Reichert-rapporten om arbeid med trakassering er overlevert
Seksuell trakassering. Universitets- og høgskolesektorens arbeidsgruppe mot mobbing og trakassering (UHRMOT) leverte sin sluttrapport i dag. Resultatene på en nasjonale kartlegging av seksuell trakassering kommer ikke før august.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fredrikstad (Khrono): Rektor ved Universitetet i Agder, Frank Reichert, overrakte i dag sin sluttrapport om arbeidet med seksuell trakassering og mobbing ved landets universiteter og høgskoler.
Universitets- og høgskolerådet (UHR) opprettet i februar 2018 en arbeidsgruppe som skulle bidra til å samordne de høyere utdanningsinstitusjonenes innsats for å kartlegge, forebygge og sikre gode systemer for varsling og oppfølging av mobbing og seksuell trakassering av ansatte og studenter.
Alle må være oppmerksomme på doble relasjoner. Slike relasjoner oppstår når man har kontakt ut over det profesjonelle.
Frank Reichert
Etiske retningslinjer
UHR-MOT-gruppen har også utarbeidet forslag til etiske retningslinjer og anbefaler alle høgskoler og universiteter å gå gjennom egne etiske retningslinjer og se nærmere på forholdet mellom ansatte og studenter og ansatte seg imellom,
— Retningslinjene må ta utgangspunkt i at alle ansatte må vise respekt for kollegaers og studenters personlige og profesjonelle integritet og at alle må være oppmerksomme på doble relasjoner. Slike relasjoner oppstår når man har kontakt ut over det profesjonelle. Det kan være vennskap, uvennskap, kjærlighetsforhold eller økonomiske relasjoner, sa Reichert til representantskapet.
Profesjonelle relasjoner mellom student og lærer/veileder i akademiske sammenhenger preges av asymmetri, men der asymmetri ofte en betingelse for en læringssituasjon. Den ene parten søker hjelp til et problem og den andre parten en kompetent hjelper.
— Det viktigste i alle akademiske sammenhenger er å skape en undervisnings- og veiledningskultur preget av gjensidig respekt mellom student og lærer. Nødvendig refleksjon om egen rolle i en asymmetrisk læringssituasjon er en betingelse, sa Reichert.
Og med dette var det offisielle arbeidet mot seksuell trakassering og mobbing i UHR-regi avsluttet for denne gang.
Svarfrist for undersøkelse 9. juni
Men rektor Reichert er ikke ferdig med arbeidet mot seksuell trakassering og mobbing. Sammen med rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen og rektor ved Kunsthøgskolen Jørn Mortensen har de fått med seg nesten alle høyere utdanningsinstitusjoner på en kartlegging av seksuell trakassering.
Spørreskjema er sendt ut i disse dager til 26 institusjoner og over 40.000 ansatte. Så langt har vel 30 prosent svart.
Svarfristen blir imidlertid utvidet til 9.juni.
— Vi vil gjerne at de store institusjonene også skal komme over 30 prosent svar - nå er de rundt 27-28, sa Reichert.
Så langt har 11 av 26 institusjoner bestilt sine egne rapporter. 20.august blir resultatet endelig presentert nasjonalt.
Siste spørsmål
Reichert har en siste oppfordring og spørsmål til UHR:
— Hvem i institusjonenes organisasjon har det overordnete ansvar og eierskap til forebygging og oppfølgning av mobbing og trakassering? Og hvordan kan man skape ordninger som gjør at alle hendelser fanges opp og hvilke ressurser kreves for oppfølgning? Det er viktige spørsmål som sektoren må arbeide videre med, sier Frank Reichert.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!