Professor og «bondekone»
Forsvarer Ola Borten Moe mot «snobbete sektor»:
— Velkommen om bord!
— Han fortjener å starte med et annet utgangspunkt enn en hel sektor som rynker på nesen, sier NTNU-professor om reaksjonene på Borten Moe som minister.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
«En snobbete sektor» er blant overskriftene man kan finne i Midtnorsk debatt mandag kveld.
Bondekone, NTNU-professor og tidligere åtteårig styremedlem ved samme universitetet, Kristin Melum Eide, har ført kronikken i pennen.
«Hvordan kan han forstå hvordan det er å være oss?! En bonde, som Ola Borten Moe har vært siden han var 16 år, er i sitt vesen anti-intellektuell. Vi kan ikke akkurat føre noe bevis, men vi er temmelig sikre på det likevel. Fordommer er det ikke. I akademia er vi fordomsfrie per definisjon, og styrt av den rene fornuft.»
Hun reagerer på hvordan noen forskerkollegaer ved universitet og høgskoler har reagert på nyheten om at Senterpartiets Ola Borten Moe ble utnevnt som ny minister for forskning og høyere utdanning.
— Ikke vår sektor verdig
«Det er altså så hinsides» var NTNU-kollega Arve Hjelseths spontane reaksjon på Facebook, og professor Hilde Gunn Slottemo fulgte opp med at det er «trist at det velges en statsråd som 'hele' sektoren rister på hodet av», skriver Eide i kronikken.
— Jeg kan sitere en god journalistvenn som sa til meg at denne spontane kollektive reaksjonen fra feltet ikke er vår sektor verdig. Og det mener jeg også, sier Eide. Hun legger til:
— Det er kanskje rett og slett slik at dersom sektoren gir seg til å riste på hodet av en person som i denne sammenhengen er et ubeskrevet blad, så er det nettopp den ministeren de fortjener.
Rettferdighetssans
NTNU-professoren forteller at det var to årsaker til at hun mandag kastet seg over tastaturet og skrev kronikken i Midtnorsk debatt på ti minutter.
— For det første på bakgrunn av reaksjonene som kommer om at det er Senterpartiet (Sp) som skal ta hånd om posten for høgere utdanning og at det er noe Sp ikke bør ha interesse av. Og i tillegg spådommene om at det skal gå veldig dårlig, forklarer Eide og fortsetter:
— Pendelen har svingt i retning av internasjonalisering og eksternt fokus veldig lenge. Derfor er det ikke rart at pendelen nå svinger tilbake. Jeg tror heller ikke Sp vil gjøre en så dårlig jobb og jeg ser at det er naturlige grunner til at de vil ha denne posten.
Eide erkjenner at Borten Moe heller ikke var hennes førstevalg og at hun selv tenkte på andre kandidater fra Sp som kunne være mer aktuelle.
— Men det er en type rettferdighetssans som våkner i meg når det er en sånn spontan avvisning. Uansett om man er enig eller uenig, og hva man måtte mene om Borten Moe, så er ikke dette den riktige måten å reagere på, sier Eide. Hun legger til:
— Vi må jo gi folk en sjanse! Nå tar han på seg en ny hatt og da forventer vi at han vil gjøre den best mulige jobben.
Ønsker velkommen
Sunniva Whittaker, rektor ved Universitetet i Agder og i denne sammenheng styreleder i Universitets- høgskolerådet, skriver i en epost til Khrono at 13 rektorer var samlet forrige uke.
— Her var det ingen hoderisting. Tvert imot ble valget av en erfaren statsråd som vi har tro på kan løfte sektoren, tatt svært godt imot. Han er både handlekraftig og resultatorientert, og vi har gratulert ham hjerteligst med sin nye posisjon som statsråd for Forskning- og høyere utdanning, skriver Whittaker.
Mener Borten Moe kan gjøre akademia bedre
Eide får også støtte fra politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, som deles hennes betraktninger rundt reaksjonene som har på ministervalget.
«Ola Borten Moe er en sterk og handlekraftig politiker som virker godt rustet til å gi akademia motstanden de trenger for å bli bedre», skriver Fjellheim i en kommentar i Nordnorsk debatt.
Det Eide egentlig er nysgjerrig på og ønsker å oppnå med sin kronikk er å provosere frem en forklaring på hvorfor den spontane reaksjonen på utnevnelsen av Borten Moe som minister er som den er.
— Jeg og flere andre forventer mer av oss akademikere. Instinkt og fordommer er bra å ha, men dette er en sektor hvor man forventer at folk i det minste utfordrer sine egne fordommer før man uttaler seg, sier Eide.
Likevel erkjenner hun at hennes reaksjoner som kommer til uttrykk i kronikken selvfølgelig også kan være styrt av instinkt og fordommer, som blant annet et rettferdighetsinstinkt.
Derfor har kronikken fått tittelen basert på hennes egne erkjente fordommer, «en snobbete sektor».
Tror Norge sine behov kommer høgt på agendaen
— Hvorfor tror du Borten Moe blir en god statsråd for denne sektoren?
— Han fortjener i det minste en sjanse. Uansett hva man måtte synes om Borten Moes utdanning og tidligere interesser, så er de aller fleste enige om at han er en handlekraftig og god politiker. Han er en politiker som blir beskyldt for et nasjonalistisk fokus. Men jeg mener han både har blikk for de internasjonale strømningene og en tro på den gode lokale forankringen, sier Eide.
Hun viser blant annet til debatten om internasjonalisering, som har gått i Khronos spalter, og det Cecilie Hellestveit som så sent som to dager siden brukte som eksempel i en kronikk i Aftenposten.
At det ikke er noen doktorgradsstudenter på krypteringsstudiet i Norge som er norske statsborgere og at Norge sliter med å finne kvalifisert personell som kan sikkerhetsklareres til nettopp slike oppgaver.
— Slik det er i dag sørger vi ikke først for våre egne behov. Jeg tror Borten Moe som en god Sp-politiker vil kunne bidra til å sørge for at Norge sine behov kommer høgt opp på agendaen, sier Melum Eide.
— Ingen tar seg best ut når de rynker på nesen
NTNU-professoren har også bitt seg merke i at flere av kollegaene hennes er redde for Senterpartiets fokus på dette med samfunnsrelevans, noe hun selv heller ikke er noe særlig glad i.
— Sektoren forstår dette som om at alt skal være kommersialiserbart. Men det handler jo også om blant annet at man har de kryptologene man trenger og samfunnsvitere og humanister nok til at de kan delta i den norske samfunnsdebatten, sier Eide.
Eide holder alle muligheter åpne for at vi om to år kan ha en lignende samtale og at hun da er veldig misfornøyd med Borten Moes virke på feltet.
— Men det er ikke det som er saken. Han fortjener virkelig et bedre utgangspunkt enn et en hel sektor som rynker på nesen, sier hun og legger til:
—Det er ingen som tar seg best ut når de rynker på nesen.
«Velkommen om bord, Ola Borten Moe!» avslutter hun kronikken i Midtnorsk debatt.
Endringslogg: Khrono skrev først at rektorer har uttrykt skepsis til den nye statsråden. Det er ikke korrekt. Sak endret 21.10 kl 10.25 med kommentarer fra Sunniva Whittaker.
Nyeste artikler
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Forskning og innovasjon for framtid, nysgjerrighet og nytte
Sintef-sjef og Midtøsten-forsker kan bli Årets trønder
En akademisk julefortelling
Hun fikk samme jobb tre ganger. Nå er hun klar for nye oppgaver
Mest lest
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
Disse universitetslederne publiserer minst og mest
Ikke lønnsøkning før i mars og april. Advarer mot skattesmell
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Varslere står fram med alvorlige anklager mot Tromsø-professor