godkjenning

Får beholde status som godkjent høgskole

Den sakkyndige komitéen har konkludert med at NLA Høgskolen tilfredsstiller alle gjenstående krav for akkreditering.

Ved NLA Høgskolen er de glade og stolte over at Nokuts sakkyndige komité nå mener at kravene for akkreditering som høgskole er oppfylt.
Publisert Sist oppdatert

Den sakkyndige komiteen som Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) satte ned for å gå gjennom situasjonen ved NLA Høgskolen, har konkludert. 

Komiteen slår fast at NLA Høgskolen innfrir alle krav, og dermed kan beholde sin status som høgskole.

Les innstillingen fra komiteen her.

Styret i Nokut skal gjøre vedtak i saken 12. september.

Det var nettstedet sambåndet.no  som først skrev om innstillingen fra den sakkyndige komiteen.

Revidering som startet i 2019

Nokut besluttet i desember 2019 å igangsette en revidering av NLA Høgskolens akkreditering som høgskole. I desember 2021 kom konklusjonen.

Portrett Torgeir Landro
Prorektor, NLA Høyskolen, er glad for gode ord fra sakkyndig komite.

Den sakkyndige komiteen slo fast at NLA Høgskolen oppfylte flere av kravene til akkreditering som høgskole, men at enkelte krav ikke var oppfylt. Dette var:

  • NLA Høgskolen må styrke fagmiljøet innen fagområdet økonomi og administrasjon.
  • NLA Høgskolen må øke førstestillings- og toppkompetansen slik at den samlede kompetansen er på nivå med akkrediterte høgskoler.
  • NLA Høgskolen må dokumentere økt og stabil forskningsvirksomhet innen fagområdene økonomi og administrasjon og lærerutdanning.

NLA fikk da to år på seg for å utbedre disse punktene. Disse årene har gått, og en komite har igjen vurdert situasjonen ved høgskolen.

NLA Høgskolen selv skriver at den sakkyndige komiteen bygger på vurderingen fra 2021, som konkluderte med at utdanningene ved høgskolen holder høy kvalitet. Komiteen har ikke mottatt nye opplysninger som endrer denne vurderingen. Den bemerker at NLA er en institusjon som gir god oppfølging av både undervisning og studenter. 

Har bedret seg

Ifølge rapporten fra Nokuts sakkyndige har høgskolen nå et tilstrekkelig fagmiljø innen økonomi og administrasjon, som var et av punktene der kravene ikke var oppfylt. Fagmiljøet er blitt mer stabilt og er kommet over et kritisk minstenivå, heter det. Likevel påpeker komiteen at fagmiljøet er spredt over flere studiesteder og studieprogrammer og at progresjonen når det gjelder publisering av forskningsartikler kan forbedres.

Når det gjelder forskningsproduksjon innen økonomi og administrasjon, samt lærerutdanning, mener komiteen at nivået nå er tilfredsstillende. I publikasjonspoeng per faglige årsverk ligger NLA litt over snittet for akkrediterte høgskoler i 2023. Komiteen påpeker også at NLA ligger over Høgskolen i Østfold, Høgskulen i Volda og Høgskulen på Vestlandet i publiseringspoeng per faglige årsverk.

— Stor stas å lese rapport

Innstillingen fra komiteen blir godt tatt imot på NLA.

— Ifølge komiteen har høgskolen styrket fag- og forskningsmiljøet samt utvidet studieporteføljen, noe som vurderes som svært positivt. Det er stor stas å lese rapporten. Først og fremst må det rettes en stor takk til våre ansatte for den glimrende jobben de gjør, sier prorektor for forskning og formidling, Torgeir Landro, i en nyhetsartikkel fra NLA.

— Dette er resultatet av «de mange bekker små». Vi er for så vidt ikke overrasket over konklusjonen, da tallene taler for seg, både når det gjelder økningen innen forskningsproduksjon og hevingen av kompetansenivået i fagmiljøet. Det er likevel med stor tilfredsstillelse vi leser komiteens anerkjennelse av den positive utviklingen som NLA kan vise til, sier Landro.

Han viser til at Nokuts styre skal behandle saken i september.

— Men det skal nok mye til at styret endrer på en slik innstilling, sier Landro.

Powered by Labrador CMS