Rettssak

Studenter tapte sitatsak. Idømt 500.000 i sakskostnader

Studentene vant fram i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Nå vurderes det ankesak på sitatretten i mediene. 

Bilde fra rettssalen med to stk advokater med svarte kapper som snakker sammen.
Mads Backer-Owe, advokatfullmektig i Norsk Journalistlag (t.v) i dialog med Bodø Nus prosessfullmektig, Jon Wessel-Aas, i forbindelse med at saken ble behandlet i Borgating lagmannsrett.

Borgarting lagmannsrett kom mandag med kjennelse i saken der avisa Bodø Nu ble saksøkt av to studenter etter å ha publisert en sitatsak fra en podkast de hadde laget på utdanningen.

Både Journalisten og Medier24 har omtalt dommen. 

Journaliststudentene ved Nord universitet, Marie Staberg og Embla Victoria Rostad Lillegaard, saksøkte i 2023 Bodø Publishing, som står bak nettavisen Bodø Nu, for brudd på åndsverkloven. 

Medhold i tingretten

Studentene fikk tidligere medhold i tingretten og Bodø Nu ble dømt til å betale erstatning og saksomkostninger. Bodø Nu anket dommen. I lagmannsretten stilte Norsk Journalistlag som partshjelp for studentene, og Norsk Redaktørforening som partshjelp for avisen Bodø Nu.

Og lagmannsretten ga Bodø Nu medhold.

Avisa frifinnes, og studentene som har gått til sak dømmes til å betale sakskostnader på i overkant av 500.000 kroner for de to rettsrundene. Norsk Journalistlag vil betle studentenes sakskostnader.

— Vi er skuffet over at lagmannsretten har kommet til en annen vurdering enn tingretten hvor vi vant frem. Vi vil nå gå gjennom dommen og vurdere om den skal ankes, sier advokat Vibeke Lærum og advokatfullmektig Mads Backer-Owe, som har representert Norsk Journalistlag og de to studentene i søksmålet.

Avisen og Norsk Redaktørforenings advokat Jon Wessel-Aas er imidlertid fornøyd: 

— Våre klienter, Bodø Nu og Norsk Redaktørforeningen er glade for at lagmannsretten ga fullt medhold i ankesaken. Denne saken er prinsipielt viktig for hele pressen, da den dreier seg om en etablert, daglig praksis i pressen, som er viktig for at publikum skal kunne holdes orientert om nyhetsbildet, skriver Jon Wessel-Aas i en e-post til Medier24.

Studentene og Journalistlaget gikk til sak fordi de mente sitatsaken var brudd på åndsverkloven, og at Bodø Nu hadde fratatt studentene mulige inntekter, ved at de ikke kunne selge podkastepisoden til et annet mediehus.

Bodø Nu hevdet på sin side at saken fulgte helt vanlig sitatpraksis.

NR: Vanlig sitatpraksis

Redaktørforeningen gikk kraftig ut mot tingrettsdommen, og mente det kunne ødelegge dagens siteringspraksis i mediene. 

I dommen heter det blant annet at: 

«Bodø Nus gjengivelse av det [kilden] forutsetningsvis skal ha uttalt i intervjuopptaket, er ikke kopi av ankemotpartenes åndsverk. Avisen har heller ikke kopiert hele eller vesentlige deler av intervjuet».

Bare en svært liten del av podkasten er gjengitt eller sitert i artikkelen, påpeker retten, og viser til at podkasten i transkribert form var på rundt 10.000 tegn (1900 ord), mens sitatartikkelen var rundt 3800 tegn (520 ord).

Fagbladet Journalisten har lastet opp hele dommen, som kan leses her. 

Powered by Labrador CMS