Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter 13. desember 2024 - 06:54
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Avhandlingen ble avvist: — Dette smaker av akademisk husmannsånd Statsråd Oddmund Hoel kaller Universitetet i Oslos avvisning av et norsk tidsskrift for «en merkelig praksis». Språkrådets direktør mener det kan være i strid med loven.
Språkkrav er feil og dyr medisin for å sikre norsk fagspråk Vi har forståing for at Oddmund Hoel ynskjer å styrke og verne om det norske fagspråket, men obligatoriske språkkrav er både feil og dyr medisin for å sikre dette. Her er Akademiet for yngre forskarar (AYF) sine forslag for å sikre norsk fagspråk.
Kontraproduktivt språkkrav Hvis målet til Oddmund Hoel er at flere utenlandske stipendiater skal bidra i norsk arbeidsliv, kan språkkravet få motsatt effekt.
Statsråd Hoel svarar på kritikk: Språkkrava er nødvendige for å berge norsk fagspråk Kvifor har regjeringa fastsett krav om norskopplæring for stipendiatar og postdoktorar som ikkje kan norsk, sjølv om ei rekkje representantar frå sektoren protesterer? Statsråden svarar på kritikken.
Pålegg om norskopplæring er populistisk politikk Den nye forskriften om pålagt norskopplæring for utenlandske stipendiater og postdoktorer er populistisk symbolpolitikk som skader de mest sårbare, uten å ha en forutsigbar effekt på det norske fagspråket.
Så mye koster kravet om norskopplæring, ifølge fysikkprofessor Jeg tror ikke at de som har utarbeida forslaget til krav om norskopplæring har tenkt grundig gjennom konsekvenser og potensielle problem.
Forleggerforeningen roper varsko: — Salget av norske lærebøker i fritt fall Studentene kjøper i snitt bare 1,9 nye norske pensumbøker i året. — Situasjonen for norsk faglitteratur er dramatisk, sier administrerende direktør Trine Skei Grande i Forleggerforeningen.
Naivt å hevde at me klarer oss utan medisinsk fagspråk på norsk. Svar til Jønnes og Eskeland Me må ha ambisjon om å sikre at studentane sitt læringsutbytte inkluderer evne til å kommunisere kunnskap til dei som treng å høyre det. Enten det er ein internasjonal fagfelle eller den kreftsjuke jenta og mor hennar.
Debatten om norsk fagspråk i akademia må nyanseres Vi må greie balansegangen med å utvikle og bevare det norske fagspråk samtidig som vi er del av en globalisert verden.
Er norske fagspråk truet? Universitetene møter nå nok en mistillitsreform. Denne gangen handler det om fagspråk.
Mange misforståingar om norskopplæring i akademia Det nye språkkravet er avgjerande for å gjenreise det norske fagspråket i akademia. Dessverre byggjer debatten på fleire misforståingar.
Forenklet framstilling om norsk fagspråk fra publiseringsutvalget Norsk fagspråk er under sterkt press fra engelsk i akademia. Språkrådet mener det er tvilsomt om forskningen kan fritas helt fra å stå bak dette presset, slik Publiseringsutvalget ser ut til å mene.
The struggle of learning a new language is real Here are three dilemmas about demanding researchers to learn Norwegian within their working hours.
Har ingen tro på frivillig norskopplæring for stipendiater. — Naivt Oddmund Hoel avviser kontant norskkrav-kritikken: — Vi trenger en større endring av praksis for å bevare norsk fagspråk, og det er naivt å tro at det vil skje hvis norskopplæring fortsatt skal være frivillig, sier han.
Norsk medisinsk fagspråk bør rødlistes som en truet art — ikke svartelistes Avvisningen av norskspråklige artikler i medisinske doktoravhandlinger ved Universitetet i Oslo er et eksempel på at norsk medisinsk fagspråk er truet.
Krav til doktorgradsavhandlinger skal bidra til utdanningen av forskere i et internasjonalt miljø Det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo svarer på debattinnlegg om at UiO ikke godkjenner artikler i norsk tidsskrift som del av doktorgradsavhandlinger.
Universitets- og høgskulesektoren må setje arbeidet med norsk terminologi i system Gjennom fleire tiltak dei siste åra har politikarane meldt klart ifrå at sektoren må setje arbeidet med norskspråkleg terminologi i system. Nå er tida inne for at sektoren utfører oppdraget.
UiO undergraver medisinsk forskning på norsk Regjeringen ønsker at norske forskere skal ha tilgang til gode norskspråklige vitenskapelige publiseringskanaler. Universitetet i Oslo ønsker det tydeligvis ikke.
Lyser ut 120 millioner til storsatsing på norsk fagspråk Regjeringen ønsker storstilt satsing på norsk fagspråk.
Språkdebatt på feil premiss Det finst meir hensiktsmessige måtar å sikre eit levande norsk fagspråk på enn å tvinge unge forskarar i mellombelse stillingar til å ta eit kurs mange av dei korkje ønskjer eller ser noko nytte av.
Krokodilletårer fra utlendinger i akademia? Nå protesterer 446 ansatte ved universiteter og høgskoler mot kravene om norskopplæring som blir foreslått i Handlingsplan for norsk fagspråk. Det vil si de protesterer ikke, de er bekymret. Den første av flere kronikker som følger oppropet, har et språk som oser av forurettethet.
Man kan tilrettelegge norskopplæringa for internasjonalt ansatte uten å ty til forskriftsfestning av norskkrav Her er fire forskningsbaserte forslag.
How to facilitate Norwegian language learning for international staff in academia? It is possible to facilitate Norwegian language learning without resorting to mandating Norwegian language requirements. Here are four research-based proposals.
Feilslåtte språkkrav for stipendiater og postdoktorer Opplæringskravet som nå foreslås for stipendiater og postdoktorer er dårlig gjennomtenkt, ikke utredet, og lener seg ikke på forskning på feltet. Vi håper at regjeringen vil høre innvendingene fra sektoren og revurdere forslaget.
Vil ikke ha norskkrav for stipendiater Stipendiater og postdoktorer skal ha rett på tilpasset opplæring. Men det skal ikke være krav om at denne gruppen ansatte lærer seg norsk i løpet av tre år, foreslår Universitetet i Bergen. Se universitetsstyremøtet direkte her.
Statsråden kom med språkmillioner til Bergen Forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch kom i dag til HF-biblioteket ved Universitetet i Bergen med 30 millioner i pengesekken. Men Griegakademiet må fortsatt vente.
Regjeringens nye forskningspolitikk minner om Donald Trump og høyrepopulisme Regjeringens «Norge først»-politikk, med avtroppende statsråd Ola Borten Moe i spissen, risikerer å rive ned eksisterende gode fagmiljøer og hindre etableringen av nye, skriver NMBU-professor.
Snørr og bart i debatten om internasjonalisering Selv om universitetene alltid har vært, og skal være, internasjonalt orienterte, krever globaliseringen en ny debatt om institusjonene spesielt og nasjonalstatenes rolle generelt.
Det er allerede nok press på internasjonale forskere i Norge Postdoktor Arno Van Hootegem fra Belgia har snart lært nok norsk til å kunne bruke det som undervisningsspråk. Han er en av de privilegerte, skriver han.
Vil at alle skal lære norsk, men vet ikke hva de skal lære Stipendiater og postdoktorer skal ha norskopplæring tilsvarende 15 studiepoeng. Men foreløpig er det ikke bestemt hva innholdet i disse skal være.
I kampen for fagspråket står bøker i sentrum Å lovfeste fastpris for fag- og lærebøker svekker norsk som fagspråk fordi dreiningen mot internasjonal litteratur forsterkes, skriver to stortingsrepresentanter fra Høyre.
Klarar ikkje den internasjonale eliten å lære seg norsk? Kor krevjande er det å lære seg eit brukbart norsk når dei bur og arbeider her i landet?
Sats på lærebokordningen! Her er fire konkrete forslag som vil sikre et av de viktigste virkemidlene vi har for å bevare norsk som fagspråk, skriver Arne Vestbø i NFFO.
Norskopplæring for utenlandske forskere: Hvem har ansvaret? Professor Laura Saetveit Miles har seks forslag til institusjonelle tiltak.
Kebabnorsk på campus - gubbeangst eller varslet katastrofe? Det er berøringsangst og fare for fremmedfrykt-stempel og skjult rasisme, men vi må ta debatten, mener Qalbi Khan.
The Democratic Problem at NHH «International PhDs and post-docs make a valuable contribution to NHH’s social and research environment; they participate in events, conduct research, teach lectures, and publish at high levels. But these groups are ineligible for representation in NHH’s highest decision-making body, its board.»
Skinndemokrati på NHH Vi har lyktes godt med internasjonal rekruttering, men vi svikter på noe av det viktigste, skriver Simen Bø.
Jubler over ny boklov: — Viktig for å sikre norsk fagspråk — Det går ikke an å understreke nok hvor viktig dette er for universitets- og høgskolesektoren, sier generalsekretær Arne Vestbø i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Norsk fagspråk må telle på CV-en Det er på tide at språkarbeid gir uttelling for ansatte på universitetet. En ny veileder viser hvordan godt språkarbeid kan premieres.
(Norsk)Alarmen går? Skal en tro Khrono, så står det dårlig til med morsmålet i høyere utdanning. Det er laber interesse for å studere det, og laber interesse for å forske i det, skriver Agnete Nesse.
Studentane vel bort norskfaget: Klarar ikkje å fylla studieplassane Studentane vel vekk både lektorprogrammet i nordisk og det gamle universitetsfaget nordisk språk og litteratur. Ved Universitetet i Bergen har alarmklokkene gått.
Hva skal vi med et «norsk» universitet dersom alt skal foregå på engelsk? Det er viktig å minne om to problemer ved å droppe språkkravene for fast ansatte i vitenskapelige stillinger, skriver Knut Heidar.
Språkkrav forplikter også universitetet Hensikten med presisering av norskkravet er å sikre god integrering og å legge til rette for at også internasjonalt ansatte på sikt skal kunne ta del i alle de oppgavene som ligger til vitenskapelige stillinger, skriver dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo.
Varslar handlingsplan for norsk fagspråk Det står så dårleg til med norsk fagspråk at statssekretær Oddmund L. Hoel har samla gode krefter for å laga ein eigen handlingsplan.
Ny rapport: Å skriva på norsk fremjar ikkje karrieren Publisering skjer på engelsk, mykje undervisning skjer på engelsk, og forskarane seier dei ikkje har tid til å skriva norsk. Det viser ein ny rapport frå Språkrådet.
Anwesha behersker ikke norsk — uaktuell for akademi for unge forskere Akademiet for yngre forskere har vedtektsfestet norsk som arbeidsspråk.— Ekskluderende, mener seniorforsker Anwesha Dutta.
Mener NTNU har tatt til seg engelsk-kritikken Direktøren i Språkrådet mener holdningene til norsk språk er i ferd med å endre seg i akademia.
Regjeringa vurderer sterkare skyts: — Norsk skal ikkje berre brukast, men styrkast Universiteta og høgskulane må i større grad hugse på å stille spørsmålet «må dette vere på engelsk?», seier statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel.
Sjå direktesendinga frå Språkdagen Fleire kjende namn frå universitet- og høgskulesektoren skal i ilden under Språkdagen 2021.
Nesten halvparten av norske mastergrader er på engelsk Hittil i år er 45 prosent av alle innleverte mastergrader ved norske høgskoler og universiteter skrevet på engelsk.
Slik styrkjer vi fagspråket for framtida Nokre av strukturane som skal sikre norsk som eit sterkt fellesspråk i framtida, er urovekkjande svake. Det gjeld ikkje minst i universitets- og høgskulesektoren, skriv Åse Wetås.
Frykter norskspråklig forskning vil mangle kanaler Ni av ti vitenskapelige artikler fra norske universitet og høgskoler er på engelsk. Det bekymrer Språkrådets direktør.
Engelsk eller norsk fagspråk til debatt Mer og mer engelsk i akademia gjør norsk fagspråk til en truet art, mener flere organisasjoner som inviterer til debatt i Arendal torsdag.
Nesten alle sentre ved NTNU har bare engelske navn — Når sentrene bare har engelske navn og beskrivelser er det nesten som om man ser på norsk som noe underdanig, sier professor Aksel Tjora ved NTNU.
Asheim: Institusjonane må gjera meir med norskopplæringa Universitet og høgskular må gjera meir når dei ser at tilsette ikkje meistrar norsk etter tre år, slik dei ifølgje Universitets- og høgskule lova skal, seier forskings- og høgare utdanningsminister Henrik Asheim.
Vil ha ein nasjonal offensiv for norsk fagspråk Fokus på norsk fagspråk bør inn i den neste langtidsplanen for forsking og høgare utdanning, meiner rektor Gunnar Yttri.
Det manglande språkansvaret er dessverre ikkje forbausande Det verkar til at det er ei rådande haldning i universitets- og høgskolesektoren om at alle dei andre ansvarsområda deira er viktigare enn språk, skriv Gunhild Skjold.
Bør forskere pålegges å formidle og undervise på norsk? Det er riktig at Språkrådet er bekymret for synkende bruk av norsk i universitets- og høgskolesektoren, men bekymringen dreier seg ikke om forskningspublisering, skriver Åse Wetås.
Fordeler millionar til norsk språk: — Veldig glade Det norske fagspråket får eit løft når regjeringa føreslår å bruka 4 millionar kroner til ein termportal. Språksamling-miljøet i Bergen jublar.
Vil lovfesta ansvar for norsk språk Fleire tek til orde for at ansvaret for å halda oppe det vitskaplege dokumentasjonsarbeidet som normeringa av norsk språk byggjer på, må lovfestast.
Språk i akademia er viktig Verken Tilstandsrapporten for høgare utdanning eller Diku er språkblinde, og vi har fleire verktøy for å styrke norsk fagspråk innan forsking og høgare utdanning.
Språkforskar: Nynorsk kan verta meir marginalisert Få verksemder nyttar nynorsk. Fråvære av nynorsk er ei form for symbolsk ekskludering, seier språkforskar Guro Refsum Sanden.
Det finnes større muligheter for å utvikle norskspråklige fagbøker Hvilke ordninger har vi som skal sikre norsk språk i høyere utdanning? Det er flere, skriver administrerende direktør i Kopinor, Yngve Slettholm.
Norsk når du kan, engelsk når du må? Norsk fagspråk. Dersom det ikke skjer endringer i institusjonenes praksis, vil en stor del av de ansatte i akademia nemlig ikke kunne norsk i framtida, skriver lingvister ved Universitetet i Bergen.
Språkdirektøren: «Se til NHH» Norsk fagspråk. Språkrådets direktør, Åse Wetås, trekker fram NHH som et best i klassen når det gjelder norsk fagspråk.
UiB-professor: — Norsk kan vi heller ta vare på i daglegspråket Språkdebatt. Statsrådane Iselin Nybø og Trine Skei Grande inviterer til konferanse i dag om norsk fagspråk i akademia. Følg innlegg og debatt direkte her frå klokka 13.00.
Nyeste artikler
KI-generert lærebok skaper bølger. — Helt absurd
Fagskolene mellom barken og veden
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Nye trusler mot akademisk frihet og solidaritet
Mest lest
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
Ekstrem vekst i publisering: — Pervers forretningsmodell
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut
Bare 6000 av 24.000 møter opp på campus daglig. — Skulle gjerne sett flere