utdanning
Tiltalt for dokumentfalsk, oppga at hun var utdannet ved utenlandsk universitet
Hvert år forsøker noen å jukse seg til godkjenning av utenlandsk utdanning.
3. september må en kvinne fra Syria møte i Trøndelag tingrett for å ha levert falske utdanningsdokumenter til norske myndigheter. Kvinnen er tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 361 om dokumentfalsk.
Hun risikerer å bli dømt til både bøter og inntil to års fengsel.
Bakgrunnen for tiltalen er at hun i juni 2022 leverte inn dokumenter til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (Nokut), som viste uteksaminering og/eller karakterutskrifter fra Universitetet i Damaskus i Syria. Bakgrunnen var at hun ønsket å gå godkjent utdanningen sin fra utlandet i Norge.
Nokut oppdaget at dokumentene var forfalsket og anmeldte kvinnen til politiet, som de alltid gjør i slike tilfeller.
— Forfalskning og diplommøller
— Siden generell godkjenning ble lovfestet i 2003, har vi anmeldt totalt 190 personer for bruk av falske dokumenter, sier divisjonsdirektør Dag Hovdhaugen i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)
Direktoratet fikk ansvaret for å godkjenne utenlandsk utdanning fra og med 2023. Før det lå ansvaret hos Nokut. Hvert år oppdager de at noen av søkerne som ønsker å få godkjent høyere utdanning, eller utdanning på lavere nivå, leverer falske dokumenter.
— Det er både klassiske forfalskninger der dokumentene er forfalsket eller ettergjort, eller dokumenter som er utstedt av diplommøller, sier Hovdhaugen.
Diplommøller er fiktive universiteter, som deler ut falske akademiske grader og vitnemål mot betaling.
Kontakter universiteter
I perioden 2020—2023 har godkjenningsmyndighetene anmeldt 33 personer som har prøvd å få godkjent høyere utdanning fra utlandet ved å forfalske dokumenter.
Tallet inkluderer høyere utdanning, høyere yrkesfaglig utdanning og yrkesgodkjenning for å kunne jobbe som lærer, styrer og pedagogisk leder i barnehage.
Siden 2003 er 190 personer anmeldt for bruk av falske dokumenter. Samtidig er antallet søkere svært mange. Blant annet mottar direktoratet 9.000 søknader for å få godkjent høyere utdanning hvert år.
— Hvor vanskelig er det å avsløre forfalskningene?
— Det kan være krevende å avsløre forfalskninger, men vi har dyktige folk og gode verktøy for å gjøre dette. Blant annet kontakter vi det utenlandske universitetet direkte når vi er i tvil om dokumentene er ekte. Vi har også et nettverk av samarbeidspartnere i mange land i verden som kan hjelpe oss, sier Dag Hovdhaugen.
Han sier direktoratet ikke har noen grunn til å tro at det er store mørketall.
Økning fra Ukraina
HK-dir opplyser at det er store variasjoner i hvilke land de falske utdanningene kommer fra, men det er oppdaget 34 falske dokumenter fra Russland og 7 fra Kaukasus.
— Denne regionen står derfor for en forholdsvis høy andel av alle falske dokumenter. I det siste har vi også merket en økt forekomst av falske dokumenter fra Ukraina, sier Hovdhaugen.
For åtte land (Irak, Somalia, Afghanistan, Jemen, Libya, Sierra Leone, Liberia og Den demokratiske republikken Kongo) vurderer HK-dir at det er så vanskelig å kontrollere dokumentene at søkerne må gjennom sakkyndig vurdering. Disse søkerne går derfor ikke gjennom vanlig prosedyre, og dokumentene blir derfor ikke verifisert.
Direktoratet opplyser at de derfor ikke har anmeldt noen søkere fra disse landene, selv om de vet fra andre godkjenningsmyndigheter at det forekommer mange forfalskninger fra disse landene.
Bruk av diplommøller er også HK-dir jevnlig må avsløre.
— Diplommøller var tradisjonelt utelukkende fra USA, men nå ser vi at diplommøller også kommer fra mange andre land, inkludert Skandinavia, sier divisjonsdirektør Dag Hovdhaugen.
Oversikt over anmeldelser
Her kommer en oversikt over anmeldelser som gjelder kategoriene høyere utdanning, høyere fagskoleutdanning og yrkesgodkjenning.
2020 — 4 anmeldelser
3 anmeldelser gjaldt høyere utdanning. 2 av dem gjaldt diplommøller (Montserrat, Storbritannia), mens 1 sak gjaldt verifisert falsk (Iran).
For høyere yrkesfaglig utdanning var det 1 anmeldelse. Dokumentene ble verifisert falske av utsteder (lærested eller myndighet). Fagskoleutdanninga var fra Litauen.
2021 — 9 anmeldelser
8 anmeldelser gjaldt høyere utdanning, der 5 handlet om diplommøller (Danmark, Saudi-Arabia, Spania og USA). De andre 3 gjaldt saker som ble bekreftet falske. (2 fra Ukraina og 1 fra Russland).
De oppdaget også et forfalsket Nokut-vedtak, som ble anmeldt.
2022 — 13 anmeldelser
2 anmeldelser gjaldt høyere yrkesfaglig utdanning. Dokumentene ble bekreftet som falske av utsteder, altså lærested eller myndigheter). Utdanningene var fra Polen og Litauen.
For høyere utdanning: 9 anmeldelser, 4 saker gjaldt diplommøller, mens 5 ble bekreftet falske).
Yrkesgodkjenning: 1 anmeldelse, som gjaldt diplommølle.
I tillegg ble det oppdaget et forfalsket Nokut-vedtak, som ble anmeldt.
2023 — 8 anmeldelser
Høyere utdanning: 7 anmeldelser. 5 saker ble bekreftet falske, men 2 gjaldt diplommøller.
Høyere yrkesfaglig utdanning: 1 anmeldelse. Dokumentene ble bekreftet falske av utsteder, altså lærested eller myndigheter.
Nyeste artikler
Her er forskaren sine råd til korleis bruka ChatGPT
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring
Rapport: Det har blitt meir krevjande å samarbeide med forskarar frå andre land
Sverige går motsatt vei av Norge: Vil heve kravene til lærerutdanningen
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Sjå kva arkeologen skreiv for 150 år sidan
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU