fusk
Felles retningslinjer for fusk kommer i juni
Universitets- og høgskolerådet jobber med felles retningslinjer om fusk til alle universiteter og høgskoler. — Urettferdig hvis noen universiteter lar studenter slippe billigere unna, sier student Jørgen Østerberg.
Behandles fuskesaker for ulikt ved universitetene og høgskolene? Som Khrono har dokumentert, feller noen universiteter mange studenter for fusk hvert år, mens andre feller nesten ingen.
Noen slår hardt ned på såkalt selvplagiat, mens for eksempel UiT Norges arktiske universitet ikke utviste en eneste student for dette på fem år.
Og hvordan kan det ha seg at tidligere helseminister Ingvild Kjerkol først fikk toppkarakter på masteroppgaven sin, for deretter å få oppgaven annullert på grunn av fusk noen år senere?
Nye retningslinjer
Flere, blant andre Norsk studentorganisasjon, flere rektorer og Khrono-redaktør Tove Lie, har tatt til orde for å rydde opp i regelverk og praksis i fuskesaker, for at studenter skal behandles likere.
I juni skal Universitets- og høgskolerådet (UHR) komme med felles veiledende retningslinjer for behandling av fuskesaker til sine medlemsinstitusjoner.
UHR er en medlemsorganisasjon for alle de akkrediterte 32 universitetene og høgskolene i Norge.
Dette skjer fordi regjeringen ønsker at de skal samordne reglene og praksisen. Det gjorde den klart da den la fram forslag til ny universitets- og høgskolelov i fjor.
Studentene Hadi Undheim og Jørgen Østerberg på OsloMet synes dette er på sin plass.
— Det burde selvfølgelig være likt for alle. Det er urettferdig hvis noen universiteter lar studenter slippe billigere unna enn andre, sier Østerberg.
Forventer at de følges
Generalsekretær Nina Sandberg i Universitets- og høgskolerådet sier:
— Vi er opptatt av at institusjonene har felles forståelse av regelverk og praktisering. Det er viktig at studenter og arbeidsgivere har tillit til vurdering på eksamen og masteroppgaver.
Retningslinjene vil riktignok være veiledende. UHR kan ikke pålegge sine medlemsinstitusjoner å følge dem.
Ifølge mandatet skal retningslinjene «gi råd om anbefalt felles praksis, og intensjonen er at de skal være til hjelp for institusjonene i deres arbeid med å videreutvikle egne regelverk.»
— Men det er jo en forventning om at institusjonene i stor grad kommer til å følge den veiledningen, når den foreligger. For det er et erkjent behov i sektoren for felles forståelse for regelverket og hvordan det praktiseres, og også et berettiget behov fra departementet om mer samordning, sier Sandberg.
Hvor detaljert en slik veileder vil være, og hvordan den vil være utformet, kan hun ikke gå inn på.
Arbeidsgruppe på ni personer
En arbeidsgruppe, bestående av ni personer, skal komme med forslag til nasjonale veiledende retningslinjer.
Gruppa ledes av Kjersti Dahle, som er seksjonsleder for Seksjon for studieadministrasjon ved UiT. Nestleder er Elida Linnea Slettum i Norsk studentorganisasjon.
De møttes første gang 10. april. Gruppa skal blant annet kartlegge likheter og ulikheter i eksamensreglementene ved institusjonene, deres saksgang i fuskesaker og hva de regner som fusk (se mandatet i faktaboks).
Det er styret i UHR som skal vedta retningslinjene.
Universitets- og høgskoleloven definerer ikke hva som regnes som fusk. Dette står i de lokale eksamensforskriftene ved hver enkelt institusjon.
Vanlig praksis er at studenter som tatt for å fuske forsettlig, altså med vilje, får annullert besvarelsen sin og blir utestengt fra alle utdanningsinstitusjoner i ett år. Grovt uaktsomt fusk straffes normalt med annullering og utestengelse i ett semester.
Nylig vedtok Stortinget å doble maksstraffen for fusk til to års utestengelse.
— Masse referanser hele tiden
Studentene Hadi Undheim og Jørgen Østerberg sier at de blir påvirket av alle mediesakene om fusk.
— Man har det litt i bakhodet, med alt fokuset som har vært på dette det siste året, sier Undheim.
Østerberg sparer ikke på referansene. Han har studert sammenlignende politikk i Bergen. Der er det veldig strengt, forteller han.
— Jeg har en referanse til nesten alt. Jeg har masse referanser hele tiden. Og det ødelegger jo litt, det ser jo ikke like pent ut. Men da kan folk selv gå og se hvor jeg har hentet det fra.