Vil vite mer om klimaavtrykket til universiteter og høgskoler
Klima. Statsråd Iselin Nybø vil finne ut mer om det faktiske klimaavtrykket til landets universiteter og høgskoler. En millioner kroner er satt av til utredningsarbeidet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Iselin Nybø vil vite mer om hvilket klimaavtrykk universiteter og høgskoler bidrar med.
— Vi vil finne fram til et indikatorsett som kan gi noen svar, og det arbeidet har vi satt av en million kroner til å gjennomføre en utredning på dette, sier Nybø til Khrono.
I utlysningen fra departementet står det blant annet:
«Kunnskapsdepartementet har per i dag ikke tilstrekkelig informasjon om hvor stort klima- og miljøfotavtrykk universitets- og høyskolesektorens campuser og ønsker derfor en kartlegging av relevante faktorer som påvirker klima- og miljøfotavtrykket til en campus og forslag til indikatorer som kan bidra til å synliggjøre og overvåke dette fotavtrykket over tid.»
— Bygningsmassen er viktig
Jeg vil se en klar sammenheng mellom liv og lære.
Iselin Nybø
Nybø trekker fram at denne saken først og fremst er knyttet til bygningsmassen til sektoren.
— Når det gjelder reise vet vi alle veldig godt at det hjelper bra hvis vi reiser mindre. Det vi her er på jakt etter svar på er hvordan vi skal måle og jobbe med de klimautfordringene sektoren ellers bidrar med. Det må jobbes med utforming og bruk av bygninger, og så må vi altså finne fram til en måte å måle gevinsten av ulike tiltak på, sier Nybø.
Fleipa om Dag Rune Olsen på kontaktkonferansen
Iselin Nybø tok også opp klimasaken på årets kontaktkonferanse i januar. Da fikk blant annet Dag Rune Olsen gjennomgå:
— Jeg vil se en klar sammenheng mellom liv og lære. Mye ville selvsagt være gjort hvis vi klarte å lære rektor på Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, å bruke Skype, sa Nybø, med klar referanse til at Olsen ligger på reisetoppen blant landets rektorer. — Men det vil altså ikke være nok, la hun til, og ble møtt med stor munterhet fra salen.
Les også: UiT- og UiB-rektoren har reist for nær en halv million hver hittil i år
Etter det har det vært startet opp aksjoner både ved Universitetet i Oslo og Bergen for å minske flybruken blant de ansatte.
— Mer sammenheng mellom liv og lære
Nybø trekker fram at man nettopp på universiteter og høgskoler har landets fremste ekspertise på klimaområdet.
— Jeg vil se en klar sammenheng mellom liv og lære. Vi ser mange gode tiltak i sektoren, og jeg vil ha et høyere tempo på alle fronter når det gjelder sektorens eget klimaavtrykk, sier Nybø.
På kontaktkonferansen trakk hun fram eksempler som at:
- På Universitetet i Oslo, er det gamle bygget Sophus Bugges Hus miljøsertifisert.
- Campus Evenstad ved Høgskolen i Innlandet blir et pilotområde for et nyetablert forskningssenter for miljøvennlig energi, Zero Emission Neighbourhoods. Og administrasjonsbygget der er et nullutslippsbygg.
- UiB har forpliktet seg til å kutte fire prosent innen 2030 og være klimanøytral innen 2050.
— Men skal man få det til må man virkelig brette opp ermene, sa Nybø.
Det grønne skiftet og klimautfordringene har også en stor plass i den reviderte langtidsplanen for høyere utdanning og forskning.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!