rettssak
Forfalsket vitnemål fra OsloMet for å få høyere lønn
Rettssaken mot en Kongsvinger-mann som er tiltalt for bedrageri har pågått denne uken. Han skal blant annet ha lurt til seg 204.000 kroner fra HK-dir og forfalsket vitnemålet fra OsloMet.
En Kongsvinger-mann i 20-årene har denne uken forklart seg i
Romerike og Glåmdal tingrett, der han er tiltalt for blant annet å ha svindlet
til seg nesten én million kroner gjennom offentlige tilskuddsordninger. Han har innrømmet det han er tiltalt for.
Avisen Glåmdalen (krever abonnement) har vært til stede i rettssalen der mannen forklarte seg tirsdag og onsdag.
— Det ga meg en slags mestringsfølelse å skrive og å få innvilget søknader om offentlige tilskudd til prosjekter, sa mannen i retten tirsdag.
Som daglig leder i foreningene Prosjekt Hverdagsglede og Mental Helse Kongsvinger, lurte mannen blant annet til seg 204.000 kroner fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). I søknaden skrev han at pengene skulle brukes på å gjennomføre voksenopplæring i lese-, regne- og skriveferdigheter, skriver Glåmdalen.
Mannen fikk også 475.000 kroner fra Helsedirektoratet for å gjennomføre kurs og undervisning innenfor temaene psykisk helse, forebygging og pårørende.
Forfalsket vitnemål
Ved siden av å svindle til seg totalt nesten én million kroner, er mannen også tiltalt for å forfalske et vitnemål fra OsloMet, som viste at han hadde fullført en mastergrad i sosialt arbeid.
Grunnen til at han gjorde dette var at han da ville få høyere lønn i sin nye stilling.
Ifølge Glåmdalen hevdet mannen i tingretten tirsdag at han hadde et delvis ønske om å gjennomføre prosjektene han søkte støtte til, men at han etter hvert forstod at det ikke kom til å lykkes.
Det hører med til historien at alle søknadsmidlene er tilbakebetalt, dels av mannen selv og delvis etter at politiet beslagla Prosjekt Hverdagsglede sin konto høsten 2023.
Ber om samfunnsstraff
Aktor Kristine Koch har lagt ned påstand om ett års ubetinget fengsel for mannen, mens forsvarer Torbjørn Gjølstad mener at klienten bør få betydelig tilståelsesrabatt og at deler av straffen gjøres betinget.
Gjølstad har også formidlet at den tiltalte mannen i 20-årene ønsker å sone mest mulig av straffen gjennom samfunnsstraff.
Khrono har fått bekreftet fra Romerike og Glåmdal tingrett at siste domskrivningsdag er mandag 26. august, og at en dom vil foreligge etter dette.
Nyeste artikler
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring
Rapport: Det har blitt meir krevjande å samarbeide med forskarar frå andre land
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen
Forskere føler seg lurt
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU