rettssak

Forfalsket vitnemål fra OsloMet for å få høyere lønn

Rettssaken mot en Kongsvinger-mann som er tiltalt for bedrageri har pågått denne uken. Han skal blant annet ha lurt til seg 204.000 kroner fra HK-dir og forfalsket vitnemålet fra OsloMet.

Rettssaken mot mannen i 20-årene som blant annet er tiltalt for å ha forfalsket et vitnemål, foregår i tinghuset i Kongsvinger.

En Kongsvinger-mann i 20-årene har denne uken forklart seg i Romerike og Glåmdal tingrett, der han er tiltalt for blant annet å ha svindlet til seg nesten én million kroner gjennom offentlige tilskuddsordninger. Han har innrømmet det han er tiltalt for.

Avisen Glåmdalen (krever abonnement) har vært til stede i rettssalen der mannen forklarte seg tirsdag og onsdag.

— Det ga meg en slags mestringsfølelse å skrive og å få innvilget søknader om offentlige tilskudd til prosjekter, sa mannen i retten tirsdag.

Som daglig leder i foreningene Prosjekt Hverdagsglede og Mental Helse Kongsvinger, lurte mannen blant annet til seg 204.000 kroner fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). I søknaden skrev han at pengene skulle brukes på å gjennomføre voksenopplæring i lese-, regne- og skriveferdigheter, skriver Glåmdalen.

Mannen fikk også 475.000 kroner fra Helsedirektoratet for å gjennomføre kurs og undervisning innenfor temaene psykisk helse, forebygging og pårørende.

Forfalsket vitnemål

Ved siden av å svindle til seg totalt nesten én million kroner, er mannen også tiltalt for å forfalske et vitnemål fra OsloMet, som viste at han hadde fullført en mastergrad i sosialt arbeid.

Grunnen til at han gjorde dette var at han da ville få høyere lønn i sin nye stilling.

Ifølge Glåmdalen hevdet mannen i tingretten tirsdag at han hadde et delvis ønske om å gjennomføre prosjektene han søkte støtte til, men at han etter hvert forstod at det ikke kom til å lykkes.

Det hører med til historien at alle søknadsmidlene er tilbakebetalt, dels av mannen selv og delvis etter at politiet beslagla Prosjekt Hverdagsglede sin konto høsten 2023.

Ber om samfunnsstraff

Aktor Kristine Koch har lagt ned påstand om ett års ubetinget fengsel for mannen, mens forsvarer Torbjørn Gjølstad mener at klienten bør få betydelig tilståelsesrabatt og at deler av straffen gjøres betinget. 

Gjølstad har også formidlet at den tiltalte mannen i 20-årene ønsker å sone mest mulig av straffen gjennom samfunnsstraff.

Khrono har fått bekreftet fra Romerike og Glåmdal tingrett at siste domskrivningsdag er mandag 26. august, og at en dom vil foreligge etter dette.

Powered by Labrador CMS