podkast

Forlater akademia: — Hvetebrødsdagene begynte å gå forbi

I ny podkast fra Forskerrådet snakker Bjarte Aarmo Lund ut om hvorfor han forlater akademia for en jobb i næringslivet.

Bjarte Aarmo Lund er gjest i episode ti av Forskerrådet. Der forteller han om hvorfor han forlater akademia til fordel for næringslivet.
Bjarte Aarmo Lund er gjest i episode ti av Forskerrådet. Der forteller han om hvorfor han forlater akademia til fordel for næringslivet.
Publisert

— Jeg kjente på at hvetebrødsdagene begynte å gå forbi. Da konstaterte jeg at neste steg plutselig var veldig langt unna, sier Bjarte Aarmo Lund i podkasten Forskerrådet.

Aarmo Lund er kjemiker og postdoktor ved UiT - Norges arktiske universitet. Neste steg ville da være å se mot faste stillinger, som førsteamanuensis og så professor. Men snart forlater han akademia for å bli systemutvikler i Dips. Karrierebytte skjer etter at han merket at «noe» manglet.

— Det var vanskelig for meg å sette helt fingeren på hva noe var for noe. Var det et lengre utenlandsopphold? Mer ekstern finansering? Ingenting ga meg et greit svar på hva det var, sier han i podkasten

I samarbeid med Akademiet for yngre forskere publiserer Khrono podkasten Forskerrådet hver søndag i advent.. Du kan følge podkasten andre steder hvor du også hører podkast.
I samarbeid med Akademiet for yngre forskere publiserer Khrono podkasten Forskerrådet hver søndag i advent.. Du kan følge podkasten andre steder hvor du også hører podkast.

Et lite nederlag

En undersøkelse fra 2021 viste at halvparten av de som tar doktorgrad forlater akademia. Aarmo Lund blir nå en del av den statistikken, men han har valgt å ikke se på seg som en som ikke fikk det til på universitetet, forklarer han i podkasten.

— Jeg har snudd på det. Når jeg skiftet til næringsliv så øker de lønnen min for eksempel, sammenlignet med det man får i en postdoktor-stilling. De har også antydet at de vil fortsette å øke lønnen. Noe som ikke har skjedd til nå på universitetet. Skulle jeg fortsatt stått i jobben på universitetet ville jeg gått glipp av høyere lønn, men også lønnsutvikling, forteller Aarmo Lund, som har en familie å forsørge.

Samtidig legger han ikke skjul på at det føles også som et nederlag å ikke få fast jobb i akademia.

— Ja, det gjør jeg, sier han.

— Jeg tenkte jo at om jeg bare sto i det lenge nok, så ville det bli plass til meg på ordentlig, forklarer han videre.

Glad i universitetet likevel

Aarmo Lund tar ikke med seg noen negative følelser for akademia når han nå forlater sektoren. Han trekker frem at friheten over egen arbeidsdag er noe av det unike med akademia. Videre håper han at de som forlater akademia kan unngå å bli kalt avhoppere eller folk som gir opp.

— Jeg håper vi kan få et mer nøytralt språk om det. Jeg er superfornøyd med min tid på universitetet. Jeg har klart å navigere unna drama, hatt belønnede forskingsprosjekter som har fungert fint, fått spennende resultater jeg kan fordype meg i. Når jeg nå går videre så har jeg ikke gått en eneste dag arbeidsledig. Jeg har ikke lidd noen nød og går ut med gode minner, sier han, og legger til:

— Jeg håper å kunne komme inn som ekstern sensor innimellom.

Powered by Labrador CMS