Storbritannia

Får kritikk for å kjøre milliarder satt av til forskning inn i statskassa

Britene strides om milliardene satt av til britisk deltakelse i Horisont Europa.

Da han var finansminister skal ogsåo Rishi Sunak ha lovt at pengene skulle gå til forskning.

Brussel (Khrono): Regjeringen i London står under verbalt skyts fra forskningsmiljøer etter at det denne uka ble kjent at milliarder av kroner som var satt av til britisk deltakelse i blant annet Horisont Europa, EUs rammeprogram for forskning og innovasjon, er ført tilbake til statskassa.

— Den manglende evnen, fra alle parter, til å sikre Storbritannias tilknytning til EUs forskningsprogrammer, har nå kostet britisk forskning 1,6 milliarder pund, heter det i en uttalelse fra Adrian Smith, president for Royal Society.

— Det kommer på toppen av alle de talentfulle forskerne som har forlatt Storbritannia for å fortsette samarbeidet. Hvordan stemmer det overens med regjeringens uttalte mål om Storbritannia som en forskningsstormakt, spør Smith.

Det er altså ikke småpenger det er snakk om, men 1,6 milliarder pund, rundt 20 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Men hva skal skje med milliardene?

Beløpet står skrevet inn i dokumentet «Central Government Supply Estimates 2022-23», der det omtales som «ubrukte midler» for deltakelse i Horisont Europa og Euratom.

Britisk deltakelse i EUs rammeprogram sto skrevet inn i avtalen mellom Storbritannia og EU etter Brexit. Det er to år siden assosieringsavtalen skulle ha vært på plass, men det har fortsatt ikke skjedd. EU-kommisjonen har knyttet den opp mot striden om den såkalte Nord-Irland-protokollen og avvist krav om britisk deltakelse i forskningsprogrammet så lenge denne striden er uløst.

Dette til tross for advarsler fra forskningsmiljøer mot å ta forskningen som gissel i en politisk strid.

Den britiske regjeringen varslet i høst en rettslig prosess mot EU fordi den mener EU ikke respekterer Brexit-avtalen fra desember 2020. Britene har også truet med å droppe EUs forskningsprogram og heller satse på en Plan B, som skulle finansieres med midlene som var satt til å betale kontingenten for deltakelse i Horisont Europa.

Samtidig har det vært stilt spørsmål ved hva som skal skje med 15 milliarder pund som den britiske regjeringen har satt av for deltakelse i EU-programmet, dersom de ikke får på plass en assosieringsavtale.

Ber om at det investeres i forskning

Adrian Smith i Royal Society er ikke i tvil om hva som bør skje med disse milliardene.

— Finansdepartementet må sørge for at disse pengene reinvesteres i forskning i årene som kommer, sier han.

Flere peker på at det fra regjeringshold er blitt servert løfter om at disse pengene skal brukes på forskning. Ifølge BBC er dette et løfte også statsminister Rishi Sunak skal ha kommet med da han var finansminister.

Sarah Main, leder av Campaign for Science and Engineering (CaSE), som først rettet oppmerksomheten mot milliardene, viser til at statsministeren nylig understreket betydningen av forskning og innovasjon for Storbritannia. Dette «undergraves» av milliardene som nå føres inn i statskassa, mener hun.

Hun sier i en kommentar at «regjeringen har gjentatte ganger uttalt at FoU-budsjettene skal beskyttes og at penger bevilget til Horisont Europa skal brukes på FoU» og mener de «må følge opp ambisjonene om forskning og innovasjon med koordinert handling og investeringer på tvers av departementene, ikke reverseringer».

Vil ha rask assosiering

Den verbale striden rundt milliardene kommer kort tid etter at en oppsummering av de to første årene med Horisont Europa viste et voldsomt fall i finansiering fra EUs rammeprogram for noen av de mest prestisjefylte britiske universitetene.

Cambridge University hentet hjem 483 millioner euro fra sju år med Horisont 2020, forgjengeren til Horisont Europa. De har ikke mottatt noe under de første årene med Horisont Europa.

Oxford University har derimot hentet hjem to millioner euro, langt mindre enn de 523 millionene de hentet hjem under Horisont 2020.

Britiske forskningsmiljøer har ikke gitt opp en assosieringsavtale. Samtidig som Rishi Sunak har erklært framgang i samtalene med EU, i striden om Nord-Irland-protokollen, fikk statsministeren nylig et åpent brev i fanget signert et knippe nobelprisvinnere og lederne for vitenskapsakademier i Italia, Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Der ber nå om en rask assosiering til forskningsprogrammet.

Powered by Labrador CMS