Forskerforbundet sier nei til å gi økonomisk bistand til Steinnes
Steinnes-saken. Forskerforbundet har avslått søknad fra tvangsflyttede professor Kristian Steinnes om penger til privat advokat. Styret vil at forbundets egne advokater skal se på saken på nytt.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med kommentarer fra styremedlem Steinar Vagstad fra UiB og Kristian Steinnes.)
Hovedstyret i Forskerforbundet hadde ekstraordinært møte i dag og behandlet den såkalte Steinnes-saken fra NTNU. Tidligere leder i Forskerforbundet på NTNU, professor Kristian Steinnes er omplassert mot sin vilje som følge av det NTNU-ledelsen mener er personkonflikt med nærmeste leder, men som Steinnes mener skyldes hans arbeid som tillitsvalg.
Enstemmig vedtak
— Hovedstyret har enstemmig bedt om at det gjøres en ny vurdering av Steinnes-saken av våre egne advokater. Vi ønsker å gå i en dialog om hvordan vi kan bistå Steinnes på en best mulig måte, men vi har avslått å gi han økonomisk støtte til ekstern advokat, sier leder Petter Aaslestad til Khrono.
Steinar Vagstad, som er leder ved Forskerforbundet i Bergen, fremmet forslag om å gi Steinnes økonomisk støtte, men ble nedstemt. Forslaget fikk kun hans egen stemme.
— Men noe av Steinnes-saken her handler jo om at han ikke synes han har fått god nok hjelp Fra forskerforbundet i saken og fått råd fra juristene deres om at han må godta omplasseringen?
Vi ønsker å gå i en dialog om hvordan vi kan bistå Steinnes på en best mulig måte, og vi har avslått å gi han økonomisk støtte til ekstern advokat.
Petter Aaslestad
— Vi har forholdt oss til dokumentasjonen i saken, og ikke det som har stått i mediene. Men vi skal nå se på den en gang til, blant annet om spørsmålet om en eventuell gjengjeldelse knyttet til tillitsvalgtrollen, sier forbundsleder Aaslestad, og understreker at Steinnes har vært en viktig tillitsvalgt for Forskerforbundet.
Les også: Alle saker i Khrono om den såkalte Steinnes-saken
Gjengjeldelse?
— Tror dere nå at saken handler om gjengjeldelse mot tillitsvalgte?
— Det vet vi ikke, men vi skal altså undersøke, sier forbundslederen.
— Hvorfor har dere brukt så lang tid på å finne ut av støtten til deres tidligere tillitsvalgte?
— Vi har ikke brukt lang tid. Søknaden om pengestøtte fra Steinnes kom 4.september, sier Aaslestad.
Khrono er kjent med at Kristian Steinnes allerede tidlig i juni sendte over en rekke dokumentasjon i saken til forbundet sitt. Steinnes har tidligere sagt til Khrono at han ikke opplever å ha fått særlig støtte fra forbundet verken lokalt eller sentralt. Så sent som 6.september sa han i et intervju i Khrono:
— Så langt har de sagt at jeg ikke har noe valg og bare må finne meg i og bli omplassert. Det er arbeidsgivers styringsrett. Men jeg har nå sendt søknad om å få støtte til egen advokat, så får vi se hvordan den behandlingen går, sa Steinnes den gangen.
Forskerforbundet i Bergen bevilget tidligere denne måneden 40.000 kroner i støtte til sin tidligere kollega ved NTNU, og Steinnes har nå skaffet seg en egen privat avdokat.
Bergen trekker ikke tilbake støtte
— Forventer Forskerforbundet sentralt nå at Forskerforbundet i Bergen trekker tilbake støtten de har gitt på 40.000 kroner til privat advokathjelp hos Steinnes?
— Lokallagets vedtak var ikke en del av vurderingen i hovedstyrets vedtak. Men jeg synes det er uheldig at ulike lokallag i forbundet krangler om en viktig sak i mediene, sier Aaslestad, som sier at de skal se på rutiner for kommunikasjon i forbundet.
Khrono spurte Steinar Vagstad etter møtet i dag om de nå kom til å trekke tilbake de 40.000 kronene i støtte til Steinnes.
-- Nei, det er helt uaktuelt, sier en uvanlig knapp Vagstad.
-- Du ble nedstemt på pengestøtte til Steinnes i styret i dag. Hva synes du om at forbundet gir økonomisk støtte til Nils Rune Langeland, men ikke til Kristian Steinnes?
-- Det har jeg ingen kommentar til.
-- Har du fått munnkurv fra forbundet i denne saken nå?
-- Nei det har jeg ikke, avslutter Vagstad.
Steinnes skuffet og forundret
Leder Petter Aaslestad ringte selv og orienterte Kristian Steinnes om vedtaket i dagens ekstraordinære styremøte i Forskerforbundet. Der hadde de en eneste sak på dagsorden og det var Steinnes-saken.
-- Hvordan reagerte du på budskapet fra Aaslestad om at det ikke blir økonomisk støtte til deg, men at de heller skal se på saken din på nytt?
-- Jeg ble veldig skuffet. Jeg har bedt Forskerforbundet om å gå inn saken i over tre måneder nå. 6.juni sendte jeg en lengre skriftlig redegjørelse med omfattende dokumentasjon til en jurist sentralt i forbundet. Beskjeden jeg har fått underveis er at jeg bare må akseptere omplasseringen. Når forbundet ikke har gått inn i saken tidligere, så er jeg veldig forundret over at de plutselig skal gjøre det nå. Jeg vet faktisk ikke hva jeg skal si til dette, sier Steinnes til Khrono.
-- Hva svarte du Aaselstad da han ringte da?
Når forbundet ikke har gått inn i saken tidligere, så er jeg veldig forundret over at de plutselig skal gjøre det nå.
Kristian Steinnes
-- Jeg fortalte han om skuffelsen, sier Steinnes som ikke vet om han vil ta imot tilbudet ennå.
Aaslestad og Steinnes skal møtes til middag i Trondheim i kveld og snakke mer om saken.
Kristian Steinnes har nå en arbeidsrettsadvokat som ser på saken hans etter at han fikk pengestøtte fra Forskerforbundets avdeling i Bergen.
-- Hvordan vurderer denne advokaten saken?
-- Han er veldig forundret over begrunnelsen for omplasseringen og spør seg om den er saklig eller disiplinær. Og han er i ferd med å henvende seg til NTNUs ledelse i disse dager, sier Steinnes.
Skal se på kommunikasjonsplan
Forbundet bestemte også i dag at man skal revurdere kommunikasjonsplanen internt i forbundet.
— Kommunikasjonslinjer var jo også et tema i Steinnessaken. Skal dere lage retningslinjer for kommunikasjon i Forskerforbundet også?
— Vi har jo en kommunikasjonsplan og vi skal ta fram den igjen og se på den, sier leder Petter Aaslestad.
— Du skal snart gå av som forbundsleder. Hvordan er det å få en så kontroversiell og vanskelig sak som en avslutning?
— Jeg har hatt mange vanskelige saker, men ikke alle blir offentlige som denne. Det eneste jeg vil si til det er at det er viktig å ta vare på tillitsvalgte og det gjør vi og skal vi gjøre, sier han.
— Er det slike saker som Steinnes-saken ekstra utfordrende, all den til også lederne ved NTNU som er involvert i saken er medlemmer i Forskerforbundet? At forbundet sitter på begge sider av bordet, så og si?
— Vi er ikke ukjente med denne type problemstillinger. Men det er viktig for meg å understreke at vi her i denne saken har vurdert en konkret søknad om advokatbistand, svarer Aaslestad.
Omplassert mot sin vilje
Professoren og tidligere leder i Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes har blitt omplassert mot sin vilje på grunn av det som arbeidsgiver mener er en personkonflikt med nærmeste leder.
Steinnes selv mener bakgrunnen for konflikten er hans arbeid som tillitsvalgt og at han har tatt opp blant annet utbredt bruk av tilrettevisninger, samt et dårlig arbeidsmiljø på instituttet han jobber på.
Les også: Her er NTNUs begrunnelse for å tvangsflytte professor Steinnes
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!