statsbudsjettet

Frp snur — kan bli flertall for gjennomgang av finansieringskategoriene

Fremskrittspartiet foreslår å vurdere finansieringskategoriene ulike utdanninger er plassert i. Arbeiderpartiet mener Frp har trenert saken.

Roy Steffensen (Frp), leder i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget i perioden 2017-2021. Her fra kontoret hans på Stortinget.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiet (Frp) kommer med et svært etterspurt forslag i trontaledebatten som foregår i Stortinget i disse dager:

Partiet vil at Stortinget skal be regjeringen om en gjennomgang av finansieringskategoriene i høyere utdanning.

— Vi ønsker en helhetlig gjennomgang, men har spisset forslaget mot ingeniørfagene og lærerutdanningene fordi vi mener det er spesiell grunn til å se på om disse er plassert i riktig kategori, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til Khrono.

For det skriftlige forslaget lyder som følger:

«Stortinget ber regjeringen om en gjennomgang av finansieringskategoriene i høyere utdanning, for å sikre at utdanninger som ingeniørfag, lærerutdanninger og andre utdanninger som er etterspurt i arbeidsmarkedet har riktig finansiering.»

— Jeg er først og fremst opptatt av at de mest etterspurte utdanningene i arbeidsmarkedet skal få den rette finansieringen, slik at vi kan tilby den beste kvaliteten på de utdanningene, sier Steffensen.

Steffensen sier han blir veldig overrasket om Frp ikke får flertall for forslaget i Stortinget.

Foreslått flere ganger

Faktum er at Hægeland-utvalget foreslo endringer i kategorisystemet allerede i 2015. De mente den gang at man burde gå fra seks (A-F) til fire kategorier, og at man delte inn i kategoriene teorifag, utdannings- og velferdsfag, laboratorie- og utstyrskrevende fag og kliniske og kunstfag.

Forslaget fra ekspertgruppen ble liggende.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet fremmet derfor den gang, i forbindelse med statsbudsjettet i 2016, et forslag om å se på om kostnadskategoriene var hensiktsmessige.

Vi kunne fått til denne gjennomgangen og de nødvendige tilpasningene allerede for seks år siden, hvis ikke Frp hadde trenert det.

Nina Sandberg, Ap

Det ble nedstemt og da var Frp i regjering.

— Vi har tatt opp dette flere ganger internt i regjeringen. Da har det blitt sagt at en helhetlig gjennomgang har vært for omfattende og at man ikke hadde kapasitet til det. Vi mener at det nå har gått altfor lang tid uten at det har blitt gjort noe. Vi burde kanskje ha gjort dette allerede i 2015, men en kostnad ved å være i regjering er at man ikke kan få gjennomslag for alt, sier Steffensen.

— Nå mener jeg Arbeiderpartiet må være glade for at det endelig er mulig å få gjennomslag for felles politikk, sier Steffensen.

Sandberg: Frp har trenert gjenomgangen

Talsperson for høyere utdanning og forskning i Arbeiderpartiet, Nina Sandberg, sier at de ved flere anledninger har foreslått å gjennomgå finansieringskategoriene, og derfor støtter det nye forslaget fra FrP.

— Men vi vil ikke begrense gjennomgangen til de finansieringskategoriene som Fremskrittspartiet foreslår. Vi vil ha helhetlig gjennomgang, der finansieringskategoriene til alle utdanninger gjennomgås, sier hun.

Sandberg viser til at Frp både i 2015 og 2016 ikke ville være med på en slik gjennomgang som partiet nå foreslår.

— Frp bør ha en god forklaring på at de ikke støttet dette da partiet satt i regjering. Vi kunne fått til denne gjennomgangen og de nødvendige tilpasningene allerede for seks år siden, hvis ikke Fremskrittspartiet hadde trenert det, sier hun.

Nina Sandberg (Ap) sier at gjennomgangen kunne vært gjort for lenge siden, hvis ikke FrP hadde trenert saken.
Powered by Labrador CMS