europeiske universiteter og høgskoler
EU-rektor vil kvitte seg med elitestempel: — Det er ikke bakgrunnen som teller, men hvor du vil
Federica Mogherini (51) er en pioner. Hun var yngste utenriksminister i Italia, yngst blant kommissærene i EU og nå første kvinnelige rektor ved College of Europe.
Brügge (Khrono.no): — Flere studenter har sagt til meg at de nølte med å søke om plass her i flere år. De var usikre på om de passet inn med sin bakgrunn, fordi skolen er så prestisjefull. Mange har trodd at dette er en skole primært for diplomatbarn. Dette er noe jeg har jobbet og fortsatt jobber for å endre, sier den tidligere toppolitikeren og nåværende rektoren ved College of Europe, Federica Mogherini.
— Jeg har hatt som mål å bidra til mer mangfold blant studentene. Det handler ikke om hvor du kommer fra, men hvor du vil og om du har lidenskap for den europeiske integrasjonen.
Høgskolen hun er leder for, College of Europe, ble startet i 1949 i Brügge. Skolen blir regnet som en av verdens beste mastergradsutdanninger innen EU-spørsmål og europastudier. I tillegg til campus i Brügge, er det et campus i Natolin utenfor Warszawa i Polen og i år startet rektor Mogherini enda en ny campus i Albanias hovedstad Tirana.
300 professorer til 490 studenter
Utdanningen er langt fra et ordinært studieløp. Skolen tilbyr kun mastergrader, som går over et intensivt løp i 10 måneder, der studentene som er fra 50 ulike land, bor sammen i skolens studentboliger, spiser måltider sammen og har fellesarrangementer på fritiden.
— Ingen som jobber her eller studerer her, ser på dette kun som en jobb eller som kun et studie, sier rektor Federica Mogherini.
— Det er et veldig sterkt samhold. Vi deler den samme lidenskapen og følelsen av å gjøre noe meningsfullt.
Etter endte studier ender mange opp som toppskolerte tjenestemenn for EU, mens andre går inn i diplomatiet, politikken, store internasjonale organisasjoner eller privat næringsliv. Blant EUs embetsmenn er College of Europe den utdanningsinstitusjonen flest har gått på, foran både KU Leuven og LSE.
Nåløyet for å komme inn er trangt.
Med den nye campusen i Tirana tilbyr skolen nå 490 plasser, men håper å utvide dette allerede til neste år. I årets opptak var det blant annet over 2000 søkere til de litt over 300 plassene i Brügge.
Et annet særtrekk ved skolen er at det nesten ikke er noen fulltidsansatte professorer.
— Det gjør at vi kan hente de beste fra de beste skolene i hele verden. Vi har mer enn 300 professorer på litt under 500 studenter. Dette er virkelig unikt, sier Mogherini.
Yngste kvinne i jobben
Federica Mogherini ble valgt til rektorstillingen i 2020, som første kvinne ved skolen, etter mange år i politikken som utenriksminister i Italia og visepresident i EU-kommisjonen med ansvar for sikkerhetspolitikk og utenrikspolitikk. Hun er også den første rektoren med søreuropeisk bakgrunn.
Ikke alle var like begeistret for utnevnelsen. Ifølge Libération ble hun blant annet kritisert for sin manglende akademiske erfaring.
— Men det stemmer ikke at jeg er første rektor uten akademisk erfaring fra tidligere. Første kvinne ja, men ikke det, sier Mogherini, som presiserer at jobben først og fremst handler om ledelse og mindre om undervisning. Selv om hun også gir gjesteforelesninger for studentene iblant.
— Jeg hadde ikke planlagt å søke på denne stillingen. Slik har det for øvrig vært i hele min karriere: ingenting har vært planlagt, forteller hun.
Mogherini trives imidlertid så godt at hun har bestemt seg for å fortsette som rektor den neste åremålsperioden også.
— Her skaper vi den neste generasjonen, som skal forme den europeiske integrasjonen. Det er en forlengelse av mitt tidligere arbeid, bare fra en ny vinkel. Jeg ser det som at jeg former de fremtidige EU-institusjonene, sier hun.
Har møtt mye reaksjoner
I hele sin karriere har hun blitt møtt med motstand fra de som ikke er komfortable med at hun er ung og kvinne. Hun var den yngste utenriksministeren i Italia noensinne i en alder av 41 og deretter den yngste toppolitikeren i EU da hun var 43. Hun ble kåret til en av Brussels mektigste kvinner av Politico i 2016.
— Jeg var ikke den første kvinnelige utenriksministeren i Italia, men jeg var langt yngre enn de kvinnene som hadde hatt stillingen før. Det var det vanskelig for samfunnet å takle. Det passet ikke med deres bilde av en ung kvinne. Hvem er denne jenta? De ville kanskje akseptert det om jeg var eldre, men at jeg var både ung og kvinne ble for mye for enkelte.
Mogerini har en tydelig beskjed til alle unge kvinner med ambisjoner.
— Ikke driv med selvsensur. Det inkluderer balansen mellom karrieren og privatlivet. Jeg ble faktisk inspirert av en norsk minister jeg snakket med. Hun hadde en baby hjemme og sa at «klokken 15 går jeg hjem, så fortsetter jeg heller arbeidet på kvelden». Dette er et tegn på effektivitet. Dette er sikkert vanlig for dere i Norge og det er veldig sunt, men det er ikke vanlig i andre kulturer i Europa, sier hun, men vil ikke røpe hvem denne norske kvinnelige ministeren er.
Hennes egne barn var 3 og 9 år da hun begynte i toppolitikken.
— Det er selvfølgelig oppofrelser, men ikke tenk at karrieren skal hindre det du ønsker deg i privatlivet ditt. Du kan være minister og fortsatt ha et privatliv. Jeg sier til alle våre studenter: Ikke vær redd for din egen suksess. Det er helt klart mulig, så lenge du ser mulighetene. Gå for drømmene dine. Det som føles meningsfullt, sier Mogherini og legger til.
Jeg sier til alle våre studenter: Ikke vær redd for din egen suksess.
Federica Mogherini, rektor
— Se for deg selv på en mørk regnfull novembermorgen. Hva får deg ut av sengen? Hva er din lidenskap? Vi lever dette livet kun en gang. Gjør du noe du tror på, så vil du også gjøre en bedre jobb.
Tett på studentene
Som rektor har Mogherini et nært forhold til sine studenter og deltar ofte på fellesaktiviteter på fritiden. I tillegg tilbyr hun en til en-samtaler med de studentene som måtte ønske det.
— Det er forfriskende å se EU-institusjonene fra utsiden gjennom studentenes blikk.
Året hun startet i rektorstillingen brøt pandemien løs og det viktigste med jobben var god krisehåndtering.
— Det året var det en del studenter som ikke kunne reise hjem på grunn av restriksjonene. Jeg ble her og feiret jul med dem, forteller hun.
Som en følge av koronapandemien har skolen doblet budsjettet som er satt av til studentenes mentale helse. De jobber også mye mer med studentenes trivsel enn tidligere.
— Alle våre studenter skal føle at dette er et sted for dem, sier rektoren.
I motsetning til mange andre utdanningsinstitusjoner har ikke College of Europe opplevd konflikter som skyldes geopolitiske spenninger i verden.
— Vårt samfunn her er så lite at alle kjenner hverandre som individer. Konflikter skyldes ofte dehumanisering av den andre parten, det skjer ikke her hvor alle vet om hverandre og respekterer hverandre.
Når det gjelder krigen i Ukraina har skolen hatt studenter fra begge land som har gått her sammen. Skolen har også flere ganger invitert til åpen dialog om vanskelige geopolitiske temaer, blant annet om Gaza og Israel.
— Vi har flere jødiske studenter her hos oss og vi har flere studenter med arabisk bakgrunn. Vi har snakket åpent sammen og det har vært spenninger, men vi har klart å være i forkant og har unngått å havne i konflikt.
Varslinger og eksklusjonsgrunnlag
Ikke alle studenter som kommer inn på skolen ender opp med å fullføre. Noen klarer ikke de harde akademiske kravene og noen må slutte på grunn av uakseptabel oppførsel. Men frafallet, inkludert de som ikke består, er lite, rundt to prosent.
— Vi gjør en veldig nøye vurdering og utvelgelse av studentene, sier Mogherini.
Skolen har et omfattende sett av regler, som dekker ulike relasjoner, blant annet student til student og professor til student.
— Det er helt nødvendig med tydelige regler og varslingsrutiner når studenter lever så tett på hverandre som de gjør her. Jeg er stolt av at våre studenter varsler når noe skjer og at vi har et proft system for å håndtere det. Vi har et transparent system, med to ulike paneler og gjør undersøkelser. I de mest alvorlige tilfellene vil utvisninger forekomme.
Mogherini sier det kan dreie seg om seksuelle overgrep eller andre typer uakseptabel adferd.
— Jeg mener det er bra at vi har slike varsler. Jeg blir alltid skeptisk hvis ingen rapporterer slike hendelser. Er det da fordi det er ingenting å varsle om eller fordi det ikke er nok tillit til at man tør å varsle?
Vil ha endring — men bevare skolens sjel
Rektor Federica Mogherini er spesielt opptatt av skolens nyeste campus: Tirana i Albania.
— Skolen ønsker å vokse og jeg er veldig stolt over denne utvidelsen.
På kun ett år klarte de å finne lokaler og få godkjenning til å starte opp med 30 studenter i høst som skal ta master i alt relatert til utvidelsen av EU.
— Dette er unikt. Denne utdanningen finnes ikke fra før. Det finnes studieretninger om Sørøst-Europa, men disse handler ikke spesielt om EU. Det finnes europeiske studier i Sørøst-Europa, men disse handler ikke spesielt om regionen, sier Mogherini opprømt.
Neste år vil de utvide til 55 studenter og året etter til 100.
— Jeg er opptatt av å skape innovasjon uten at vi mister skolens sjel. Vi har mye i skolens lange historie vi ønsker å bevare, men vi må også fornye oss. Det er en delikat balanseøvelse.
Nyeste artikler
Tester ut kunstig intelligens til begrunnelser
EU-rektor vil kvitte seg med elitestempel: — Det er ikke bakgrunnen som teller, men hvor du vil
Her er forskaren sine råd til korleis bruka ChatGPT
Sjusk og fusk i norske fagmiljøer
Tilsyn avdekket sviktende arkivføring
Mest lest
Student døde under fjelltur i regi av Nord universitet
Mange tomme studieplasser etter nye signaler om masterkrav
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU