Debatt ● Kjos og Uthaug

Er det ikke lenger plass til heltidsstudenten i Støres Norge?

1 av 4 studenter må dra kredittkortet. 70% sier de må ha jobb ved siden av studier for å få det til å gå rundt. 8 av 10 studenter må jobbe ved siden av studiet. Hvor er denne «studentseieren» regjeringen skrøt av i november? spør Høyres studenter.

Bare to av ti studenter har lån eller stipend som eneste inntektskilde, skriver artikkelforfatterne
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

I november slo regjeringen seg på brystet med «studentseieren» der de sa de hadde økt rammene for studentene. Den seieren var relativt kortvarig, om i det hele tatt eksisterende.

Under to måneder senere, i januar, kunne en lese saker som «Flere studenter drar kredittkortet: — Trangere enn noen gang» hvor en undersøkelse viste at hver fjerde student må dra kredittkortet for å komme seg gjennom måneden.

Når hver fjerde student må ty til kredittkort for å ha råd til mat, pensumbøker, strøm og helseutgifter kan en ikke snakke om en «studentseier» — tvert imot taper studentene nok en gang. Det virker til tider som at Ola Borten Moe er mer opptatt av å gå til krig med akademia snarere enn å se på løsninger for studentene han skal representere.

I januar gikk en vanlig student 5 403 kroner i minus hver måned. Når matprisene fra og med 1. februar har økt vil det bli dyrere, vanskeligere og trangere enn noen gang tidligere.

Høyres Studenter foreslo allerede i fjor høst at alle studenter skulle ha muligheten til å kunne ta opp et frivillig lån på 40 000 kroner fra lånekassen, samt å øke støtten. Dette var for å unngå at studentene skulle havne i den situasjonen vi er i nå. For å forhindre at studenter skulle måtte ta forbrukslån og leve på kreditt.

Om vi ikke gjør en drastisk endring snart er det ikke rom for heltidsstudenten lenger. Støtte hjemmefra blir nødvendig, og det er det langt fra alle som får. Fra de siste rapportene er det kun to av ti heltidsstudenter som har lån/stipend som eneste inntektskilde. 70 % av studentene selv sier at de ikke kan studere uten å ha jobb.

Hvis ikke studiestøtten økes blir det ikke rom for heltidsstudenten, som har vært en uttalt prioritet fra regjeringen. Hvis studenter blir avhengig av støtte fra foreldrene, går det på tvers av prinsippet om lik rett til utdanning.

Powered by Labrador CMS