Korona
Ber medisinstudenter være i korona-beredskap
Norsk medisinstudentforening og Norsk sykepleierforbund student ber helse- og medisinstudenter være disponible for helsetjenesten i møte med koronautbruddet. Det samme gjør NTNU og Universitetet i Bergen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag bestemte regjeringen at drastiske tiltak trengs i kampen mot koronaviruset. Det betyr blant annet at alle landets høgskoler, universitet, andre utdanningsinstitusjoner, skoler og barnehager stenger. De strenge tiltakene gjelder fra 12. mars klokken 18.00 til og med 26. mars 2020, og det utelukkes ikke at perioden kan forlenges.
Nå ber Norsk sykepleierforbund student og Norsk medisinstudentforening sine medlemmer være forberedt på arbeide i helsetjenesten og stille seg disponibel ved forespørsel fra helsetjenesten.
— Vi ber medisinstudentene være forberedt på at det kan komme en forespørsel fra helsevesenet, og vi oppfordrer dem til å stille seg disponible ved forespørsel om å arbeide. I en slik unntakstilstand som vi opplever nå, trenger vi god tilgjengelighet av helsekompetent beredskap, sier leder for Norsk medisinstudentforening, Håvard Ulsaker.
Leder av Norsk sykepleierforbund student, Ingvild Berg Lauritsen, legger til:
— Sykepleierstudenter sitter på en kompetanse som vi nå vil bli avhengig av nå som vi er i en unntakstilstand.
Les alle våre korona-saker her.
NTNU: Studenter må forvente å bli mobilisert
Ulsaker er selv student ved NTNU, som i dag har sendt ut melding til sine medisin- og helsestudenter. I en melding skriver universitet:
«Det er forventet at helsetjenesten kommer til å ha behov for flere ressurser i tiden som kommer. Alle studenter innen medisin- og helsefag må forvente å bli mobilisert til å tjenestegjøre. Helse Midt-Norge og kommunehelsetjenesten er ansvarlig for eventuell mobilisering av studenter. NTNU ber studentene om å stille seg disponibel. NTNU jobber med formelle, praktiske og økonomiske konsekvenser. Det kommer fortløpende oppdateringer».
Også ved Universitetet i Bergen har det torsdag kveld blitt sendt ut en melding der de skriver at «som et ledd i beredskapsplanleggingen er det ønsket at studenter innen helsefag kan bidra ved en krevende bemanningssituasjon».
— Vi opplever at mange medisinstudenter er veldig villige til å bidra med den kompetansen de har. Vi har fått flere meldinger som spør om hvordan de best kan bidra, sier Ulsaker.
Les også: Ber om milliarder til forskning på vaksine
Skal ikke gjøre arbeid de er ukomfortable med
Samtidig er Ulsaker tydelig på at medisinstudentene skal ikke bli satt til arbeid de ikke har kompetanse til eller er ukomfortable med. Hva slags type arbeid de vil bli satt til vil også skille mellom 5. og 6. årsstudentene som har midlertidig lisens og studentene uten en slik lisens.
— Femte- og sjetteårs studentene kan bli satt til legeoppgaver, men det vil avhenge fra sykehus til sykehus og kommune til kommune hvilke behov de har. For studentene uten lisens er det en helt annen situasjon. De kan bli satt til en hel rekke ulike oppgaver, typisk pleie- og sykepleieroppgaver.
I en felles melding lagt ut på Facebook poengterer de to studentforeningene nødvendigheten for å gi studentene god opplæring i smittevernstiltak og riktig bruk av smittevernsutstyr.
Lauritsen forklarer at de nå jobber iherdig for å sikre studentenes rettigheter.
— Ikke bare med tanke på lønn, men også for å sikre at studentene får tilstrekkelig opplæring i smittevern.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024