Bagatellmessig plagiat hos dansk minister
Danmarks tidligere utdanningsminister er frikjent i beskyldninger om fusk og plagiat i sin doktorgradsavhandling. «Bagateller», mener granskinsutvalg.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Praksisudvalget på Københavns Universitet har nå vurdert tidligere utdanningsminister, Esben Lunde Larsens, doktorgradsavhandling. De fant 19 eksempler på direkte avskrift, men kaller det for «overveiende bagateller». Det skriver den danske Universitetsavisen.
Beskyldt for plagiat
Esben Lunde Larsen rakk ikke å være minister for forskning og utdanning særlig lenge før hans vitenskapelige produksjon ble tema ved Københavns Universitet. Høsten 2015 avslørte Ekstra Bladet og ForskerForum at ministerens cv ikke viste at han hadde tatt deler av utdanningen sin på Misjonshøgskolen i Stavanger, og ikke ved Teologisk fakultet på universitetet i København. I november ble det også kjent via Universitetsavisen at han var beskyldt for avskrift og plagiat i doktorgradsavhandlingen sin. Lunde Larsen ba dermed om at Det Teologiske Fakultet skulle undersøke avhenaldingen hans. De fant såpass mye å sette fingeren på at de sendte den videre til praksisutvalget, som nå altså har konkludert med at det i all hovedsak dreier seg om bagateller.
Ett ukontroversielt brudd
Praksisutvalget ved Københavns Universitet har brukt flere måneder på uttalelsen. Den tidligere utdanningsministeren som fra februar i år er miljøminister, har ikke brutt reglene for god vitenskapelig praksis, heter det i avgjørelsen, ifølge en pressemelding.
Dette er ikke noe å kimse av. Dette er forbudt.
Heine Andersen
I ett enkelt tilfelle har de funnet at Esben Lunde Larsen faktisk har unnlatt å referere til en antologi, noe som «efter sin art [er] egnet til at være i strid med god videnskabelig praksis». Men utvalget mener at forseelsen er begrenset fordi den plagierte passasjen er kort, allmenn og ukontroversiell. De mener derfor at det ikke er et reelt brudd på vitenskapelig praksis.
Tilfreds minister
I en kommentar til praksisutvalgets konklusjon skriver ministeren selv på Facebook:
«Jeg har lige modtaget Praksisudvalgets rapport om min ph.d.-afhandling. Konklusionen er helt klar: Der er ikke handlet i strid med reglerne om god videnskabelig praksis. Det er jeg tilfreds med, og det har også været min egen opfattelse igennem hele forløbet.»
Men Esben Lunde Larsens avhandling har også - før den ble sendt til praksisutvalget - blitt vurdert av fagfeller. Professor emeritus i sosiologi, Heine Andersen, som også har sittet i praksisutvalget, mente i december 2015, at avhandlingen inneholdt problematisk gjenbruk. Ifølge Universitetsavisen hadde den pensjonerte professoren funnet minst fem tilfeller av avskrift.
— Dette er ikke noe å kimse av. Dette er forbudt, sa Andersen den gang, og bedømte dermed statsrådens avhandling strengere enn praksisutvalget nå har gjort. Andersen vil fortsatt ikke anbefale doktorgradsstipendiater å bruke minister Lunde Larsens avhandling som mal når de skal skrive avhandling.
Saken er ennå ikke formelt avsluttet. Det Teologiske Fakultet skal nå vurdere praksisutvalgets avgjørelse.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!