EU

Agder vil jakte på forsknings­midler i Brussel

Universitetet i Agder er en av initiativtagerne til Agders nye europakontor i Brussel. Det er kommet inn 37 søknader til jobben som daglig leder for kontoret.

Direktør ved UiA står foran EU flagg og EU-bygg
Forsknings- og innovasjonsdirektør ved Universitetet i Agder Ann Camilla Krogh er i Brussel for å planlegge opprettelsen av Agders nye europakontor.
Publisert

Brussel (Khrono.no):

Forsknings- og innovasjonsdirektør Ann Camilla Krogh ved Universitetet i Agder er styreleder for Agders nye europakontor.

Fakta

Agder europakontors medlemmer

Følgende organisasjoner er medlemmer og har tilgang på kontoret tjenester:

  • Agder fylkeskommune
  • Kristiansand kommune
  • Arendal kommune
  • Grimstad kommune
  • Universitetet i Agder
  • NORCE

Samarbeidspartnere som bidrar med finansiering til oppbyggingen av foreningen, men er ikke medlemmer: 

  • Sørlandet kompetansefond 
  • Aust-Agder kompetanse- og utviklingsfond  

— Et av hovedmålene for kontoret er å skaffe mer penger til forskning og innovasjon. Vi ønsker å konkurrere om midlene fra Horisont Europa, både når det gjelder fremragende forskning og når det gjelder samarbeid for å løse globale utfordringer og sikre et konkurransedyktig næringsliv, sier hun.

Hun legger til at det i tillegg er mål med mer studentutveksling og internasjonalt samarbeid og kunnskapsutveksling.

— Det er strammere tider og en mer urolig verden. Vi ser at vi er avhengige av å skaffe mer eksterne midler til universitets- og høgskolesektoren. Drift tar i dag det meste av budsjettene.

Ansetter ny daglig leder

Søndag 1. september gikk søknadsfristen til jobben som ny daglig leder for europakontoret ut. Det er kommet inn 37 søkere. Av dem er så mange som åtte personer unntatt offentlighet. Se hele søkerlisten i Avisen Kristiansand.

Kontoret skal ha mellom to og tre ansatte totalt. I søknadsutlysningen på finn.no var det tydelige lagt vekt på forskning:

«Som daglig leder sørger du for at relevante aktører i Agder har størst mulig deltakelse i EUs forsknings- og innovasjonsprogrammer. Du vil samarbeide nært med sentrale aktører innen forskning og utvikling, både hjemme og ute (...)»

Det påpekes også at personen må ha: «kunnskap om — og erfaring med forsknings- og innovasjonssystemene i Norge og EU, og et godt nettverk innen forskning og næringsliv.»

I den nye vedtatte strategien for kontoret står det blant annet at kontoret vil: «i denne strategiperioden ha særlig fokus på å øke deltagelsen i søknader til Horisont Europa og få større uttelling fra programmet.»

Europakontor i ny drakt

Dette er ikke første gang Sørlandet har representanter i Brussel. I 2008 ble Sørlandets europakontor opprettet. Kontoret var eid av fylkeskommunen i Agder sammen med Kristiansand og Arendal kommune. Som følge av regionreformen ble selskapet oppløst i 2020 og kontorets oppgaver ble overtatt av Agder fylkeskommune. 

Sørlandets Europakontor ble deretter lagt ned i 2021. Nå gjenoppstår kontoret i ny drakt. Denne gangen som en forening startet av Kristiansand kommune, Agder fylkeskommune, Arendal kommune, Grimstad kommune og Universitetet i Agder.

— Det som blant annet er nytt er at universitetet har gått inn så tydelig som vi gjør nå og at vi er mange flere aktører som står samlet bak det nye kontoret, sier Krogh.

Medlemskap i foreningen er åpent for alle organisasjoner i Agder innen næringslivet, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, offentlig sektor og sivilsamfunnet.

Powered by Labrador CMS