Klimaregnskap: Den største delen av utslippene kommer fra reiser
Miljø. 31 prosent av klimagassutslippene ved Universitetet i Oslo, stammer fra flyreiser og transport, viser universitetets eget klimaregnskap som ble lagt fram tirsdag 21. mai.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken ble oppdatert kl.13.39 etter dagens presentasjon).
I dag presenterte Universitetet i Oslo sitt første klimaregnskap. Etter å ha gått gjennom UiOs regnskap for innkjøp av varer og tjenester, har konsulentesleskapet Asplan Viak beregnet universitetets klimafotavtrykk.
- Se også: Hele regnskapet her
Reiser og transport står for den største delen av universitetets samlede klimagassutslipp, som utgjør 67.952 tonn CO₂-ekvivalenter (CO₂e).
Reiser og transport har et totalt utslipp på 21 211 tonn CO₂e. — 31 prosent av det totale utslippet. Av dette kommer 13 956 tonn CO₂e utslipp fra flyreiser.
Overleverte 1735 underskrifter på klimaopprop
På presentasjonen av klimaregnskapet fikk rektor Svein Stølen overlevert 1735 underskrifter på oppropet: «For en halvering av klimagassutslipp fra flyreiser ved UiO».
Det var Kjerstin Aukrust som sto for overrekkelsen. Hun trakk fram at de var stolte over alle underskriftene som er samlet inn, og hun er også veldig fornøyd med at i etterkant av utspillet ved Universitetet i Oslo, har lignende initiativ blitt tatt på Universitetet i Bergen, UiT Norges arktiske universitet og Norges musikkhøyskole.
— I dagens situasjon må vi alle bidra, men etter vårt syn har universitetet et helt spesielt ansvar, sa Aukrust.
— Vi må alle fly mindre
— Vi må alle fly mindre. Fordelen med dette forslaget er at vi kan starte med det umiddelbart, sa Aukrust og la til at de regnet med en offensiv og dynamisk handlingsplan fra ledelsen på Universitetet i Oslo.
Hun trakk også fram at UiO kan legge til rette for at man bruker et reisebyrå som er flinke på å ordne med togreiser og at universitetet i mye større grad legger forholdene til rette for mer videokonferanser.
— Handler også om« deg og meg»
Svein Stølen sa at klimaregnskapet som nå ble lagt fram var viktig for ham.
— Det er en klimakrise, og vi må alle gjøre endringer. Her har vi kunnskapsgrunnlaget på plass, så må vi diskutere videre hvilke tiltak vi skal gjøre, sa han.
Stølen la vekt på at dette både handler om institusjonen som helhet, men at klimasaken også handler om «deg og meg».
— Vi skal og må gå foran som universitet. Vi må gå sammen med dere om realistiske mål, og få til tiltak der vi faktisk ser at det blir effekter. Jeg og vi setter stor pris på forslag fra flyaksjonen, understreket Stølen.
«I 2018 ble det fløyet 62,2 millioner kilometer (tilsvarende 80 ganger tur-retur månen), mer enn noensinne. Løsningen er enkel: Vi må fly mindre. Den strategiske planen som nå blir utarbeidet ved UiO, for perioden fram til 2030, må legge mye større vekt på klima og bærekraftig drift. Et betydelig skritt på veien er en omlegging av reisevanene våre», heter det i oppropet.
- Les også: Klima kan bli årets kampsak i akademia
Energibruk nest størst
Energibruk er den nest største kategorien, med 13 834,7 tonn CO₂e — 20 prosent av det totale utslippet. Litt under to tredeler av energien kommer fra elektrisitet, og over en tredel fra fjernvarme.
Det betyr at flyreisene alene står for mer enn hele universitetets energibruk. Fordi konsulentene bare har regnet med reiser bestilt gjennom universitetets reisebyrå er tallet sannsynligvis enda høyere.
Har sammenlignet universitetet med NTNU og NMBU
Ved å dele utslippene fra UiO (67.952 tonn CO₂e), NTNU (96.649 tonn CO₂e) og NMBU (20 422 tonn CO₂e) på både ansatte og studenter, kan rapporten sammenligne de tre universitetene.
Ifølge sammenligningene, som rapporten understreker at man må ta med en klype salt grunnet universitetenes ulikheter i organisering og hvordan man fører regnskap, har Universitetet i Oslo og NTNU ganske så lik fordeling av utslipp. NTNUs reise- og energiutslipp utgjør 55 prosent av de totale utslippene, mot UiOs 51 prosent.
Ved NMBU utgjør imidlertid de tre kategoriene bygg, forbruksmateriell og tjenester en vesentlig høyere andel enn ved UiO og NTNU. Dette skyldes ifølge rapporten delvis at NMBU i 2017 hadde store innkjøp av kjemikalier, som medfører økning i utslipp i kategoriene forbruksmateriell og inventar.
Skal debatteres tirsdag
Ifølge et blogginnlegg fra rektor Svein Stølen skal det jobbes fram «et knippe av tiltak» for å redusere universitetets klimaavtrykk, og universitetsstyret skal vedta tiltakene i løpet av høsten.
- Les også: Mer om klimadebatten i akademia i Khrono
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!