EU

Foreslår EU-ansatte forskere og stipend til de beste universitetene

Mario «Super Mario» Draghi kommer med både krass kritikk og forslag om en storsatsing på forskning i en ny rapport om europeisk konkurransekraft.

Mario Draghi legger frem sin rapport. Bak ham ser man rapporten hans om konkurransekraft på en stor skjerm
Rapporten om konkurransekraft fra tidligere sentralbanksjef Mario Draghi vil veie tungt når EU skal utforme sin nye strategi.
Publisert Sist oppdatert

Brussel (Khrono): Rapporten om EUs konkurransekraft skrevet av den tidligere presidenten for sentralbanken i Europa og tidligere statsministeren i Italia, Mario Draghi, er et av grunnlagsdokumentene for EUs nye strategi.

Draghi kalles ofte for «Super Mario» på grunn av hans makt og prestisje i EU, som spesielt gjorde seg gjeldende da han klarte å redde EU fra gjeldskrisen i 2012. 

I rapporten som for det meste handler om industri, handel, bærekraft, finansieringsmekanismer og forsvar, er det også viet mye plass til forskning. 

Foreslår dobling av støtten til prestisjestipend

Her er noe om det som skrives om forskning i rapporten

Dobling av støtten til Det europeiske forskningsrådet (ERC): «ERC har vært avgjørende for konkurransekraften til europeisk forskning, men det er fortsatt mange lovende forskningsforslag, som ikke får finansiering på grunn av manglende midler.» Rapporten foreslår å doble støtten til grunnforskning via ERC. «Dette vil kunne øke antallet stipendmottagere uten å vanne ut midlene de får.»

ERC-stipend til de beste akademiske institusjonene: «EU bør etablere konkurransedyktige stipend til de høyest presterende akademiske institusjonene slik at de får nok ressurser.»

Ansette de beste akademikerne som EUs tjenestemenn: «Et nytt regime for verdens beste forskere.» Rapporten foreslår å tiltrekke seg og holde på de beste forskerne ved å ansette dem som europeiske tjenestemenn i såkalte stillinger som «EU Chair». Dette regimet skal finansieres av et nytt EU-rammeverk for privat finansiering som kan gjøre det mulig for offentlige universiteter og forskningssentre å lage mer konkurransedrevne kompensasjonsordninger for deres topptalenter og gi ekstra støtte til forskning.

Vil ha mer kommersialisering av forskningen

Draghi mener forskningen i Europa i dag er for lite kommersialisert. Han viser til at Europa har en sterk posisjon når det gjelder grunnforskning og patentering med 17 prosent av patentsøknadene i verden. Til sammenligning har USA 21 prosent og Kina 25 prosent, ifølge rapporten.

— Men bare en tredjedel av disse patentene som er registrert av europeiske forskningsinstitutter og universiteter, blir kommersielt utnyttet, ifølge det europeiske patentkontoret, skriver han.

Han kritiserer EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa, for å være for byråkratisk. 

— Det er spredt på for mange områder og tilgangen er for kompleks og byråkratisk. Det er også for lite fokusert på banebrytende innovasjon, skriver han.

Horisont Europa har i underkant av 100 milliarder euro i potten.

EU er ikke i publiseringstoppen

Draghi retter også kritikk mot EUs toppuniversiteter og forskningsinstitusjoner for at de ikke er på publiseringstoppen i de beste akademiske vitenskapelige tidsskriftene. Han viser til at bare tre europeiske forskningsinstitusjoner er blant de 50 beste globalt, mens USA har 21 og Kina 15, ifølge The Nature indeks 2022.

Noe av grunnen er at det ikke finnes nettverk som inkluderer universiteter, gründere, store selskap og risikoinvestorer, mener han.

Draghi påpeker også at akademiske institusjoner møter på for mange byråkratiske barrierer i Europa, og bruker åndsverkslovverket som eksempel på noe som står i veien. Han mener det trengs et nytt forslag til en rettferdig og transparent rettighetsfordeling.

Heier på «Super Mario»

Universitetsalliansen LERU er svært fornøyd med mye av innholdet i rapporten, og spesielt det som gjelder det europeiske forskningsrådet. Generalsekretær Kurt Deketelaere har lagt ut flere twittermeldinger med utdrag fra rapporten der han skriver rosende ord som «inspirerende forslag», «perfekt oppsummert», «enda et inspirerende forslag». 

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen mener Mario Draghi er den beste til å skrive en slik analyse av Europas konkurransekraft. Her fra LinkedIn:

Står ved et veiskille i EU

Professor i europeisk samtidshistorie ved NTNU, Lise Rye, sier at Europa står i en spagat mellom de som ønsker mer og de som ønsker mindre integrasjon. 

— Draghi har tatt til orde for mer integrasjon. Samtidig er det stadig flere partier fra ytre høyre og andre partier som ønsker mindre integrasjon i EU som vinner fram i mange medlemsland.

Portrett av Lise Rye
Professor ved NTNU Lise Rye sier Europa er kjent for å være best på regulering, men ikke på teknologiutvikling.

Europa opplever også stadig mer konkurransepress fra USA og Kina.

— Det minner om 70-tallet da Europa lå bak USA og Japan. Den gang presset det fram planen for gjennomføring av det indre markedet, vedtatt med Enhetsakten i 1986. Denne gangen er landskapet imidlertid mer krevende både innad i unionen og eksternt, sier Rye.

Hun mener forskning er en nøkkel for at Europa skal lykkes i den globale konkurransen, men EUs mange reguleringer kan bli en svøpe.

— EU er kjent for å være gode på regelverk, men dårligere på teknologiutvikling. EU er på mange måter en reguleringsstat, som konkurrerer mot aktører som bruker mindre tid på formalia.

Vil heller ha mer forskningssamarbeid

Leder for Sintefs Brussel-kontor Steinar Grynning har mer tro på samarbeidsprosjekter enn en dobling av støtten til ERC.

— Det finnes mange argumenter for at det trengs et krafttak i både grunnforskning og den mer kommersielle forskningen, men som et grunnpremiss mener vi i SINTEF at samarbeidsprosjekter er nøkkelen til å løse globale utfordringer og å bygge europeisk konkurransekraft, sier han . 

Grynning mener slikt samarbeid på sikt også vil bidra til økt kommersialisering av forskningen.

— Instituttsektoren bidrar allerede til at næringsliv skalerer og kommersialiserer ny teknologi basert på forskningsresultater. Et eksempel på dette, er kommersialisering av hydrogenforskning. SINTEF har siden det fjerde rammeprogrammet for forskning og innovasjon vært aktiv i EU-prosjekter for å bygge en teknologisk plattform for hydrogen. Det har gitt resultater i form av membraner som i dag brukes i hydrogenproduksjon og i brenselceller. 

Powered by Labrador CMS