revidert nasjonalbudsjett

Fortsetter å forhandle fredag langt på overtid

Om åtte dager skal Stortinget vedta revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen er fortsatt ikke enig med SV om en løsning.

Kari Elisabeth Kaski (Sv), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) under første møte i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett i statsrådssalen på Stortinget.
Publisert

Regjeringspartiene og SV blir ikke enige om budsjettet torsdag. Forhandlingene fortsetter fredag, bekrefter SV. Siste frist for å komme til enighet er fredag 17. juni om morgenen. Senere den dagen skal Stortinget vedta budsjettet.

I løpet av torsdagen røk nok en frist for forhandlerne Kari Elisabeth Kaski (SV), Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp): Fristen for å legge inn en enighet om det reviderte budsjettet i innstillingen fra finanskomiteen.

FAKTA

Forslag til revidert nasjonalbudsjett 2022

Hovedpunktene i forslag til revidert nasjonalbudsjett 2022:

  • NTNUs campusprosjekt bes stoppet. De må revurdere planene, får på langt nær bruke 11,9 milliarder slik den forrige regjeringen la opp til.
  • Byggingen av Ocean Space Centre i Trondheim er utsatt til 2025, første byggetrinn skulle vært klart i 2024.
  • Vikingtidsmuseet får ikke den ekstra milliarden de ønsker seg.
  • Styret i Forskningsrådet kastes. Stillstand i bevilgninger til forskningsprosjekter.
  • Universitetet i Stavanger får verken opprette hel eller delt medisinutdanning.
  • 100 nye studieplasser til Politihøgskolen.
  • 25 millioner til atomenergiforskning.
  • 50 millioner til utgifter ved praksisreiser for helse- og sosialstudenter.
  • 10 millioner ekstra til havforskning.
  • Livsvitenskapsbygget får utvidet ramme fra 11,8 til 12,4 milliarder, under sterk tvil.

Kilde: Revidert nasjonalbudsjett

I stedet fortsetter forhandlingene på overtid. Det de måtte bli enige om heretter, må legges fram som såkalte løse forslag som de stemmer for sammen i stortingssalen.

Flere saker i spill

Det er flere saker som gjelder forskning og høgere utdanning som nå er i spill: Rett før helgen annonserte regjeringen at de likevel vil finne penger til Ocean Space Centre. Her har Fremskrittspartiet allerede sagt at de støtter regjeringen, så dette forslaget vil få gjennomslag.

— Vi har sett reaksjonene i Trøndelag og disse taler vel for seg selv. Frp har bedt regjeringen starte prosjektet som planlagt, sa Himanshu Gulati til Khrono rett før helga.

To andre store og økonomisk tunge saker for sektoren er Vikingtidsmuseet og campussamlingen for NTNU.

Begge disse prosjektene hadde annonsert at de trengte mer penger enn opprinnelige planlagt og begge hadde tidsfrister i slutten av mai med å legge fram neddempa alternativer.

Tror ikke politikerne skjønner alvoret

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram annonserte Ola Borten Moe at det gamle styret var sparket og at det var full stans i tildelinger over de postene som per da stod i minus hos Forskningsrådet. Khrono har bedt om innsyn i hvilke poster dette handler om, men har så langt ikke fått svar.

Rett før helga annonserte så Ola Borten Moe at det kommer forslag om fullmakt til Forskningsrådet slik at de kan sjonglere mellom poster, men samtidig sa han også at det vil bli reduksjon i tildelingene. Det er annonsert mulig pause i Fripro-tildelingene i 2023, samt at det er usikkerhet rundt RES-EU-støtte og støtte til fremragende sentre, samt infrastruktur.

Landets rektorer ved universiteter og høgskoler er meget bekymret for situasjonen, og rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, sier til Khrono at han ikke tror politikerne skjønner hvor alvorlig disse kuttene kan være for norsk forskning og dens framtid.

Lars Holden, styreleder for Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) mener det trengs en permanent fullmakt og 1-3 milliarder kroner i tillegg direkte til forskningsrådet. Det er ingen som venter at det skal komme i revidert budsjett nå.

Bistandstrøbbel

Regjeringen trenger støtte fra SV for å få flertall for budsjettet. Men særlig bistand har gjort det vanskelig å bli enige. I sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett la regjeringen opp til å bruke fire milliarder kroner fra bistandsbudsjettet på flyktninger i Norge. SV mener det er helt feil å kutte i bistand til fattige andre steder i verden og heller bruke pengene her i landet.

Forhandlingene er langt på overtid i forhold til til fristen regjeringspartiene hadde satt, som var forrige fredag, uten at det ser ut til å skape krisestemning

Kaski møtte sine finanspolitiske kolleger Eigil Knutsen (Ap) og Geir Pollestad (Sp) på Stortinget onsdag ettermiddag og de tre jobbet gjennom kvelden og inn i natten, etter det NTB får opplyst.

Powered by Labrador CMS