Tre rektorer vil gjerne ha med seg flere på kartlegging av trakassering
Seksuell trakassering. Rektorene på universitetene i Agder og Oslo, samt Kunsthøgskolen i Oslo, vil sammen kartlegge seksuell trakassering på sine universiteter og høgskole. De inviterer flere institusjoner til å bli med.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Frank Reichert er rektor på Universitetet i Agder. Han leder også Universitets- og høgskolerådets arbeidsgruppe mot mobbing og seksuell trakassering, UHRMOT, men i denne saken snakker han som rektor Reichert ved UiA.
Sammen med rektor Jørn Mortensen ved Kunsthøgskolen i Oslo, og som også sitter i UHRs gruppe mot seksuell trakassering og rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, setter de igang en kartlegging av omfanget av seksuell trakassering blant sine ansatte på egne institusjoner.
— Vi har nå fått klart signal fra styret i Universitets- og høgskolerådet (UHR) om at vi skal ta grep om å kartlegge situasjonen selv. Det er dette ansvaret vi nå tar, sier Frank Reichert til Khrono.
Sammen med rektor Jørn Mortensen ved Kunsthøgskolen i Oslo, og som også sitter i UHRs gruppe mot seksuell trakassering, og rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, setter han nå igang en kartlegging av omfanget av seksuell trakassering blant sine ansatte ved de respektive institusjoner.
Vi har nå fått klart signal fra styret i UHR om at vi skal ta grep om å kartlegge situasjonen selv. Det er dette ansvaret vi nå tar.
Frank Reichert
De tre kommer til å benytte seg av det opplegget som UHRMOT-gruppen har utarbeidet.
Universitets- og høgskolerådet (UHR) arrangerer sin årlige konferanse i morgen 21.november, der «alle» møtes, og de tre rektorene håper at flere vil slutte seg til en felles kartlegging.
Sa nei til nasjonal kartlegging
Det var på sitt møte mandag 12. november at UHR-styret sa nei til et forslag fra sin arbeidsgruppe, til å gjennomføre en nasjonal kartlegging av seksuell trakassering. UHR-styret ville sende spørsmålene og opplegget som var utarbeidet ut til den enkelte institusjon, slik at de lokalt kunne undersøke situasjonen hver for seg.
Generalsekretær Alf Rasmussen uttalte til Khrono i forrige uke at styret valgte å oversende spørsmålsguiden fra gruppen til medlemsinstitusjonene slik at de kan benytte dem i sitt eget interne arbeid i forbindelse med arbeidsmiljøundersøkelser.
Arbeidsgruppen til UHR på sin side begrunnet behovet for en nasjonal kartlegging er viktig:
— Generelt vil jeg si at en undersøkelse av trakassering og mobbing blant ansatte er svært viktig, uttalte Reichert til Khrono den gangen.
Leder i Universitets- og høgskolerådet, NMBU-rektor Mari Sundli Tveit forsvarte også vedtaket, og mente det hastet med lokale kartlegginger.
— Poenget er at en nasjonal undersøkelse ikke ville kunne erstatte de lokale. Vi har uansett behov for den lokale informasjonen raskt. Vi kommer ikke unna at institusjonene må gjøre kartleggingsjobben som grunnlag for lokal oppfølging. Vi skal legge press, skrev UHR-leder Tveit blant annet i kommentarfeltet til Khrono på facebook.
— Fint å være flere
— Nå skal også rektorene samles etter UHR-konferansen onsdag denne uken. Jeg håper vi får med oss enda flere, sier Frank Reichert.
Reichert trekker fram at et svært viktig element i denne type undersøkelser er å kunne garantere anonymitet.
Vi håper flere blir med på en kartlegging av seksuell trakassering.
Frank Reichert og Svein Stølen
— For institusjoner med relativt få ansatte er dette uhyre viktig, sier han, og legger til:
— Dette er også en grunn til at det er flott å få med seg flere samarbeidspartnere, både store og små aktører i en slik kartlegging.
Han forteller at de nå vil bruke 2-3 uker på å finne fram til hvor mange som vil være med, og så starter man opp arbeidet.
— Opplegget er klart
Rektor for Universitetet i Oslo, Svein Stølen, sier at han ikke var i tvil om at UiO ville være med UiA på å lage en felles undersøkelse på seksuell trakassering nå.
— Vi har sittet tungt inne i denne arbeidsgruppen til UHR og jobben er jo gjort. Her har det sittet en meget kompetent gruppe, UiO har selv vært godt representert, og det er utarbeidet gode spørsmål, trekker Stølen fram og fortsetter:
— Noe av det man er redd for i slike sammenhenger at spørsmålene ikke blir gode nok, men jeg stoler på den jobben som her er gjort, og håper som Reichert at vi nå får med oss flere på denne runden nå.
Må vite hvor stort problemet er
Frank Reichert har både i Khrono, men også i et intervju med kilden.no tidligere uttalt seg om betydningen av kartlegging.
— Undersøkelsen skal først og fremst kartlegge omfanget av mobbing og seksuell trakassering i norsk akademia. Målet er at den skal sendes ut til samtlige ansatte. Vi ønsker å vite mer om mobbing og trakassering blant ansatte, sa Reichert til Kilden i september.
Han fortalte også at UHRMOT i tillegg til å jobbe med kartlegging også bidrar til kompetanseutvikling vil bidra til å sikre gode varslingssystemer. På dette feltet har UHRMOT allerede hatt en gjennomgang av 24 høyere utdanningsinstitusjoners nettsider.
Store mangler på informasjonssiden
Gjennomgangen tar utgangspunkt i at en student eller ansatt ønsker å finne informasjon om varsling av mobbing og trakassering på en institusjons hjemmeside. I gjennomgangen er både hjemmesidens interne søkemotor og Google brukt. Det er også gjort søk i hjemmesidens sidestruktur.
Resultatene ble presentert på Arendalsuka i august og viser at det er store rom for forbedringer.
— Vi fant ut at kun av 9 av 24 hadde nok informasjon om seksuell trakassering og varslingsrutiner. Hos de resterende 15 fant vi ikke en slik informasjon og mulighet for varsling. Enten hadde de ikke den nødvendige informasjonen, eller så var det nødvendig å logge seg inn for å finne informasjonen, fortale Reichert.
Arbeidsgruppa ønsker at denne informasjonen bør være offentlig.
— Dette er svært viktig. Om du eksempelvis er en tidligere student eller ansatt, får du ikke til å varsle fordi du ikke kan logge inn. Dette er også viktig for at fremtidige studenter og ansatte skal kunne finne informasjon om hvordan institusjonen jobber med seksuell trakassering, sier Reichert.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!