Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø forventer at næringslivet bidrar mer til forskning. Foto: Siri Øverland Eriksen
Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø forventer at næringslivet bidrar mer til forskning. Foto: Siri Øverland Eriksen

Norge brukte 69 mrd på forskning i 2017

Forskning. Det ble brukt 69 milliarder på forsknings- og utviklingsarbeid i Norge i 2017, en økning på 6 milliarder fra året før.

Publisert

Endelige tall fra NIFU viser at utgifter til forskning og utviklingsarbeid (FoU) i Norge utgjorde over 69 milliarder kroner i 2017. Det er en økning på 9,2 prosent fra 2016. Den største økningen skjedde i universitets- og høgskolesektoren med 13 prosent, mens økningen i næringslivet var på 8,5 prosent, målt i løpende priser.

De gode ideene fra akademia må tilflyte næringslivet, og de viktige problemstillingene og utfordringene i næringslivet må gjøres kjent for forskerne. Og ikke minst må næringslivet legge ned en større innsats for å forske selv.

Iselin Nybø

Khrono har tidligere omtalt de foreløpige FoU-tallene, som ble presentert i Indikatorrapporten som kom ut 1. november i fjor.

FoU-utgiftenes andel av bruttonasjonalproduktet (BNP) økte fra 2,03 prosent i 2016 til 2,09 prosent i 2017, viser NIFUs tall.

Det ble utført nær 47 000 FoU-årsverk i 2017 – om lag 2 800 flere enn i 2016, skriver NIFU på sine nettsider.

«Næringslivet må forske mer»

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) sier at hun forventer næringslivet øker innsatsen innen forskning og utvikling.

— Vi har et mål om at 3 prosent av BNP skal brukes på forskning, og vi kommer stadig nærmere dette målet. Men fortsatt må en større andel av forskning og utvikling skje i næringslivet, sier hun i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

— Selv om norsk økonomi er sterk, arbeidsledigheten lav og oljefondet verdens største, må vi gjennom omstilling. For å få til dette, er våre viktigste redskaper forskning, utdanning og innovasjon, sier Nybø videre.

— For å få mest mulig ut av potensialet, er vi avhengig av at akademia og næringslivet samarbeider godt. De gode ideene fra akademia må tilflyte næringslivet, og de viktige problemstillingene og utfordringene i næringslivet må gjøres kjent for forskerne. Og ikke minst må næringslivet legge ned en større innsats for å forske selv, sier hun.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS