Universitetet i Agder. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ansatt blottet seg for student i Agder

Seksuell trakassering. Studentleder ved Universitetet i Agder forventer at ledelsen har tatt sine forholdsregler etter at en administrativt ansatt som blottet seg for en student skal omplasseres til en vitenskapelig stilling.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En administrativt ansatt ved Universitetet i Agder (UiA) skal ha blitt vedtatt omplassert fra en administrativ lederstilling til en vitenskapelig stilling etter at han blottet seg for en student på et utested i fjor høst. Flere studenter skal ha vært vitne til hendelsen.

Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken 7.juni (kun for abonnenter).

Ifølge avisen skal hendelsen ha funnet sted på et utested og det skal ha vært alkohol involvert.

Ledelsen ved Universitetet i Agder har lagt lokk på hendelsen, og ingen i den øverste ledelsen ønsker å uttale seg om saken til Khrono.

Når oppfølgingen har blitt slik som den har blitt, forventer jeg at UiA har tatt sine forholdsregler slik at noe lignende ikke vil skje igjen.

Benedicte Nordlie

— Vi kan prinsipielt ikke kommentere personalsaker eller varslingssaker, skriver kommunikasjonsdirektør Paal Pedersen i en epost på vegne av universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen.

Studentleder forventer forholdsregler

Leder av Studentorganisasjonen i Agder, Benedicte Nordlie, sier til Khrono at de ikke har vært en del av denne saken, men at de kjenner til den. Hun er fornøyd med at varslingsapparatet ved Universitetet i Agder har fungert.

— Er dere som studenter fornøyd med at den omvarslede blir omplassert fra en administrativ stilling til en vitenskapelig stilling der vedkommende kan komme til å ha hyppigere kontakt med studenter enn i den tidligere stillingen?

Leder av Studentorganisasjonen i Agder, Benedicte Nordlie.

— Når oppfølgingen har blitt slik som den har blitt, forventer jeg at UiA har tatt sine forholdsregler slik at noe lignende ikke vil skje igjen. Det er umulig å bli «fornøyd» så lenge vi har en sak som dette, sier Nordlie.

Hun er imidlertid glad for at universitetet håndterte varslingssaken fra studenten selv om hendelsen ikke skjedde på campus.

— Treffes studenter og ansatte ved Universitetet i Agder ofte ute på byen ?

— Kristiansand er ingen stor by, og det hender fra tid til annen at man som student kan treffe på ansatte mens vi er på byen, sier studentleder Nordlie.

Likestillingsansvarlig «forstår spørsmålet»

Fædrelandsvennen har spurt likestillingsrådgiver ved Universitetet i Agder, Randi Øverland, om hva slags signal man sender dersom man legger til grunn at en ansatt som har oppført seg sånn, skal fortsette i en vitenskapelig stilling?

— Jeg kan ikke gå inn i den konkrete saken du skriver om. Men jeg forstår spørsmålet. Det er viktig at studentene får en følelse av at uønsket atferd får konsekvenser og at de vernes mot det, svarer hun avisen.

UiA kjent for arbeidet mot seksuell trakassering

Universitetet i Agder, og rektor Frank Reichert, har blitt kjent internt i universitets- og høgskolesektoren for å ta seksuell trakassering og mobbing på største alvor. Rektor Reichert har vært leder av den sentrale gruppen nedsatt av Universitets- og høgskolerådet for å arbeide fram felles tiltak mot seksuell trakassering i sektoren. Han leverte sin rapport 29.mai.

Samtidig har også Reichert, sammen med rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Jørn Mortensen og rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, tatt inititativ til en felles kartlegging av omfanget av seksuell trakassering ved landets universiteter og høgskoler. Innhentingen av svar er nettopp avsluttet og resultatet skal legges fram i august.

Det kommer ikke fram av saken i Agder om omplasseringen fra en administrativ til en vitenskapelig stilling også omfatter undervisning. Vanligvis vil det gjøre det, undervisning og forskning ses i hovedsak på som komplementære og ikke adskilte aktiviteter.

Verken rektor Frank Reichert eller universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen ønsker å uttale seg om blottersaken ved Universitetet i Agder. Foto: Henriette Dæhlie

Reichert: All seksuell trakassering er uakseptabelt

Rektor Frank Reichert ønsker ikke å svare på om det er en passende «straff» for en admininstrativt ansatt å bli omplassert til en vitenskapelig stilling.

— I personalsaker må du snakke med Seunn Smmith-Tønnessen, skriver Reichert på sms.

All seksuell trakassering er uakseptabel. Studenter skal ikke oppleve seksuell trakassering.

Frank Reichert

—Jeg spør deg prinsipielt fordi du har hatt det vervet du har hatt i universitets- og høgskolesektoren?

— All seksuell trakassering er uakseptabel. Studenter skal ikke oppleve seksuell trakassering. Det er en av hovedgrunnene til at jeg engasjerte meg så sterkt i UHRMOTs arbeidsutvalg, skriver han.

I en epost via kommunikasjonsdirektøren siteres også universitetsdirektør Seunn Smith-Tønnessen på følgende:

— Generelt er det viktig for meg å si at universitetet har rutiner for behandling av varslingssaker og personalsaker, hvor hensynet til alle involverte parter skal bli ivaretatt. Slike saker gis en grundig og individuell behandling og vurderinger gjøres basert på foreliggende informasjon og gjeldende lov- og regelverk.

Den omvarslede står fortsatt oppført som administrativt ansatt på hjemmesidene til universitetet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS