internasjonale studenter

Får stipend for å studere i Norge, men må dra rett hjem etter fullført master

Nathalia Lozada fra Colombia tar en master i Norge ved hjelp av ei ny stipendordning, Norstip. Universitetet i Bergen er det universitetet som har tatt opp flest studenter med slikt stipend. 

Portrett av internasjonal student med tett skog i bakgrunnen.
Nathalia Lozada har fått Norstip for å studere ved Universitetet i Bergen. Hun liker kravet om at hun må reise hjem etter at stipendet er brukt opp.
Publisert Sist oppdatert

— Jeg er svært glad for at stipendet gir meg denne muligheten, sier Norstip-student Nathalia Lozada. 

Fakta

Ny stipendordning - NORSTIP

Ny stipendordning vil gjelde fra høsten 2024 og det er mulig å søke for begge opptakene 2024 og 2025.

Inntil 200 studenter fra samarbeidsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika kan få stipend over en periode på 2 år. 

De må studere på toårige engelskspråklige masterprogrammer.

Formål: Bidra til økonomisk utvikling og velferd i utvalgte partnerland. 

Forutsetning: Studentene må reise tilbake til hjemlandet etter endt utdanning.

Søkere må være i aldersgruppa 20-30 år.

Søkerne må skrive masteroppgaver innenfor følgende tematiske satsingsområder: 

  • Utdanning
  • Helse
  • Klima og naturressursforvaltning
  • Politisk og økonomisk styresett
  • Humaniora og samfunnsfag. 
  • Ny tildeling vil komme for opptakene høsten 2026 og 2027.

    Utvalgte partnerland er:

    1. Angola 2. Bangladesh 3. Bolivia 4. Burkina Faso 5. Colombia 6. Cuba 7. Egypt 8. Etiopia 9. Ghana 10. Guatemala 11. Haiti 12. Indonesia 13. Kamerun 14. Kenya 15. Kongo, DR 16.Liberia 17. Madagaskar 18. Malawi 19. Mali 20. Mosambik 21. Myanmar 22. Nepal 23. Nicaragua 24. Niger 25. Pakistan 26. Palestina 27. Peru 28. Rwanda 29. Somalia 30. Sri Lanka 31. Sør-Sudan 32. Tanzania 33. Sudan 34. Vietnam 35. Uganda 36. Zimbabwe 37. Zambia 38. Øst-Timor.

Ingeniøren er kommet til Bergen for å studere en internasjonal master i systemdynamikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Tidligere har hun studert ved Colombias nasjonale universitet. 

Universiteter og høgskoler har fått tildelt til sammen 216 stipender som de enten kan bruke dette studieåret eller neste. Universitetet i Bergen bruker hele kvoten av internasjonale studenter via Norstip i år, og tar imot flest. 

I alt 28 studenter har fått stipend ved universitetet og startet opp dette semesteret. 

Høgskolen i Innlandet har to studenter på Norstip-stipend som kom i høst, 4 kommer neste studieår. Det samme gjelder Universitetet i Agder som bruker 4 stipend i år og 4 neste år. 

Plaster på såret

Norstip ble etablert som et plaster på såret etter at studieavgift ble innført for internasjonale studenter. Noen studenter fra det globale sør kan nå få stipend for å studere ved norske universiteter og høgskoler. 

Uten stipendet hadde ikke masterstudent Lozada hatt råd til å studere i Norge. 

— Selv om jeg har arbeidet i to år, har jeg dessverre ikke god nok inntekt til at jeg ville ha greid å finansiere ei masterutdanning i utlandet, forteller hun.

I februar ble det kjent hvordan den nye stipendordninga blir. Inntil 200 studenter fra bestemte land i Afrika, Asia og Latin-Amerika kan søke på stipendet fordelt over to år.

Norstip heter stipendet, og det står for Norsk stipendordning for studenter fra utvalgte partnerland. I alt er det snakk om 38 land.

Stipendene er finansiert via Utenriksdepartementet, og universiteter og høgskoler har fått tildelt ulike antall. De hadde anledning til å bruke stipendene i år, eller vente til neste år. 

— Slo til raskt

Universitetet i Bergen er fornøyde med den jobben de har brukt for å gi et studietilbud til de 28 som startet på en internasjonal master ved studiestart. Totalt er det brukt vel 22 millioner kroner på stipend for disse studentene. 

— Vi snudde oss rundt fort. Dette er en helt bevisst strategi fra vår side. Det er veldig viktig for den internasjonale profilen vår, og det bidrar positivt for våre studenter og ansatte. Vi prøvde å få til så mange stipend som mulig og ble hørt fordi vi har ei god rekruttering, sier Benedicte Carlsen, viserektor for forskning og internasjonale relasjoner. 

Hvis noen universiteter og høgskoler ikke klarer å fylle kvoten sin neste studieår, er Universitetet i Bergen klare til å ta imot enda flere Norstip-studenter. 

Fortsatt få internasjonale

16 kvinner og 12 menn kommer til Universitetet i Bergen. Universitetet opplyser at de kommer fra Bolivia, Colombia, Etiopia, Ghana, Indonesia, Kamerun, Kenya, Malawi, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tanzania, Uganda og Zambia. 

Sammenliknet med hvor mange internasjonale studenter som kom før studieavgift ble innført, er antallet med stipend veldig mye lavere. 

— Vi har ikke mer enn en tredel av det vi ellers kunne hatt, så vi prøver å få utvidet stipendordninga til å gjelde flere, sier Carlsen. 

Viserektor Benedicte Carlsen er fornøyd med at Universitetet i Bergen snudde seg så raskt at de kan ta imot studentene allerede i høst.

Drar gjerne hjem

Ei forutsetning for å få stipendet, er at mottakeren drar hjem etter fullførte studier. Det er et krav Nathalia Lozada har sansen for. 

— Stipendet har ei fantastisk tilnærming. Vi får mulighet til å ta ei utdanning av høy kvalitet og utvide horisonten, samtidig som våre hjemland kan dra nytte av kunnskapen vi tilegner oss. 

Lozada valgte Norge fordi studentene har store muligheter her, samtidig som livskvaliteten er god og samfunnet trygt. Det siste er ikke uvesentlig for en student som kommer fra storbyen Medellín, beryktet for mafia, narkotikatrafikk og drap. 

— Nordmenn er kjent for å være vennlige og hjelpsomme, selv om de ikke er de mest ekstroverte personene. Da jeg googlet Norge, oppdaget jeg fantastisk natur som jeg fikk lyst til å utforske. Jeg tror Norge kan tilby en unik opplevelse, og er svært takknemlig for muligheten jeg får. 

At det ble Universitetet i Bergen skyldes blant annet universitetets internasjonale renomme når det gjelder forskning og utdanning, forteller Nathalia Lozada. 

— Universitetet tilbyr en rekke studieprogram som blir undervist både på norsk og engelsk. Dette er en stor fordel for alle oss internasjonale studenter. 

— Knapt med tid

NTNU har valgt å tildele stipend via Norstip først høsten 2025. Universitetet har fått like mange stipend som UiB. 

Prorektor for utdanning Marit Reitan begrunner utsettelsen med at det var knapt med tid til å gjennomføre en ordinær utlysnings- og tildelingsprosess for høsten 2024. En hovedregel er at rekruttering av studenter og ansatte ved samarbeidsinstitusjonen i partnerlandet skal skje gjennom åpen og offentlig utlysning ved institusjonene.

— For å få en rettferdig og transparent tildeling, ble det bestemt å utsette tildelinga, sier Reitan til Khrono.

Ulik fordeling

Slik er fordelinga av stipend via Norstip for opptaket 2024/25. Til sammen er det tildelt 216 stipender, noe mer enn forutsatt. 

  • Universitetet i Bergen: 28
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU): 28
  • Universitetet i Oslo: 25
  • Universitetet i Stavanger: 22
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet: 21
  • Universitetet i Sørøst-Norge: 17
  • UiT Norges arktiske universitet: 12
  • OsloMet: 11
  • Universitetet i Agder: 8
  • VID vitenskapelige høyskole: 6
  • Høgskolen i Innlandet (HINN): 6
  • NLA Høgskolen: 5
  • MF vitenskapelig høyskole: 5
  • Handelshøyskolen BI: 5
  • Høgskulen på Vestlandet: 5
  • Høgskolen i Molde — vitenskapelig høgskole i logistikk: 4
  • Nord universitet: 4: 
  • Høgskolen i Østfold: 4

Retting 17.30. Endret til at Universitetet i Bergen tar imot flest studenter på det aktuelle stipendet i år, og ikke er de eneste som gjør det. Noen andre institusjoner bruker noen av stipendene i år og noen neste år, mens UiB har valgt å bruke alle fra i høst.  

Powered by Labrador CMS