Fagspråk
Forskningsrådet gir 120 millioner til to sentre for norsk fagspråk
Ansvaret for å sikre norsk fagspråk i akademia blir delt mellom Oslo og Bergen.
![Benedicte Løseth i Forskningsrådet kunne søndag slippe nyheten om at det blir to sentre for norsk fagspråk.](https://image.khrono.no/822525.webp?imageId=822525&x=0.00&y=7.56&cropw=100.00&croph=79.89&width=960&height=548&format=jpg)
I april i fjor lyste regjeringen ut 120 millioner kroner til en stor sentersatsing for norsk språkvitenskap, etter at den året før hadde lansert en handlingsplan for norsk fagspråk i akademia.
Nå er resultatet av konkurransen klart.
Telemarksforskning har tidligere anbefalt at et forskningssenter for norsk fagspråk bygges opp ved Universitetet i Bergen (UiB). I kunngjøringen som ble gjort kjent søndag, går det fram at det skal opprettes to nasjonale sentre, ett ved UiB og ett ved Universitetet i Oslo (UiO).
De to sentrene får til sammen 120 millioner kroner over åtte år.
Jubel i Bergen
Jubelen sto i taket i Bergen straks etter at nyheten ble kjent.
— Vi feiret nylig storslått lansering av ordbøkene — nå tar vi satsingen på fagspråk et skritt videre ved UiB, vi tar en nasjonal rolle for norsk fagspråk, skriver rektor Margareth Hagen på sin Facebook-side.
![Marita Kristiansen skal lede språksentersatsingen i Bergen.](https://image.khrono.no/752042.webp?imageId=752042&width=960&height=548&format=jpg)
Universitetet i Bergen med førsteamanuensis Marita Kristiansen i spissen får 80 millioner kroner. Senteret i Bergen skal koordinere en omfattende forskningsinnsats på tvers av språkvitenskapelige disipliner med fagspråk i sentrum, går det fram av en pressemeldingen fra Forskningsrådet.
Målet er å utvikle og styrke norsk fagspråk, fra høyere utdanning til arbeidslivet og samfunnet, og utvikle utdanningstilbud i samarbeid mellom mange miljøer nasjonalt og internasjonalt.
— Eg gledar meg og er utrulig glad for at me endeleg er der at norsk fagspråk får fokus på denne måten i akademia. Det er ikkje mykje fagleg som kan skje utan at fagkommunikasjonen er i bruk. Og det gjeld alle, enten ein er forskar, student, lege eller privatperson, og enten ein er norskspråkleg eller har utanlandsk bakgrunn, skriver Marita Kristiansen på Facebook.
Språkteknologi i Oslo
Senteret ved Universitetet i Oslo skal ledes av professor Unn Røyneland og får 40 millioner kroner. Det skal utvikle språkteknologiske ressurser for norsk fagspråk ved å gjennomføre empiriske studier om forutsetningene for bruk av norsk fagspråk og ved å utvikle gode tverrfaglige forsknings- og undervisningsmiljøer og samarbeid på tvers av institusjoner.
Målet med UiO-senteret er å utvide kunnskapsgrunnlaget om og ivareta bruk av norsk som fagspråk i forskning, høyere utdanning og forvaltning.
— Herlig på en strålende søndag! Slik kommenterer rektor Svein Stølen tildelingen på Facebook, og legger til:
— Gratulerer og tusen takk, Unn med flere!
— Under press
Områdedirektør Benedicte Løseth i Forskningsrådet poengterer at Norge trenger sterke fagmiljøer på norsk som fagspråk.
— Bruken av norsk som fagspråk i forskning og høyere utdanning har vært under press de siste tiårene. Derfor er jeg veldig glad for at vi nå får to nasjonale sentre som skal bidra til å styrke disse fagfeltene og bidra til at forskningen tas i bruk i utdanning og i samfunnets ellers, sier hun.
Hun understreker at det for begge sentrene blir viktig å fremme samarbeid på tvers av institusjoner og bygge opp og styrke relevante fagmiljøer i et nasjonalt perspektiv.