Sluttavtale

Frp-politiker ber Borten Moe svare om direktør­avtale

Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) mener det er flere ubesvarte spørsmål etter at tidligere fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl inngikk en lukrativ sluttavtale med Universitetet i Bergen.

Himanshu Gulati (FrP) ønsker svar fra Ola Borten Moe om avtalen inngått mellom Ørnulf Lillestøl og Universitetet i Bergen.
Publisert Oppdatert

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet (Frp) Himanshu Gulati mener avtalen inngått mellom Universitetet i Bergen (UiB) og tidligere fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl etterlater flere ubesvarte spørsmål.

I et skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) ber Gulati om en redegjørelse for saken.

— Grunnen til at Frp krever svar fra Borten Moe i denne saken er fordi jeg ønsker å få klarhet i gjeldende regelverk, sier Gulati til Khrono.

Lønnet permisjon

Den 24. februar ble det kjent at tidligere fakultetsdirektør Ørnulf Lillestøl måtte gå på dagen. Bakgrunnen for avgangen var angivelig uenighet mellom universitetsdirektør Robert Rastad og Lillestøl om drift og utvikling av Det psykologiske fakultet.

I forrige uke ble det kjent hvordan den brå avskjeden ville slå ut for arbeidsforholdet til Lillestøl.

Ifølge avtalen inngått med Rastad skal Lillestøl først ha lønnet permisjon i perioden 24. februar 2022 til 31. august 2023. Gitt årslønnen til Lillestøl betyr dette omtrent 1,6 millioner kroner.

I september 2023 går han deretter over i en seniorrådgiverstilling som er avlønnet i lønnstrinn 90 i Statens regulativ. Det betyr en årslønn på 1.076.500 kroner, omtrent det samme som fakultetsdirektøren hadde fra før.

— Personalkonflikter kan være trøblete, og vi politikere holder oss vanligvis unna dem. Samtidig må vi unngå en utvikling der «ego-konflikter» løses på skattebetalernes regning. Det bør være en veldig god grunn til at det utbetales 1,6 millioner kroner til en ansatt for å ikke jobbe på halvannet år, sier Gulati.

Venter på svar

Bestemmelsene om sluttvederlag er regulert i Statens personalhåndbok, men der angis ikke noen satser.

Når det gjelder statlige aksjeselskaper er maksimum sluttvederlag for ledere normalt 12 måneders lønn. Når det handler om konfliktsaker er det regulert i tildelingsbrevene til universitet og høgskoler. Der er det gitt fullmakter på maksimalt 300.000 kroner når det handler om forlik og avtaler om erstatning overfor ansatte. Ut over dette skal Kunnskapsdepartementet konsulteres.

Universitetsdirektør Rastad bekreftet til Khrono i forrige uke at Kunnskapsdepartementet ikke har vært konsultert i saken.

I sitt skriftlige spørsmål til Borten Moe spør også Gulati om Kunnskapsdepartementet har vært informert om avtalen, og hva statsråden mener om avtalen.

Borten Moe og Kunnskapsdepartementet har foreløpig ikke svart Gulati.

Powered by Labrador CMS