praksis
Faser ut arbeidslivsportal etter å ha investert 50 mill.
Arbeidslivsportalen skal fases ut etter at det er brukt om lag 50 millioner kroner på å utvikle den siden 2018. Årsak: Manglende funksjonalitet.
Arbeidslivsportalen ble utviklet som et verktøy for å gjøre det enklere å finne praksisplasser for studenter og forenkle samarbeidet mellom praksissteder, studiesteder og studenter, spesielt i profesjonsutdanningene.
Nå skal portalen fases ut og erstattes av en pakke for it-støtte, meldte kunnskapssektorens tjenesteorgan Sikt på sine nyhetssider 20. desember.
I alt har satsingen på Arbeidslivsportalen kostet rundt 70 millioner kroner, skriver Uniforum. Da er også drifts- og lisenskostnader og ressurser som er brukt lokalt på institusjonene regnet inn.
OsloMet har gått i bresjen for Arbeidslivsportalen, og planen var at portalen skulle tas i bruk i hele sektoren i første del av 2021. Prosjektansvaret ble overført til Unit, så Sikt i 2020.
UiO: Dekket ikke behovet
Per i dag betaler 14 høgskoler og 8 universiteter lisens for Arbeidslivsportalen, men det betyr ikke nødvendigvis at de bruker portalen. Universitetet i Oslo sa opp sin avtale i desember 2023, men Uniforum skriver at universitetet ikke har brukt portalen siden 2021. Også Høgskulen på Vestlandet har sagt opp avtalen.
I dag er det ni aktive brukere igjen, blant dem OsloMet.
Universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved Universitetet Oslo sier at portalen hadde noen større mangler og svakheter som gjorde at den ikke dekket universitetets behov i tilstrekkelig grad. Samtidig var portalen under avvikling som et nasjonalt prosjekt.
— Det ble etter hvert mer og mer klart at Arbeidslivsportalen gikk mot en styrt avvikling og ikke kom til å bli videreutviklet til å møte UiOs behov, forklarer Benjaminsen overfor Uniforum.
Sikt: Mangler noe funksjonalitet
Sikt skriver på sin nyhetsside at Arbeidslivsportalen i sin nåværende form mangler noe funksjonalitet som bedre lar seg løse på andre måter enn videreutvikling av portalen.
«Planen er at Arbeidslivsportalen fases ut og erstattes av en pakke av IT-støtte for praksis bestående av funksjonalitet i det moderniserte FS (felles studentsystem red mrl.) og det nye opptakssystemet, kombinert med funksjonalitet fra løsninger som er kommersielt tilgjengelige eller utviklet i sektoren utenfor FS, for eksempel basert på sektorens nye saksbehandlingsplattfom, ServiceNow», skriver Sikt.
Planen er å etablere all nødvendig funksjonalitet innen 2026/2027, og at Arbeidslivsportalen da kan fases ut.
Ifølge Sikt vil dette være mer kostnadseffektivt, men det påpekes at grunnleggende elementer fra Arbeidslivsportalen vil bli videreført.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år