korona-tiltak

Endrer stipendregler for å få helsestudenter til å jobbe

Myndighetene ønsker at flere studenter melder seg til jobb og ekstrainnsats ved landets sykehus. Stipendreglene endres slik at de kan tjene mer enn før.

Henrik Asheim vil gjøre det økonomisk enklere for helsestudenter å melde seg til korona-tjeneste ved landets sykehus . Foto: Siri Øverland Eriksen
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har bestemt oss for å endre stipendreglene for helsestudenter som bidrar i helsevesenet for å avhjelpe under korona-krisen. Omleggingen gjør at studentene får beholde stipendet, selv om de tjener for mye, sier forsknings og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim.

Helseminister Bernt Høie og Henrik Asheim ønsker å få flere medisin- og sykepleistudenter til å melde seg til korona-tjeneste.

Det var VG som først omtalte saken.

Over 200 meldt seg i Bergen

Men allerede i går, lørdag, ble det kjent at over 200 medisinstudenter i Bergen allerede har meldt seg til innsats, før tiltakene kom.

Torsdag kveld sendte Universitetet i Bergen (UiB) ut en melding til 700 medisinstudenter med spørsmål om å bidra som helsepersonell under virus-utbruddet.

Lørdag morgen hadde omlag 200 studenter meldt seg. Det skrev Steinar Hunskår, prodekan for utdanning ved Det medisinske fakultetet ved UiB, i ein sms til Khrono lørdag.

Det var BA som først skrev om saken.

Helse Vest og lokale helseforetak har bedt om at medisinstudenter som er ferdige med to år av studiet kan melde seg frivillig til helsetjeneste.

— De som er ferdige med fire og et halvt år har studentlisens og kan i praksis jobbe som leger. De andre vil kunne jobbe som annet personell, ut ifra kompetanse- og erfaringsnivå, forklarer Hunskår til BA.

Ikke økonomisk tap

Statsråd Asheim mener at lemping på stipendreglene er et viktig tiltak for å få flere helsestudenter til å melde seg til tjeneste: De skal ikke tape økonomisk på det.

– I dag er det et tak i Lånekassen for hvor mye du kan tjene før stipendandelen reduseres. Vi kan komme til å måtte be studenter i helsefagene om å avlaste og bidra i helsevesenet. I en sånn situasjon ønsker vi ikke at de studentene det gjelder skal tape økonomisk på det. Vi jobber derfor med et opplegg der støtte fra Lånekassen ikke blir avkortet med arbeidsinntekten som studenter får fra innsats i forbindelse med virusutbruddet, sier Asheim til VG.

Studentorganisasjoner er klare

Norsk medisinstudentforening og Norsk sykepleierforbund student ba allerede torsdag om at helse- og medisinstudenter skulle være disponible for helsetjenesten i møte med koronautbruddet.

Det samme har NTNU og Universitetet i Bergen gjort. I tillegg til Oslo og Tromsø er de universiteter som har medisinutdanning.

En rekke universiteter og høgskoler har sykepleieutdanninger over hele landet.

Samtidig som dette tiltaket nå kommer så er det kaos rund praksisordningen for helsestudentene. Flere sykehus ønsker ikke å ta imot praksisstudenter slik situasjonen er nå, andre igjen mener det er uforsvarlig å sende studenter som kan være smittet, inn i jobb ved sykehusene.

Powered by Labrador CMS