Det er store avstander ved Nord universitet. Foto: Paul S. Amundsen

På ett år fløy ansatte på Nord over 3800 ganger mellom Trondheim og Bodø

Nord. Ansatte ved Nord universitet har vært på svært mange flyreiser i forbindelse med jobben siden fusjonen, men klimahensyn er ikke en del av begrunnelsen for mulig nedleggelse av studiesteder, skriver Forskerforum.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2016 fusjonerte Universitetet i Nordland med Høgskolen i Nord Trøndelag og Høgskolen i Nesna. Siden da har det vært én institusjon, med ni studiesteder og ansatte som skal samhandle med hverandre på tross av at det er nesten 900 kilometer mellom Stokmarknes i nord og Stjørdal i sør.

Dermed har ansatte ved Nord universitet vært på mange flyreiser i forbindelse med jobben siden de fusjonerte. De fleste ansatte ved Nord universitet jobber enten ved hovedcampusen i Bodø eller ved en av campusene i Trøndelag.

FAKTA

Klima i akademia

Klimaoppropet ved UiB er en underskriftkampanje startet av ansatte ved UiB. Målet er å få universitetet til å halvere utslipp fra flyreiser innen 2025.

Ved Universitetet i Oslo har et lignende opprop samlet mer enn 600 underskrifter. Også i andre land, blant annet Danmark har akademikere startet kampanjer.

NTNU har lansert Reiseløftet, som blir kalt «tidenes reiseutfordring» for å få hele universitetet til å reise mindre og mer miljøvennlig.

Både UiB, NTNU og UiO skal før sommeren legge fram detaljerte klimaregnskap der utslipp fra flyreiser er inkludert. Det er ventet at det vil bli innført reguleringer for å redusere tallet på flyreiser. Jobbreiser med fly er den klart største kilden til klimagassutslipp frå universitetene.

Tall Forskerforum har fått tak i, fra reisebyrået Berg-Hansen, viser at ansatte ved universitetet i 2018 fløy 3813 ganger fra Trondheim til Bodø eller omvendt. Reisene er registrert som reiser én vei, men tilsvarer i følge Forskerforum over 1900 ganger tur/retur.

I tillegg til dette kommer alle de andre flyreisene de ansatte gjennomførte i 2018.

Behov for å samkjøre

Universitetet skal ikke ha tall på antall flyreiser før fusjonen og ledelsen skal ikke ha totaloversikt over hvor mye de ansatte flyr, eller hva utviklingen har vært de siste årene. De har heller ikke tallfestet noe mål om reduksjon, skriver Forskerforum.

26. juni skal styret på Nord universitet vedta studiestedsstrukturen ved Nord universitet. Det er faglige argumenter som har blitt brukt som argumentasjon for å legge ned studiesteder, ikke klimaargumenter.

Direktør for økonomi og HR ved Nord universitet, Anita Eriksen, forsvarer blant annet de mange reisene overfor Forskerforum slik:

— Vi er en ny organisasjon, og har brukt tiden på å utvikle og samkjøre organisasjonen.

FAKTA

Nord-vedtak 26. juni

Konstituert rektor på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapporten onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

Høringsperioden for rapporten var fra 3. mai til 15. juni. Det kom inn nesten 200 høringssvar.

Universitetsstyret får saken til endelig behandling og vedtak i sitt møte 26. juni.

Det har vært mye fokus på klima og bærekraft den siste tiden, med klimaopprop ved flere universiteter, og klimastreik blant elever og studenter.

Klimaregnskapet for Universitetet i Oslo, som ikke har en spredt studiestedsstruktur, viste at reiser og transport står for den største delen av universitetets samlede klimagassutslipp.

Bruker Skype, men må møtes

Ifølge Forskerforum er det dekaner, direktører, kontorsjefer og andre universitetsledere som topper flystatistikken. Av de 15 personene som fløy aller mest, hadde 14 av dem lederstillinger. De fleste hadde kontor i Trøndelag.

Dekan Egil Solli som har kontor på Levanger i Trøndelag, og er en av de som flyr mye, forteller at de ved hans fakultet er flinke til å bruke Skype men at fagmiljøene har behov for å møtes.

— Fagmiljøene skal drive forskningssamarbeid og undervisning på tvers av studiesteder. Det gir behov for å møtes en god del, sier han til Forskerforum.

Lasse Finsås, direktør for digitalisering og infrastruktur ved Nord universitet sier til Forskerforum at det er veldig utfordrende å drive universitetet effektivt med den nåværende studiestedsstrukturen.

— Å stikke bort til noen for å få en statusrapport, er ikke så lett i vår verden, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS