Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
I kjølvannet av strukturreformen Senterpartiet vil evaluere strukturreformen. Men det har allerede blitt gjort. Her er noen av funnene fra evalueringsarbeidet, men diskusjonen fortsetter.
Forskarar kjøper falske siteringar. Fryktar svart marknad Sitering av forskingsartiklar er hard valuta. Nokre forskarar kjøper falske siteringar på «svartebørsen».
Nyutdannede lærere minst fornøyde med utdanningen Lærerutdannede er de minst fornøyde av alle med master, når de ser seg tilbake et halvt år etter endt utdanning. Likevel mener en høy andel at lærerjobben er et blivende sted.
Maktesløs politikk for næringslivsforskning Regjeringens strategi for mer forskning i næringslivet er ambisiøs og maktesløs på samme tid. Derfor er den et ønske og ikke en strategi.
Fleksible studier kan gi noen utilsiktede konsekvenser Vi ser at studentgruppen som velger fleksible profesjonsstudier både øker og er i endring. Dette kan potensielt gå på bekostning av søkning til heltidsutdanningene, skriver tre Nifu-forskere.
Har vi gitt opp forskningsambisjonene, eller har de bare endret seg? Inntil nylig skulle forskningen være fremragende, verdensledende og internasjonalt orientert. Nå skal forskningen være tilgjengelig, tas raskt i bruk og sikre nasjonale hensyn. Har vi gitt opp ambisjonene, eller har de bare endret seg?
Publisering i realfag har gått i været To fagområder har hatt en spesielt stor vekst, viser ny kartlegging av hvor mye norske forskere publiserer.
Litt tyngre å få jobb med master. Realister sliter Det er blitt litt vanskeligere for nyutdannede med master å få jobb. Innen helsefag er det få problemer, mens realister opplever høyere ledighet enn andre.
Teknisk-administrativt ansatte savner karrieremuligheter og bedre lønn Det er to ting teknisk-administrativt ansatte er misfornøyd med. Flere fagforeninger kjenner igjen funnene i en fersk rapport.
Arbeidsgivere ser ingen fordel i utdanning fra utlandet Norske arbeidsgivere verdsetter i liten grad utdanning fra utlandet, viser Nifus arbeidsgiverundersøkelse. Regjeringens mål om at halvparten av alle studenter skal på utveksling, står likevel fast.
Arbeidsgivere trenger stadig flere med master 7 av 10 arbeidsgivere har i noen eller stor grad behov for å ansette folk med masterutdanning de neste fem årene, ifølge ny undersøkelse.
Frykten for næringsstyrt akademia er overdrevet Etterspillet etter NTNU-saken bør ikke bare handle om hvordan vi unngår tette koblinger, men også hvordan koblingene mellom akademia, næringsliv og politikk kan bli åpnere, ryddigere og sterkere.
Må se langt etter måltall om forskning og utvikling Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) øker langt mer enn satsing på forskning. Norge er lenger og lenger unna målet om at tre prosent av BNP skal gå til forskning.
Mer forskning i næringslivet krever økt offentlig innsats Regjeringen vil at næringslivet skal doble sine investeringer i forskning og utvikling. Men de viktigste pilene peker tilbake på staten.
Høyere utdanning er allerede geografisk tilgjengelig De fleste har allerede et utdanningssted nær der de bor. Det er på tide at andre fleksibilitetsdimensjoner får mer oppmerksomhet, skriver tre Nifu-forskere på bakgrunn av en ny rapport.
Over halvparten har fortsatt digital undervisning Digital undervisning har ikke forsvunnet med pandemien. Og mange studenter er fornøyde med det, viser ny studie.
Nifu-topp mener satsingen på kunstig intelligens kan gå ut over annen forskning Espen Solberg kaller regjeringens storsatsing på kunstig intelligens for overraskende. Forskningslederen sier at det virker som det er snakk om en omprioritering.
Forskere plages av stress: — En bransje som ødelegger mennesker Danske forskere går oftere på jobb når de er syke og er mer stresset enn andre, viser undersøkelse. Også i Norge er mange forskere overarbeidet.
Lav tillit til Forskningsrådets eksperter: — Ville ikke gitt så slett vurdering på en bacheloroppgave Marius Warg Næss fikk avslag fire ganger fra Norges forskningsråd. Men ideen var god nok for et prestisjestipend i Det europeiske forskningsrådet (ERC).
Lav tillit til forskningstildelinger — hva kan gjøres? Forskere har langt høyere tillit til vurderinger av tidsskriftartikler enn til forskningssøknader, viser en ny undersøkelse. Hva kan vi lære av dette?
Kina er Norges største samarbeidspartner innen teknologisk forskning Kina blir stadig viktigere for Norge som forskningsnasjon. Det slår NIFU fast i en fersk gjennomgang av vitenskapelige publiseringer.
1 av 10 studenter hopper av studiet i løpet av første studieår De fleste som dropper ut av en bachelor- og mastergrad, gjør det i de to første studieårene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Disse forskerne publiserer mest i Norge Norges mest publiserende forsker har i snitt fått publisert to artikler i uka.
Forskerne mangler tid til å forske Tidsbruksundersøkelser viser at vitenskapelig ansatte ved universiteter og høyskoler i gjennomsnitt jobber mer enn 46 timer i uka. Likevel sliter de med å finne tid til å forske og til å forberede undervisning. Noe må gjøres med tidspresset i akademia, skriver Forskerforbundets leder Guro Lind.
Ny rapport foreslår å gjøre det lettere for rikinger å sponse forskning Hvordan øke andelen privat finansiert forsking og utvikling? En ny utredning bestilt av Forskningsrådet foreslår blant annet kutt i formuesskatten og å gjøre mer stas på private velgjørere.
Realfagskrisen – la dem lage termoser! Det finnes en type undervisning som virker gunstig på elevenes læring, engasjement og rekruttering i realfag, skriver Ellen E. Flø.
Arbeidslivet trenger flere innen data og elektro Ingeniører og it-folk er det arbeidslivet etterspør for å få til grønn omstilling, viser ny rapport. Universiteter og høgskoler bør lytte, mener utvalgsleder.
Regjeringen vil fjerne belønning for publisering. Ekspert frykter forskning blir skadelidende — Litt ugjennomtenkt, sier forskningsleder Espen Solberg om regjeringens forslag om å fjerne tellekantene.
Tror samfunnskrav påvirker tall om anvendt forskning Økt rapportering av anvendt forskning hos universiteter og høgskoler har sammenheng med at samfunnet i større grad stiller krav til samfunnsnytte, mener Nifu-forsker.
9 av 10 fagskolekandidater i jobb ett år etter eksamen Styreleder i Organisasjon for Norske Fagskolestudenter, Henning Skau, ser lyst på situasjonen etter den siste Nifu-rapporten.
Norske forskere publiserte mer under pandemien: — For noen forskere var det positivt Mange spådde at forskningen ville få seg en knekk under pandemien. Men færre møter og reiser kan ha gitt bedre tid til å forske.
— Forskningsrådet skal ikke bare tjene interessene til ett departement Flere reagerer på at Kunnskapsdepartementet vil stramme grepet om Forskningsrådet. — Lite ryddig og kritikkverdig, sier NHOs Rebekka Borsch.
— Mistenker at man er i ferd med å kveste Forskningsrådet Kunnskapsdepartementet vil ha større makt over Forskningsrådet. Det er en del av en større plan, tror eksperter.
Vitenskapelig publisering: 97 prosent er skrevet på engelsk En gjennomgang viser at statlige forvaltningsorganer som driver med forsknings- og utviklingsarbeid i svært liten grad publiserer på norsk.
Hevder elever med svake karakterer er glemt i forslaget til nytt opptakssystem Forskerne Elisabeth Hovdhaugen og Otto Lillebø er kritiske til utvalgets forslag om at det ikke lenger skal være mulig for unge å forbedre karakterene fra videregående.
Studentene omfavner desentraliserte studier Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) er glad for at tilbudene om fleksible og desentraliserte studier svarer til studentenes forventninger.
Ekspert om statsbudsjettet: Verre enn det ser ut Det er flere ting i regjeringens budsjettforslag som gjør det dårligere for universitetene og høgskolene enn ved første øyekast, sier forskningsleder Espen Solberg i NIFU.
Årsakene til at det er få kvinnelige professorer overrasket forskerne Forklaringsmodeller som passer for USA, passer ikke for Norge.
Regjeringen vil slutte å øremerke midler til stipendiater og postdoktorer Forsker mener regjeringen med dette ønsker å bremse forskerrekrutteringen, mens Forskerforbundets leder mener utilsiktede kutt i framtiden er en fare.
Mener politikerne har nedprioritert forskning på samfunnssikkerhet Den forrige regjeringens forskningspolitikk var ekstremt næringsorientert, sier ekspert.
Mener det er en gåte at ikke flere flytter til mindre studiesteder når de skal studere Professor Hilde Gunn Slottemo ved Nord universitetet mener det er noen åpenbare fordeler ved å studere på mindre steder. Hun får svar fra forfatter Sanna Sarromaa, som synes det er helt vilt med utdanning over alt.
Ny forskning avliver myten om at humanister ikke får seg jobb – Noen grupper innenfor humaniora kommer seg like raskt ut i arbeidslivet som ferdigutdannede masterstudenter generelt, sier forsker Jannecke Wiers-Jenssen.
Fusjonene skulle gi økt kvalitet. Nifu finner ikke tegn på at det har skjedd Det er ingen tegn på at nyutdannede masterstudenter fra fusjonerte læresteder har blitt mer tilfredse med utdanningen. Snarere er de litt mindre fornøyde.
Departementet bruker deler av Forskningsrådets bevilgning to ganger Ubrukte midler fra tidligere år finansierer i 2022 nye satsinger i Forskningsrådet, uten bevilgning i 2022 og uten tilbakeføring senere år, mener Nifu-forskere.
Krisen i Forskningsrådet er en arv fra Solbergregjeringen Den nye regjeringen må ta den politiske belastningen med å gjennomføre kutt som den tidligere regjeringen egentlig foretok, men på finurlig vis unngikk å gjennomføre selv, skriver Egil Kallerud.
Ekspertråd om finansiering i motbakke Utviklingsavtaler blir tatt mer seriøst hvis det kobles penger til dem, ifølge nederlandsk ekspert, som dermed er på linje med Hatlen-utvalget.
Nyttig, men lite kjent godkjenningsordning Jobbsøkere med høyere utdanning fra utlandet kan søke om å få utdanningen godkjent av Nokut, men ordningen er lite kjent blant arbeidsgivere, ifølge ny rapport.
Publiseringsindikatoren og hva vi kan lære av Finland I motsetning til Norge finner ikke finnene at publiseringsindikatoren er i strid med ambisjonene om mer åpen forskning, skriver Vidar Røeggen.
Dristige og store «missions» kan være løsningen Norge har gode forutsetninger for å ta i bruk «missions» som et nytt grep for å løse store samfunnsutfordringer, mener forskere. Regjeringen har ikke bestemt seg.
Nye rapporter: Begrensa effekt av strukturreform Strukturreformen evalueres. Så langt er det flere nedslående funn med tanke på hva man har oppnådd.
Forstandig bruk av tellekantene? «I tiden etter innføring av tellekantsystemet var det forskere som regnet ut hvor mye publikasjonen deres var «verdt» og forventet at beløpet direkte skulle tilfalle dem selv eller forskermiljøet deres, som hadde publisert.»
Menn stryker mer: — Handler om fag og ikke kjønn, sier forsker Færre stryker enn før pandemien: Se stryktallene fra 2021 her.
OECD ber regjeringen ta missions inn i langtidsplanen OECD mener at Norge bør satse på sine egne «missions» for å løse norske utfordringer. Regjeringen har ikke bestemt seg.
NIFU vil grunnfinansiere kommersialiseringssystem For å sikre en bærekraftig modell for kommersialisering av forskning foreslår et NIFU-prosjekt at de såkalte TTO-ene ved universitet og høgskoler grunnfinansieres.
Instituttene sakker akterut i kampen om FoU-midler Siden 1991 har instituttsektorens andel av norske FoU-utgifter sunket fra 35 til under 20 prosent. — Universiteter og høgskoler spiser mer av kaken, det er ikke bærekraftig, sier Lars Holden.
NIFU: Ansatte og studenter mangler digitalkunnskap Relevant og tilstrekkelig kompetanse på digitale verktøy er den viktigste utfordringen i digital undervisning, både blant ansatte og studenter.
Forskning for vår tids store spørsmål UiT-rektor Dag Rune Olsen håper «missions» vil inngå i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning.
Norge er et av verdens mest forskningsintensive land — mener maktpersoner bør se på om vi er rett veg Det er tre viktige drivere som gir Norge en slik topplassering, ifølge en forsker.
Kina er verdens største forskningsnasjon, men ny reform kan skape endringer Kina leverer for andre år på rad flere forskningsartikler enn USA. Og det uten store deler av landets artikler, som er skrevet på kinesisk.
Jobber mer og forsker mindre En helt fersk undersøkelse fra Nifu viser at ansatte ved universiteter og høgskoler jobber mer og forsker mindre enn for fem år siden.
Bibliometrisk forskning i Norge nedleggingstruet — Vi er en liten forskergruppe ved Nifu som kan dokumentere betydelig internasjonal innflytelse og utallige eksempler på bruk av vår forskning og kompetanse. Fra nyttår mister vi grunnfinansieringen.
Kvinnelige forskere blir mindre sitert, men mer lest enn mannlige. Hvorfor? Forklaringen er at kvinner oftere engasjerer seg i samfunnsnyttig forskning, svarer forskere. Det må få konsekvenser for evalueringssystemet, mener de.
Mot nye rekorder i 2021 Tall for første halvår 2021 tyder på at det blir rekord i antall avlagte doktorgrader i år. Andelen med utenlandsk statsborgerskap er også i svak vekst.
Hva betyr åpen forskning i praksis? Kanskje er det slik at forskningen blir mer åpen, men at forventningene om åpenhet øker enda mer?
Normalarbeidsdagen må også gjelde forskere May-Len Skilbrei treffer spikeren på hodet i sin beskrivelse av merarbeid og tidspress i akademia. Men hun tar feil når hun sier at ingen protesterer.
«Forskning er ikke noe jeg er, det er noe jeg gjør» Stipendiat Ingvild Mageli liker å forske, men ser ikke på det som noe kall. Det er en oppfatning hun deler med andre yngre forskere.
Welcome to Norway! Akademiet for yngre forskere: Det er nok å ta tak i av utfordringer utenlandsfødte forskere møter i Norge.
Går mot høyeste BNP-andel til forskning noensinne:— Langt fra målet Penger brukt på forskning og utvikling utgjør 2,3 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2020, viser foreløpige tall. Dette til tross for at forskningsutgiftene står på stedet hvil.
Høgskolen på Nesna i perspektiv Nicoline Frølich fra Nifu trekker linjene helt tilbake til høgskolereformen i 1994 når hun forklarer Nesna-saken.
Bred plan med begrenset virkning Ett problem er at to av tre opptrappingsplaner er svært generelle og åpne, skriver Espen Solberg i Nifu.
Hans Jørgen (22) er fornøyd med studiene sine utenlands. Men det pedagogiske varierer Norske medisinstudenter i utlandet er minst fornøyd. Ihvertfall før pandemien, viser undersøkelse.
Nifu-ansatte ber om avklaring: — Fare for å miste kompetanse Fagforeningsrepresentanter sier det er svært krevende for flere ansatte som ikke aner hvor de skal jobbe eller hvilke arbeidsoppgaver de skal ha fremover.
Nifu-ansatte skifter arbeidsgiver Forskningsinstituttet NIFU har mistet en millionavtale med Forskningsrådet. Nå forsvinner trolig flere ansatte over til ny arbeidsgiver.
Økt ledighet blant nyutdannede - opp mot 20 prosent i enkelte fag Ledigheten blant nyutdannede med master var på 8,5 prosent et halvt år etter endt utdanning. For bachelorkandidatene som var ferdige våren 2020 var ledigheten på 10,3 prosent, viser nye tall.
Et stort flertall er fornøyd etter spesialistutdanning Departementet evaluerer piloten med lærerspesialister.
Hvordan har lærestedene klart å prestere «all time high» i tidenes kriseår? Koronapandemien har vært en øyeåpner både for de digitale mulighetene og begrensningene for kunnskapssektoren. Men den har også medført betydelige kostnader, ved at forskning er satt på vent, skriver Espen Solberg i Nifu.
Mye forskning er satt på vent under pandemien Manglende mulighet til å reise har hemmet forskningen mest under koronatiden, spesielt for yngre forskere, viser Nifus nye koronaundersøkelse.
Vil sjekke ut hvordan underviserne har det Nokut og Nifu samarbeider om å kartlegge arbeidshverdagen til undervisere ved universiteter og høgskoler.
«For å bevare tilliten til opptakssystemet bør man fjerne eksamenskarakterene i år» Skriver NIFU-forsker Elisabeth Hovdhaugen.
Stjerner eller flokkdyr? Nyhetsoppslagene om entusiastiske rektorer som har gjenfunnet flere av sine ansatte på lister over høyt siterte forskere, tyder på at det fortsatt er viktig med litt kaldt vann i blodet, skriver Nils Petter Gleditsch.
Forskning siteres, ikke forskere Man må ha innblikk i hvordan forskning organiseres og finansieres for å forstå årsakene til at visse typer forskning får mer siteringer enn andre typer.
Stikker kniven inn i lister over verdens mest siterte... og vrir rundt Bak 150 forfattere på siteringstoppen fant de 33.000 andre personer. Nå langer de ut mot rangeringslister.
Satte doktorgradsrekord trass i koronaåret Trass i pandemi og delvis stengte universitet og høgskoler avla 1634 personer doktorgrad ved norske læresteder i 2020. Det er tre prosent flere enn året før.
Forsker vil stryke eksamenskarakterer fra vitnemålene Eksamenskarakterene for kullene fra videregående skole i 2019 og 2020 bør strykes fra vitnemålene, mener Nifu-forsker, som ellers frykter for tilliten til opptakssystemet.
Likebehandling og mangfold i forskning og høyere utdanning er et institusjonelt og politisk ansvar Mangfold sikrer demokratisk og epistemisk legitimitet. Selv om norsk forskning og høyere utdanning har blitt bedre på å rekruttere, har vi fremdeles en vei å gå for å nyttiggjøre oss av mangfoldet.
Sterkere fagprofiler, men uklar regional effekt av fusjonene Fusjonene har gitt større regional spredning, men studentene velger heller den største campusen, går det fram av en ny studie om strukturreformen.
Foreslår nye tiltak for utskjelt sykepleiepraksis Praksis i sykepleierstudiet er under stadig kritikk. Nifu-forskere foreslår flere kombinerte stillinger og bedre kommunikasjon.
Postdoktorstilling: En vei inn i eller ut av forskningen? Postdoktorstillinger fungerer i all hovedsak som en vei inn i forskningen, ikke ut av den.
Postdoktorstillingen misbrukes, og det rammer unge forskere Vi må målrette bruken av postdoktorstillinger, for forskningens og de unge forskernes skyld. En fersk NIFU-rapport viser at ordningen misbrukes.
Postdoktor: «Mange sliter seg ut på veien mot en fast jobb og gir opp akademia» Postdoktor Anders Kvellestad tror årsaken til at mange postdoktorer velger bort akademia, er at kampen for å få en fast jobb er så tøff at de finner ut at det ikke er verdt slitet.
Halvparten av postdoktorene forlater akademia Norsk akademia mister talenter fordi postdoktorordningen ikke fungerer etter hensikten, går det fram av ny undersøkelse.
Postdoktorordningen er moden for revisjon Det er liten tvil om at norsk akademia mister talenter slik systemet med postdoktorer fungerer i dag, skriver to Nifu-forskere.
Ønsker seg flere ansatte med hijab Andelen innvandrere blant vitenskapelig ansatte og forskere er doblet.
Urolig for at pendelen kan svinge for langt den andre veien Kvinneandelen blant forskere har økt det siste tiåret. Flere studieretninger har stor overvekt av kvinner. Mathilde Tybring-Gjedde (H) er bekymret for ubalansen.
Politikken som formet strukturreformen Både utformingen av målene med strukturreformen, og virkemidlene, kan beskrives som en asymmetrisk dialog.
— Det blir helt feil at Norge som et perifert land i EØS skal være «flinkest i klassen» — Det blir helt feil at Norge som et perifert land i EØS skal være «den flinkeste i klassen», sier Stein Reegård etter at Nifu mistet millionkontrakt med staten.
Dankes ut av forskning ved ansettelser: — Undervisning er tydelig annenrangs Forskningsbidrag er langt viktigere enn undervisningserfaring ved ansettelse av forskere, ifølge ny undersøkelse.
Koronapandemien har gitt nedgang i disputaser Våren 2020 disputerte det færre doktorgradsstudenter enn årene før. Se fordelingen mellom universiteter og høgskoler.
Dømt til mistilpasning? Hva kan gjøres for at humanister enklere finner sin plass i arbeidslivet, spør forfatterne.
Hvor mye av norsk publisering oppfyller kravene i Plan S? Norsk forskning er på god vei mot full åpen tilgang. Det nasjonale målet om at alle vitenskapelige artikler finansiert av offentlige midler skal være åpent tilgjengelige innen 2024, er dermed innen rekkevidde, skriver forfatterne.
Ikke be lærestedene oppfordre sine forskere til mer publisering på norsk! Den viktigste grunnen til at andelen publikasjoner på norsk går ned er ikke at engelsk fortrenger norsk, men at den internasjonale publiseringen har økt med 50 prosent.
Direktorater flyr i beina på hverandre – ny rapport krever opprydning En ny rapport trekker fram at to av tre etater under Kunnskapsdepartementet tidvis flyr i beina på hverandre når de skal styre universiteter og høgskoler.
Omstridte avtaler evaluert. Uklart hva de skal brukes til Utviklingsavtalene har ikke funnet sin plass ved universiteter og høgskoler, viser fersk evaluering.
Realister sliter mest av alle på arbeidsmarkedet Det er et betimelig spørsmål om det utdannes for mange realister, mener Nifu-forskere.
Tellekanter trengs for å komme gjennom nåløyet For å komme gjennom nåløyet i en ansettelsesprosess er det nødvendig å ha publisert nok i de riktige tidsskriftene, viser ny undersøkelse.
Hvordan sikre fortsatt høy kvalitet i FoU-statistikken? Erfaringer fra Danmark og Island understreker viktigheten av å ha høy kontinuitet og et solid fagmiljø til å produsere FoU-statistikk, skriver innleggsforfatterne.
Nybakte doktorer er fornøyde – men ikke med alt Ny rapport forteller at forskere med doktorgrad både i og utenfor akademia er godt fornøyd med både arbeidshverdag og relevans av egen utdanning.
Sender opptak på høring Henrik Asheim vil vite mer om hva Kunnskaps-Norge mener om dagens opptaksregler til høyere utdanning.
Stort behov for ikt-folk, men det tar tid å få jobb Arbeidsløshet blant ikt-utdannede med master ligger langt over snittet for masterkandidater, men de får jobb etter en stund, viser ny undersøkelse.
Skal undersøke digital korona-omlegging Et ufrivillig stort eksperiment, sier Nifu-forsker om den digitale omleggingen ved universiteter og høgskoler under koronakrisen.
Utveksling betyr lite for studenters jobbmuligheter Utvekslingsopphold i utlandet gir ingen fordeler når studenter skal ha sin første jobb, viser studie.
Dette bør du tenke på før du velger studium Det er særlig én faktor som kan gi deg et fortrinn når du skal søke jobb etter studiene.
Skal forske på følgene av koronakrisen for forskere og studenter Fire forskningsprosjekter settes i gang for å se på følgene av koronapandemien, fra barnehage til universitet.
Nifu: Bør «relevant jobb etter studiet» inngå i finansieringssystemet? Hvordan vurderinger av studiets arbeidslivsrelevans skal kunne brukes på en meningsfull måte som input i et finansieringssystem for studieplasser på det enkelte lærestedet, er vi i tvil om, skriver forskere ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.
Nye utfordringer for strukturreformen Fusjonene er krevende prosesser, og en nasjonal krise etter omfattende fusjonsprosesser har nok ikke forminsket presset på institusjonene, skriver Nicoline Frølich og Mari Elken ved Nifu.
Suksess med seks millarder til fremragende forskning Sentre for fremragende forskning (SFF) får mye skryt i evaluering, men ekspertene anbefaler å ta bedre vare på forskerne etter senterslutt.
Vestlandet og Nord-Trøndelag taper popularitet blant studenter Studiestedene som utgjør Høgskulen på Vestlandet, samt gamle Høgskolen i Nord-Trøndelag, opplever stillstand og nedgang, målt i førstevalgssøkere.
Flere vil ha bort alderspoeng Yngre studenter er mer aktive og presterer litt bedre, viser ny rapport.
Stabile tall for doktorgrader. Størst økning i Sørøst-Norge. 19 flere disputerte i fjor enn året før. Universitetet i Sørøst-Norge har størst vekst, og andelen doktorander med utenlandsk statsborgerskap går litt ned.
Instituttpolitikken tilbake til start Ifølge statsråd Asheim markerer den nye strategien for instituttene et startskudd snarere enn et punktum. Etter fem år med evalueringer og analyse burde vi ha kommet litt lenger enn til start.
Vibeke Opheim (47) er ny NIFU-direktør Styret i Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) har ansatt Vibeke Opheim som ny administrerende direktør. Opheim har siden januar 2020 vært konstituert direktør ved instituttet.
Flere overraskende funn i ny NIFU-rapport:Eksterne midler finansierer mye mindre av forskningen nå enn i 1997 Rapport. Anvendt forskning har økt, mens det er blitt mindre grunnforskning, og en mindre del av forskningen finansieres av eksterne midler i dag enn tidligere.
Mye frustrasjon etter fusjon i vest Ny rapport. Følgeforskningen av fusjonen som skapte Høgskulen på Vestlandet er klar med sin andre rapport, og det rapporteres om fusjonstrøtte medarbeidere og en topptung og tungrodd organisasjon.
Utdanning frå utlandet: Tener meir, klarar seg betre, er meir fornøgde Internasjonalt. Dei som har studert og har tatt ei heil grad frå utlandet tener meir enn dei som berre har studert i Noreg eller har vore på utveksling utanlands.
Sveinung Skule blir ny direktør i Kompetanse Norge Ny stilling. Sveinung Skule skiftar jobb og tiltrer som ny direktør i Kompetanse Norge frå februar 2020.
En reform i spagaten Struktur. Høgskolenes regionale rolle for å utdanne nødvendig kompetanse, støtte lokalt næringsliv, og bidrag til innovasjon og næringsutvikling, ble under reformen brukt både som argument for og imot fusjonene, skriver fire forskere.
Nifu sin gjennomgang av statsbudsjettet: Realnedgang i bevilgningene til forskning i 2020 Budsjett. Sett i sammenheng med de siste to årene, synes forskningsbudsjetter med liten, ingen eller negativ vekst å bli den nye normalen, ifølge Nifu.
Økning blant nyutdannede sivilingeniører som har vært arbeidsledige Kandidatundersøkelse. Sivilingeniørene som gikk ut for tre år siden møtte større problemer enn tidligere kull i starten av arbeidslivet, men nå er arbeidsledigheten svært lav, viser fersk undersøkelse.
Må bøye seg og sette opp tall for fusjonsgevinster Strukturreformen. Fusjonerte institusjoner tvinges til å sette opp måltall for gevinster av fusjonene, selv om de ikke ser verdien av tallene. UiT-styret behandler saken på nytt onsdag.
Skal undersøke bruken av 6 milliarder forskningskroner Forskning. Sentre for fremragende forskning har fått seks milliarder kroner siden 2003. Nå skal ordningen evalueres.
Konkurransen om talenter i akademia Karriere. Arbeidslivets sug etter kompetent og innovativ arbeidskraft av begge kjønn lar seg neppe dekke uten en mer balansert rekruttering av ansatte til universiteter og høgskoler, skriver en rekke forskere.
Ny rapport: Resultatbasert finansiering av høyere utdanning driver opp studenttallet Studietilbud. Når universiteter og høgskoler bestemmer hva slags utdanninger de skal tilby og hvor mange studenter de tar opp på ulike tilbud, er det søkningen og finansieringssystemet som betyr best. Arbeidslivets behov er i mindre grad med i beregningen viser, ny rapport.
Nifu: Kvinner og menn har lik mulighet for akademisk karriere Karriere. Sannsynligheten for å gjøre karrierehopp i akademia er like stor for kvinner som for menn, går det fram av en ny analyse som legges fram i Arendal.
Nyeste artikler
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Et svar til Storm-Mathisens debattinnlegg
Steinar A. Sæther valgt som ny leder i Forskerforbundet
UiO vil øke dette tallet fra 32 til 1000 på ti år
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024