Milliongaver fra sparebankstiftelser til forskning på utenforskap og verdiskaping 4. oktober 2023 - 10:07
De hadde aldri sett en student bruke en så avansert metode. Hun ble utestengt for fusk 29. september 2023 - 06:52
Å selge skinnet før bjørnen er evaluert Store deler av norsk forskning evalueres fram mot 2024. Ola Borten Moe er i gang med «ekstrem oppussing» nå. Dette er ikke hensiktsmessig.
Ekstrem oppussing av finansieringen? Enhver oppussing, også den ekstreme, blir mer vellykket hvis den foregår som en dugnad, skriver Lise Selnes i Arbeiderpartiet.
Anbudsuniversitetet Det pågående arbeidet med finansieringssystem for sektoren synes å sikte mot et nærmest indikatorløst universitet som kanskje samlet, og særlig kan ramme forskningen, skriver Margareth Hagen.
Tid for å skrote både høgskular og gratisprinsippet Det blir slutt på å kunne bevilge seg ut av vanskelege situasjonar, skriv Arne Krumsvik.
Skulle gjerne ha endra finansieringssystemet Innimellom artikkelskriving og treplanting, skulle Laura Saetveit Miles gjerne gjort store endringar i finansieringa av høgre utdanning.
Mye motbør mot Hatlen-utvalgets forslag i høring Dårlig begrunnede forslag og manglende konsekvensutredning. Det er tilbakemeldinger fra høringen om endringer av finansieringsystemet.
På to år har denne firerbanden gått fra ja til tja I 2020 var OsloMet positive til å knytte finansiering til de såkalte utviklingsavtalene. Nå er både nåværende og forrige rektor skeptisk.
Mener utviklingsavtaler blir et byråkratisk «mess» Rektor Curt Rice mener departementet med de såkalte utviklingsavtalene «sniker seg inn i strategiske prioriteringer». Hatlen-utvalget har foreslått at det skal knyttes økonomi til avtalene, men Ola Borten Moe har vært lunken til dette.
Nå må regjeringen lytte til Hatlenutvalget Disiplinfagene som ikke har et åpenbart yrke i andre enden, kan og bør ikke måles ut fra kravet om direkte relevans, skriver lederen av Samfunnsviterne.
«Å ta bort forskningsbasert finansiering er et feilgrep» Hatlenutvalgets rapport har to grunnleggende svakheter mener instituttleder ved Universitetet i Bergen.
— Jeg håper Ap og Sp ikke «backer» unna Fremskrittspartiet vil trosse finansieringsutvalgets anbefaling og fortsatt jobbe for at arbeidslivsrelevans skal gi finansiell uttelling for universiteter og høgskoler.
Stor spenning rundt rapporten fra Hatlen Torsdag morgen kommer det nye forslag til hvordan universiteter og høgskoler skal finansieres. Utvalgsleder Siri Hatlen har holdt finanskortene tett til brystet, og skapt spenning rundt forslagene som kommer.
Forslag om ny finansierings-modell klar om «et par år». —Trenering, mener Frp — Ikke en særlig tillitvekkende måte å behandle stortingsflertallet på, sier leder i Utdanningskomiteen på Stortinget.
Er arbeidsrelevans ein sikker veg til kvalitet? Er det slik at om ein berre lét næringslivet få bestemme meir over utdanninga, så blir kvaliteten betre?
Frp snur — kan bli flertall for gjennomgang av finansieringskategoriene Fremskrittspartiet foreslår å vurdere finansieringskategoriene ulike utdanninger er plassert i. Arbeiderpartiet mener Frp har trenert saken.
Relevant arbeid er helt irrelevant Relevant arbeid etter endt utdanning er et særdeles dårlig kriterium som bygger på et smalt kunnskapssyn og et grunnleggende misforståelse av hva høyere utdanning egentlig skal levere til samfunnet, skriver Andreas Hammer Håversen.
NHO-direktør om arbeidslivsrelevans som insentiv: — Ikke veien å gå Heller ikke Næringslivets Hovedorganisasjon ønsker at arbeidslivsrelevans skal måles i et nytt finanseringssystem.
Stølen: — Nei, det er ingen uforklarlige forskjeller Der de nye universitetene ser og viser fram historiske forskjeller i finansieringssystemet, finner Universitetet i Oslo mest av alt rettferdighet.
Stortinget kommer til å vedta krav om ny finansieringsmodell Tirsdag leverte utdanningskomiteen sin innstilling til Stortinget om kompetansereformen. Kravene til endringer for universitetene og høgskolene, kan bli betydelige.
De leker med pengene våre Selv om intensjonen er god, er ikke allting godt. Opposisjonen mener godt, men leker en farlig lek med et finansieringssystem på over 40 milliarder kroner. Men det er fortsatt ikke for sent å snu, skriver Henrik Asheim.
Ap avviser kompromiss-forslag fra H og KrF Dagen før forslaget om arbeidslivsrelevans i finansieringssystemet skal opp i utdannings- og forskningskomiteen, prøvde Høyre og KrF å få Ap med på et kompromiss. De fikk blankt nei.
«Det er uforklarlige forskjeller i finansieringen av institusjonene» Forskjellsbehandling mellom ulike universiteter og høgskoler bør være resultat av oppgavefordeling og åpen politisk prioritering, men slik er det ikke i dag, mener rektor Petter Aasen.
Et finansieringssystem tilpasset sektorens mangfold Det er mange grunner til å diskutere en ny modell for finansiering av universitets- og høyskolesektoren, skriver OsloMet-rektor Curt Rice.
Flere vil ha «pengepremier» på utviklingsavtalene NTNU har vært alene om å ønske nye utviklingsavtaler knyttet til finansiering velkommen. Nå følger andre universiteter og høgskoler etter.
Universitetene er ikke et middel for politikere Vi krever at finansieringssystemet til universitetene ikke blir brukt til politisk styring av utdanningstilbud, skriver medlemmene av New University Norway.
Skjønner ikke problemet rundt arbeidslivsrelevans — Jeg kan ikke forstå at det at man bringer inn arbeidslivsrelevans som ett av kriteriene i finansieringsmodellen skulle være truende for enkeltfag eller institusjoner, sier Arvid Hallén.
Diskuterte arbeidslivsrelevans med Ap-lederen Dag Rune Olsen, leder for Universitets- og høgskolerådet, ville få Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet til å snu om arbeidsrelevans. Her er hva Støre kan love.
Ja til arbeidsrelevans. Nei til politisk hestehandel. Løsningen er at Ap og Sp endrer formuleringen på sitt forslag slik at det er rom for en grundig vurdering i samarbeid med sektoren. Det er ingen skam å snu.
Høyere utdanning er ikke som en kjøreskole Mer byråkrati betyr dårligere utdanninger, skriver Jonas Stein.
SV og Høyre ber Ap snu Høyre og SV går sammen og berArbeiderpartiet tenke seg godt om og trekke sin støtte til Fremskrittspartiets forslag til ny finansiering av høyere utdanning.
Arbeidslivet etterspør relevant kompetanse Det er først og fremst i fagskolen vi nå trenger flere studieplasser.
Kirkebirkeland stiller gode spørsmål, men løysingane blir for enkle Med eit meir komplekst samfunn må vi ha utdanningsinstitusjonar som kan møte denne kompleksiteten, ikkje forenkle med snevre løysingar som hindrar at utdanning er eit reelt val for alle, skriv Alme og van Wijchen.
Hakk i plata Det er den tiden på året hvor noen mener at det er noe alvorlig galt med norsk høyere utdanning. Mulig det. Men la oss ta utgangspunkt i det vi vet før vi trekker beksvarte slutninger, skriver Elisabeth J. Lackner i sitt svar til Mats Kirkebirkeland.
Arbeidslivet etterspør høyere utdanning At flere tar høyere utdanning er ikke først og fremst et selvrealiseringsprosjekt, men et svar på samfunnets og arbeidslivets behov, skriver Nina Waaler.
Civita-rådgiver: «Det er noe alvorlig galt med dagens politikk for høyere utdanning» Vi utdanner både feil, for mye og for mange, mener Civita-rådgiver. Lederen i tankesmien Manifest sier seg enig i deler av diagnosen, men har en helt annen «medisin».
Dårlig idé å endre publiseringsindikatoren i finansieringssystemet i lys av Plan S Publisering. Automatiske betalinger til enhver form for åpen publisering kan være uforsiktig. Man må være forsiktig med hva man er villig til å betale for, skriver professor ved Universitetet i Bergen, Kjell-Erik Lommerud.
Gode tider for New Public Management-universitetet Finansiering. Når universitetet skal komme godt ut på alle målekriterier, hjelper det å sende alle studenter på utveksling og senke kravene så alle består eksamen. Men forskning blir et problem.
Finansieringssystem med gode kriterier Studentledere ved universitetene i Trondheim, Oslo og Tromsø forsvarer regjeringens forslag til nytt finansieringssystem, og går til angrep på argumentasjonen til de nye universitetene.
Nyeste artikler
Milliongaver fra sparebankstiftelser til forskning på utenforskap og verdiskaping
Når skal Forskningsrådet satse på klimatilpasning og naturfare?
Universitetet i Oslos campusplaner i Innlandet satt på vent
Gjør helomvending. Gir kritikere rett om Eilert Sundts tater-rasisme
Universiteter og høgskoler venter spent på pakken for finansiering
Mest lest
Norske ministre er de lavest utdannete i verden
De hadde aldri sett en student bruke en så avansert metode. Hun ble utestengt for fusk
Anbefaler ingen å bli stipendiat. — Tøft valg
Bergens-forsker fikk trukket ni artikler på to dager
Endte med 19 knivstikk etter møte med student. — Føler ikke sinne