frafall

Færre studenter gir opp etter ett semester

Av de studentene som begynte å studere høsten 2020 har færre enn vanlig sluttet på studiene denne våren. — Mange har ikke hatt annet valg enn å studere, sier både studentleder og statsråd.

Flere studenter enn noen gang begynte studentlivet høsten 2020, og flere enn vanlig er nå godt i gang med andre semester.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 84.000 studenter begynte å studere høsten 2020. Etter en semesterstart der velkomsten var delvis fysisk, ble det ganske snart mye digital undervisning og studering fra de tusen hybler og leiligheter for studentene.

Tall fra Database for høyere utdanning (DBH), som Khrono har fått fra Kunnskapsdepartementet, viser at 92,4 prosent av studentene fremdeles er registrert som studenter våren 2021. Dette er studenter som har betalt semesteravgift og meldt seg opp til eksamen - hvor mange som fullfører hele første studieår vet man naturlig nok ikke ennå.

I tallene er alle studenter inkludert, de som startet på master, de som startet på bachelor og de som går et årsstudium.

Trohjell: Vanskelig å finne jobb

De siste ti årene har mellom 91,2 og 92,3 prosent av de ferske studentene fortsatt vært studenter i andre semester. Det betyr at det i koronaåret faktisk er flere studenter enn vanlig som planlegger å studere et helt år.

— Noen av dem som begynte som studenter i fjor var personer som var permittert eller arbeidsledige. De har nok ikke hatt noe annet valg, fremdeles er det vanskelig å finne jobb, sier Andreas Trohjell.

Han er leder for Norsk studentorganisasjon (NSO).

Trohjell peker på at det samme trolig gjelder unge studenter. Mens man tidligere kunne slutte på et studie etter ett semester og heller jobbe, er dette vanskelig nå.

— Samtidig har det vært et stort fokus på undervisning og utdanning det siste året. Jeg tror nok forskningen har vært skadelidende, men dette viser kanskje hva som skjer dersom man satser på utdanning, sier Trohjell.

— Hva må man gjøre for å ta vare på desse studentene også inn i andre studieår?

— Jeg håper at man til høsten kan ha en normal studiehverdag. Man vet hvor mye tilhørighet har å si for at man trives. Mange studenter har hatt relativt få dager på campus dette året, så jeg tror mange er relativt trette nå.

NSO-leder Andreas Trohjell håper på en mer normal studiehverdag fra høsten.

— Følgene ikke over med gjenåpning

Trohjell får støtte fra forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim.

— Reiserestriksjoner og et tøffere arbeidsmarked kan ha bidratt til at flere holder seg i utdanning fremfor å forsøke seg i arbeidsmarkedet, skriver Asheim i en epost til Khrono.

Statsråden sier at han er imponert over både studenter og ansatte, som legger bak seg et svært krevende år.

— Det betyr ikke at vi skal feire for tidlig. Det er fortsatt en stund igjen av dette semester og mye kan skje.

Også Asheim håper på en mer normal høst, og sier at utdanningsinstitusjonene må fortsette det gode arbeidet de er i gang med med å følge opp studentene.

— Det er ingen tvil om at følgene av pandemien for en del av studentene ikke er over selv når gjenåpningen er fullført.

Flere bachelorstudenter fullfører

Khrono har tidligere skrevet om tall fra Universitetet i Agder (UiA). De viser det samme som samletallene nå viser: Færre dropper ut etter ett semester. Ved UiA gjelder det også årsstudier, som tradisjonelt har flest som faller fra etter ett semester.

Tall Khrono har funnet fram til og presentert viser også at noe flere bachelorstudenter enn tidligere fullførte på normert tid i 2020, men at masterstudentene sliter mer.

Masterstudentene ved 12 universiteter og høgskoler har lavere andel normert gjennomføring sammenlignet med 2019. For doktorgradsstudentene har åtte av institusjonene bedre gjennomføringstall, sju har dårligere.

Eksamensresultatene fra de to første pandemisemestrene viser også at studentene samlet sett får bedre karakterer enn vanlig, selv om noen eksamener har høg strykprosent - og selv om det også er avdekket mer fusk.

5900 kan bli forsinket

Som Khrono har skrevet, står 2000 studenter ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet (NMBU) i fare for å bli forsinket. Grunnen er stengt campus og i hovedsak manglende tilgang til laboratorier.

På landsbasis er det omlag 5900 studenter som risikerer å bli forsinket, melder Kunnskapsdepartementet, etter at utdanningsinstitusjonene har meldt tilbake. Som Khrono har skrevet, gjelder dette blant annet teater- og musikkstudenter, men også ingeniørstudenter risikerer å ikke bli ferdig til normert tid.

NMBU-student Silje Kvist Simonsen (24) risikerer å ikke bli ferdig med master. Hun håper noe skjer over helgen.

— Jeg hadde en uke igjen av forsøket mitt. Nå krysser jeg fingre for at jeg kommer igang 15. april. Da klarer jeg å bli ferdig med god margin til aller siste frist 15. august, sa Simonsen til Khrono.

(Saken er oppdatert 9.april kl 17.31 med kommentarer fra Henrik Asheim)

Powered by Labrador CMS