innreiserestriksjoner

Fortviler over innreiseregler. Måtte avlyse workshop

— De norske innreisereglene får store negative konsekvenser for forskningsprosjektet mitt, sier forsker Aike Peter Rots. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) minner om at pandemien ikke er over.

Slik så det ut på Oslo lufthavn like før jul i fjor. Et snaut år senere er det atskillig flere mennesker i ankomsthallen, men Norges grenser er fortsatt stengt for store deler av verden.
Publisert

— Det er bare kjedelig, og det gir heller ingen mening at det skal være slik.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Aike Peter Rots, sukker oppgitt over situasjonen han og flere andre i forskningssektoren står i.

— Store negative konsekvenser

Nok en gang har han måtte utsette en planlagt workshop, der han hadde invitert flere forskerkolleger fra USA.

Forskerne er fullvaksinerte, og slipper inn i de aller fleste land i Europa, men inn i Norge kommer de seg altså ikke. Norge krever nemlig QR-kode og et verifiserbart koronasertifikat – noe flere stater i USA og veldig mange andre utenfor EU og EØS ikke har ennå.

Aike Peter Rots er lei seg for at forskerkollegene hans fra USA og Japan ikke får komme til Norge.

På Regjeringens hjemmeside kan man lese at «det gis unntak for utlendinger som er fullvaksinerte eller som har gjennomgått covid-19 de siste 6 månedene, og som kan dokumentere dette med et verifiserbart koronasertifikat, koblet til EUs løsning.»

— De norske innreisereglene får store negative konsekvenser for forskningsprosjektet mitt, sier Aike Peter Rots til Khrono.

Han forteller også om en japansk gjesforsker, som skulle være i Norge i ett år fra i sommer av. Forskeren har fått stipend fra den japanske regjeringen, og er fullvaksinert, men slipper altså likevel ikke inn i Norge.

— Det er heller ikke noe poeng i å søke om unntak for regelen ettersom gjesteforskeren ikke er ansatt ved en norsk institusjon. Og her snakker vi altså om en person som er fullvaksinert, som er villig til å sitte ukevis på karantenehotell, teste seg og gjøre det som må til for å få være her, sier Rots.

Mehl: — Har stor forståelse

I oktober sendte stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland (SV) skriftlig spørsmål om innreiseutfordringen for utenlandske forskere til justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

— Hva er status for innreise for utenlandske forskere, og vil ministeren gjøre noe med innreisenekten for forskere ved norske universiteter og andre forskningsinstitusjoner? spurte Unneland.

Han viste videre til at svært mange viktige norske forskningsprosjekter har blitt forsinket gjennom hele pandemien, særlig som følge av innreisenekten for forskere.

— Er det noe pandemien har vist oss, så er det at forskning og kunnskap er viktig, poengterer Unneland i begrunnelsen.

Det burde være slik at dersom man på en eller måte kan dokumentere at man er fullvaksinert, så burde man få komme inn i Norge, eventuelt med testing i tillegg.

Aike Peter Rots, førsteamanuensis ved UiO

Forrige uke fikk Unneland svar fra Mehl, som påpeker at forskere fra såkalte tredjeland kan reise inn til Norge dersom de faller inn under øvrige unntak for innreiserestriksjonene.

— Det er blant annet unntak for forskere som deltar i havforskningstokt og utlendinger som har oppholdstillatelse i forbindelse med en doktorgradsutdanning, svarer Mehl, som også minner om at det er opprettet en søknadsordning som administreres av Sjøfartsdirektoratet.

— Under denne ordningen kan det søkes om unntak fra innreiserestriksjonene for utlendinger som gjør arbeid som er strengt nødvendig for å opprettholde aktiviteten i norske virksomheter, skriver Mehl.

— Jeg har stor forståelse for at innreiserestriksjonene skaper vanskeligheter for alle som rammes av dem, inkludert forskere og forskningsinstitusjoner. Pandemien er ennå ikke over, og i vurderingen av hvilke tiltak som er nødvendige på grensen, må det blant annet ses hen til at vaksinasjonsdekningen fortsatt er lav i mange land, avslutter den ferske justis- og beredskapsministeren.

Aike Peter Rots rister på hodet.

— For forskere som bare skal være her noen dager i forbindelse med for eksempel et seminar eller workshop, kan bare glemme å søke. De oppfyller ikke Sjøfartsdirektoratets vilkår for unntak, sier Rots.

Fullbright-forsker på plass

En som derimot har lykkes i å få inn utenlandske forskere gjennom å søke unntak, er professor ved Universitetet i Bergen, Jill Walker Rettberg.

Da Khrono intervjuet Rettberg i sommer, var det en provosert UiB-professor som uttalte seg om situasjonen rundt utenlandske forskere og innreise.

— Det er provoserende at forskere som har fast jobb og som ønsker å bo og jobbe i Norge resten av livet inne slipper inn, samtidig som man leser i avisene om tyske turister som er kjempeglade for å få komme hit på ferie, sa Rettberg den gangen.

Hun siktet blant annet til at amerikanske Ian Hutcher, en Fullbright-forsker som etter planen skulle undervise 90 studenter i ved Universitetet i Bergen i høst, ikke kom seg inn i landet.

I dag forteller Rettberg at situasjonen er løst.

— Da vi sendte brev til Sjøfartsdirektoratet, ble saken raskt behandlet, og vår Hutcher er nå på plass. Både studenter og fagmiljøet er svært fornøyde med det, sier Rettberg, før hun understreker:

— Det virker unødvendig komplisert å måtte søke særskilt om dette. Det burde være automatikk i at forskere med jobbtilbud i Norge får innreise uansett hvor de kommer fra.

Det er Aike Peter Rots helt enig i.

— Det burde være slik at dersom man på en eller måte kan dokumentere at man er fullvaksinert, så burde man få komme inn i Norge, eventuelt med testing i tillegg. Situasjonen nå er at vi som nordmenn kan reise fritt stort sett over hele verden, men samtidig skal vi nekte store deler av verdens befolkning å komme hit, sier Rots.

Powered by Labrador CMS