Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Får pris for sitt arbeid med Norges første og eneste utdanning i sitt slag Fagskolen Vestfold og Telemark fikk onsdag utdanningskvalitetsprisen for å utvikle en formell utdanning innen håndtering av farlig avfall og miljøgifter.
Hevdet hun var utdannet ingeniør — dømt for dokumentfalsk En ukrainsk kvinne er dømt til 30 timers samfunnsstraff for å ha forfalsket et vitnemål som skulle dokumentere at hun hadde ingeniørutdanning fra et universitet i hjemlandet.
Ja til mer utveksling — både i og utenfor Europa Det finnes mange muligheter for utveksling, og det er gode grunner til at flere skal studere i utlandet — både i Europa og utenfor. Men det er rom for at enda flere tar steget ut.
Vidareutdanning: Svindlarjakt Nord universitet skal tilby etter- og vidareutdanning til tilsette i bank og finans. Tema: Korleis avsløra svindlarar.
Forfalsket vitnemål fra OsloMet for å få høyere lønn Rettssaken mot en Kongsvinger-mann som er tiltalt for bedrageri har pågått denne uken. Han skal blant annet ha lurt til seg 204.000 kroner fra HK-dir og forfalsket vitnemålet fra OsloMet.
EUs nye regler for KI vil påvirke akademia og forskning EU har vedtatt verdens første juridiske rammeverk som regulerer kunstig intelligens (KI). I Norge jobber Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse med tolkning og veileder for norsk akademia.
Tiltalt for dokumentfalsk, oppga at hun var utdannet ved utenlandsk universitet Hvert år forsøker noen å jukse seg til godkjenning av utenlandsk utdanning.
Rapport: De digitale truslene er blitt mer alvorlige.— Krevende trusselbilde Det er blitt færre digitale angrep mot høyere utdanning, men angrepene er til gjengjeld mer krevende å forebygge, oppdage og håndtere, ifølge fersk rapport.
Språkdirektøren refsar direktoratets karriererettleiar: — Klønete Åse Wetås fekk hakeslepp då ho såg søknaden som HK-dirs søknadsgenerator skreiv for henne. Den trekkjer mellom anna fram språkdirektørens «lidenskap for samfunnsutvikling» og forsikrar at ho vil bli «en verdifull tilføyelse til deres team».
HK-dir vil institusjonalisere et karrierehull Det er uforståelig at HK-dir ønsker å gjøre det umulig for universiteter og høgskoler å ansette godt kvalifisert og viktig arbeidskraft. Hvis noen oppnår fast ansettelse i UH-sektoren umiddelbart etter disputas, er det fordi universiteter og høgskoler trenger dem.
Vi trenger bedre arbeidslivsrelevans i høyere utdanning Masterkandidater med lærerutdanning og utdanninger i helse- og sosialfag kommer kjapt i relevante jobber. Det samme gjelder jurister. Har du derimot mastergrad i realfag, samfunnsfag eller humanistiske- og estetiske fag, kan det ta litt lengre tid før du får jobb.
Litt tyngre å få jobb med master. Realister sliter Det er blitt litt vanskeligere for nyutdannede med master å få jobb. Innen helsefag er det få problemer, mens realister opplever høyere ledighet enn andre.
EU er ett skritt nærmere en felles europeisk grad EU vil ha en grad som automatisk blir godkjent i europeiske land. — Et stort potensial for å endre høyere utdanningssamarbeid i Europa, mener fagdirektør Vidar Pedersen i HK-dir.
Dei som hermar etter mor og far har størst sjanse for å gjennomføre studiet Unge med lege- og juristforeldre følgjer oftast i fotspora til foreldra i val av utdanning, viser ein ny rapport om ulikskap i høgare utdanning.
Gir 50 millionar til studiesenter: — Manglar lærarar og sjukepleiarar Forskings- og høgare utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) seier at regjeringa vil sikre utdanninga av arbeidskrafta ein treng i Noreg framover.
Desse fem bransjane skal dela på 82,7 millionar kroner Regjeringa vil sørge for at tilsette får viktig påfyll, og at bedriftene får den kompetansen dei treng.
Flyttar studiebarometeret vekk frå Nokut Frå 1. januar 2025 skal Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse (HK-dir) overta ansvaret for dei nasjonale spørjeundersøkingane om studiekvalitet.
«Klønete, summarisk, tilfeldig». Frykter ny forskrift vil tynne ut faglige krav Direktorat foreslår å endre på sammensetningen av sakkyndige komiteer i tilsettinger ved universitet og høgskoler. — Lite gjennomtenkt, mener professor.
Studentane si læring er mindre viktig Forslag til ny forskrift om undervisings- og forskarstillingar og rekrutteringsstillingar har for lite fokus på utdanningskompetanse, meiner kronikkforfattarane.
Rekord: Over 8000 dro på utveksling Aldri før har så mange norske studenter dratt på utveksling. ANSA-president Anna Handal Hellesnes er positiv, men minner om at Norge er langt unna å nå sitt eget mål.
Slik blir nytt stipend for internasjonale studenter I dag får universiteter og høgskoler beskjed om hvordan ny stipendordning blir for 200 internasjonale studenter over toårsperioder. — Altfor lite, sier studentleder Oline Sæther.
1 av 10 studenter velger fleksible studietilbud 35 prosent av de som vil bli barnehagelærere velger fleksible studietilbud, mens for sykepleiere og grunnskolelærere er andelen rundt 10 prosent, viser nye tall.
Stipend: — Et lite plaster på et stort sår Forslaget til nytt stipend er et bistandstiltak, som ikke dekker behovet som oppsto etter innføring av studieavgift. Det mener flere universiteter og høgskoler.
Kaller stipendforslag for «fryktelig lite ambisiøst» Regjeringa bør finansiere stipender for minst 1000 internasjonale studenter, mener Norsk studentorganisasjon. Regjeringen foreslår opptil 200 stipender.
17 av 21 universiteter og høgskoler får distriktsmillioner Regjeringen smører 200 millioner til flercampus og desentrale utdanninger tynt utover de fleste, uavhengig av hvor mange campuser de har.
4 av 10 ville ikke valgt samme utdanning igjen Høyere lønn gjør at mange voksne ville valgt en annen utdanning hvis de skulle valgt utdanning på nytt i dag. Flere enn før vil ta fagskoleutdanning for å få drømmejobben.
Færre vil ta mer utdanning etter videregående skole Tre av fire unge planlegger å ta mer utdanning etter videregående skole. Det er en nedgang på sju prosentpoeng fra 2021.
Tre av fire fikk avslag på godkjenning av utdanning Det store flertallet av de som søker om å få godkjent utenlandsk fagskoleutdanning får avslag, uten at de forstår hvorfor, ifølge evaluering.
Vil ikke friskmelde universiteter og høgskoler etter pandemien Søkertall, utveksling og stryk er tilbake til normalen etter covid-19, men de langsiktige konsekvensene av pandemien for høyere utdanning er usikre, ifølge ny rapport.
Regjeringa garanterer ikkje for samarbeidsprogram med land utanfor EU — Naturleg å sjå på verkemidla på heile internasjonaliseringsfeltet, seier statssekretær etter at utlysing av 175 millionar kroner er lagt på is.
Stansar program for samarbeid med land utanfor Europa. — Svært uheldig Utlysing av 175 millionar til samarbeid og studentutveksling med land i Asia, Afrika og Latin-Amerika blir lagt på is.
Tøffest å være student i Oslo Oslo har størst andel av studenter som jobber ved siden av studiene, men de sliter likevel mest med økonomien. I Trondheim har de mindre problemer med å få betalt regningene, selv med mindre jobbing.
HK-dir og Nokut: Kvalitet er et felles prosjekt Mye positivt, men også punkter vi kan bli bedre på. Slik svarer HK-dir og Nokut på kritikken fra Riksrevisjonen.
Sterk vekst i nettbasert utdanning, men berre halvparten fullfører Andelen studentar som følger nettbasert undervisning auka til 60 prosent, står det i Tilstandsrapporten for høgare yrkesfagleg utdanning.
Sats på lærebokordningen! Her er fire konkrete forslag som vil sikre et av de viktigste virkemidlene vi har for å bevare norsk som fagspråk, skriver Arne Vestbø i NFFO.
Ansatte i disse fire bransjene får tilbud om videreutdanning Regjeringen deler ut over 80 millioner kroner til fire bransjeprogram for å møte behovene i arbeidslivet.
For få studenter velger det arbeidslivet trenger.— Et strukturelt problem I alle deler av landet er søkertallene til lærer- og sykepleierutdanninger i kraftig nedgang, til tross for udekket behov i arbeidslivet. Et strukturelt problem, sier statssekretæren.
Studentene strømmer til helse- og teknologifag Åtte av ti søkere til fagskoleutdanninger har fått tilbud om studieplass innenfor helse- eller teknologifag.
Arbeidslivet trenger flere innen data og elektro Ingeniører og it-folk er det arbeidslivet etterspør for å få til grønn omstilling, viser ny rapport. Universiteter og høgskoler bør lytte, mener utvalgsleder.
Tror pandemi-effekt ga færre publiseringspoeng Norske universitet og høgskoler fikk en nedgang på 6,5 prosent i antall publiseringspoeng i fjor sammenlignet med 2021.
Studentene reiser på utveksling igjen Antall norske studenter som drar på utveksling i utlandet er tilbake på nivået før pandemien, viser tallene for 2022.
En halv milliard kan stå på Borten Moes nye kuttliste Ola Borten Moe vil at universiteter og høgskoler skal ta mer ansvar for internasjonalisering og kvalitet i høyere utdanning.
50 Nokut-ansatte på flyttefot til stordirektorat 1. januar fikk 50 ansatte i Nokut ny arbeidsgiver. Nå skal de jobbe for Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse med godkjenning av utenlandsk utdanning.
Nokut skal sikre kvalitet og skape tillit Nokuts samfunnsoppdrag er å bidra til at samfunnet kan ha tillit til norsk høyere utdanning, skriver Kristin Vinje.
Fra 140 til 95 millioner kroner til sentre for fremragende utdanning Universitetene i Oslo og Agder får hvert sitt nye senter for fremragende utdanning, mens NMBU og Nord Universitetet etablerer et senter sammen.
13 institusjoner, 30 prosjekt, 90 millioner kroner Pengene skal blant annet gå til smart og bærekraftig infrastruktur i Japan og Kina og bedre IKT-utdanninger i Canada og India.
I 40 år har norske studentar lært fransk i Caen. No kan det vera slutt Støtte til det fransk-norske senteret i Caen og til utvekslingsprogam for lærarstudentar kan forsvinna dersom statsbudsjettet vert vedteke.
Tidsskrift blir gransket etter at det stjal en norsk vitenskapelig artikkel Mathematical Problems in Engineering granskes nå av Kanalregisteret og har havnet i kategori X.
Går fra HK-dir til Kristiania Guro Aardal Hagen blir ny kommunikasjonssjef ved Høyskolen Kristiania. – Kristiania tar utfordrerrollen, noe som tiltaler meg veldig, sier Hagen.
Seks sentre i finale om fremragende utdanning Seks søkere går videre til finale i konkurransen om å bli nye sentre for fremragende utdanning.
Søknader om 700 millioner til desentraliserte studietilbud Potten er på 184 millioner, men søkere landet rundt har bedt om 700 millioner til desentraliserte utdanningstilbud.
— Trenger langt flere som jobber med hendene enn folk i HR Stadig flere velger seg en fagskoleutdanning. — Jeg kaller vår skole for universitetet for de kloke hendene, sier fagskolerektor.
Digitalisering ennå en uutnyttet verdi Digitalisering og IT må ses som en del av forskning og utdanning, ikke bare som et virkemiddel og en administrativ ressurs i seg selv, mener IT-direktør Ketil Are Lund.
Disse 28 vil bli Senter for fremragende utdanning Både nye og gamle fagmiljø har levert inn søknad om å få status som Senter for fremragende utdanning. Totalt søkes det om en milliard kroner.
Millionpris til app for sjukepleiestudentar Lovisenberg diakonale høgskule og rektor Lars Mathisen er tildelt Utdanningskvalitetsprisen for høgare utdanning 2022.
Korleis samarbeide med eit diktatur? Lagar guide for akademia i ei vanskeleg verd No startar arbeidet med å lage «retningslinjer for ansvarleg internasjonalt samarbeid».
Menn stryker mer: — Handler om fag og ikke kjønn, sier forsker Færre stryker enn før pandemien: Se stryktallene fra 2021 her.
Fire av ti voksne angrer på utdanningsvalget Alder, økonomi og mangel på tid er de viktigste barrierene for voksne, viser en undersøkelse fra Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse.
Tenk hva de nasjonale fagorganene innen helse og sosial kunne fått til sammen NFO-Bioingeniørfag åpner ballet og sender stafettpinnen videre til de andre Nasjonale fagorganene og oppfordrer dem til å være fremoverlente og målrettede.
Fra partielt til felles samarbeid i digitaliseringsarbeidet Ved OsloMet erfarer vi at vi ikke får det vi trenger fra fellestjenestene for å oppfylle samfunnsoppdraget vårt. En tydeligere rollefordeling var nødvendig, men er ikke tilstrekkelig. Samarbeidet i sektoren må forbedres.
«Fellestjenester er smart bruk av samfunnets ressurser» Sikt kom til verden 1. januar som en rendyrket leverandør av fellestjenester til universiteter og høgskoler. — Nå kan vi konsentrere oss om å være en god leverandør, sier Sikt-direktøren.
Omgjøringen av Nokuts oppgaver vil påvirke hele organisasjonen Nokut må sikres et tilstrekkelig sett av virkemidler slik at vi også fremover vil være en robust organisasjon med høy fagkompetanse.
Lite motstand mot forslag om å krympe Nokut Regjeringen vil frata Nokut oppgaver og gi dem til det nye stordirektoratet. Forslaget møter lite motstand, men UiT er bekymret for svekket kvalitet.
Må ut med over 6,5 millioner kroner for omstilling NSD - Norsk senter for forskningsdata er splittet og lagt innunder to nye organer. Når kostnaden for omstillingen kommer, krever Kunnskapsdepartementet at de omdisponerer eksisterende midler.
Regjeringen tar distriktssats, men får ikke godkjent av sine politiske motstandere — Strategien ser mer ut som en brosjyre enn en forpliktende plan, mener Arbeiderpartiet.
Nytt stort direktorat på plass: — Ser mer og mer hvilken god idé dette egentlig er «Kunnskapsbasert» er et ord den nye direktøren for superdirektoratet, HK-dir er glad i. Han er særlig inspirert av hva helseforvaltningen har fått til under pandemien.
Kunnskapsdepartementet foreslår endringer i Nokuts oppgaver Godkjenning av utenlandsk utdanning burde være en kjerneoppgave for Nokut fremover, men Kunnskapsdepartementet er av en annen oppfatning.
Han blir direktør i det nye stordirektoratet Sveinung Skule blir direktør i nye Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.
Nyeste artikler
Kunnskap er vår beste forsikring for fremtiden
Fundraising skal gi NMBU mer penger i kassa
Forskningens avgjørende rolle i en urolig verden
Kvifor treng vi eit så hierarkisk system i akademia?
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Havarert IT-system har kostet 166 millioner kroner
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Øyvind Vågnes (1972—2025)