Debatt ● Gjesdal, Afdal, Maktabi, Stensgård og Østli
En øredøvende taushet om Gaza fra Høgskolen i Østfold
Kan Høgskolen i Østfold og NORSUS gjøre mer for Palestina? Undertegnede har sendt inn forslag til høgskolestyret ved HiØ om tilslutning til akademisk boikott og Scholars at Risk.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Hvordan blir ansatte og studenter med tilknytning til Palestina ivaretatt ved ulike norske universiteter og høyskoler? Det er et spørsmål vi stiller oss i den pågående skrekkinngytende krigen på Gaza.
Som ansatte ved Høgskolen i Østfold (HiØ) og Norsk institutt for bærekraftsforskning (NORSUS) ønsker vi å rette søkelys på den øredøvende tausheten fra HiØ i denne pågående katastrofen: En krig der vi og resten av verden bivåner Israels langvarige okkupasjon og fordrivelse av palestinere. HiØ var raske til å ta stilling og vise solidaritet da Ukraina ble invadert, men det har hittil vært taust om Palestina.
Den ekstreme voldsbruken som Israel utøver overfor palestinere, mangler sidestykke i nyere tid. Parallelt med drap av palestinere og ødeleggelse av hjem og sykehus, pågår en systematisk ødeleggelse av forutsetningene for akademisk frihet og ytringsfrihet for palestinere i de ulovlig okkuperte palestinske områdene Gaza, Vestbredden og Øst-Jerusalem.
HiØ har ingen avtaler med israelske institusjoner. Likevel ønsker vi å oppfordre ledelsen ved HiØ, så vel som andre høgskoler og universiteter, til å innføre en institusjonell boikott av israelske utdanningsinstitusjoner. En akademisk boikott av Israel bør være institusjonell og ikke omfatte enkeltindivider i israelsk akademia basert på deres identitet eller institusjonelle tilhørighet.
Det er i dag reell fare for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i Gaza. I et så ekstremt tilfelle som den pågående krigen på Gaza er det viktig å markere HiØs verdier tydelig: respekt for menneskeverd, toleranse og solidaritet med forfulgte mennesker.
Scholars at Risk er et internasjonalt nettverk for å beskytte forskere som er utsatt for forfølgelse og å styrke akademisk frihet verden over. I Norge er alle universitetene, flere høgskoler og andre institusjoner og organisasjoner tilsluttet den norske avdelingen av Scholars at Risk, men ut fra hjemmesiden til SAR-Norway, kan vi ikke se at Høgskolen i Østfold er tilsluttet.
I Norge er alle universitetene, flere høgskoler og andre institusjoner og organisasjoner tilsluttet den norske avdelingen av Scholars at Risk, men utfra hjemmesiden til SAR-Norway, kan vi ikke se at Høgskolen i Østfold er tilsluttet.
Gjesdal, Afdal, Maktabi, Stensgård og Østli
Palestinske universitetsansatte og studenter lider under Israels angrep på Gazastripen. Flere tusen studenter og ansatte i høyere utdanning er drept. Israel har bombet hvert eneste universitet på Gaza. Dette utgjør et systematisk angrep på palestinske utdanningsinstitusjoner og forskningsinfrastruktur og en eksistensiell trussel mot den akademiske friheten til palestinske forskere, lærere og studenter.
Akademiske institusjoner har en etisk forpliktelse til å engasjere seg mot menneskerettighetsbrudd og for akademisk frihet. Tilslutning til Scholars at Risk er en måte å utøve denne forpliktelsen. Vi oppfordrer HiØ og andre institusjoner som ikke har gjort det enda til å slutte seg til den norske avdelingen av Scholars at Risk.
Undertegnede har sendt inn forslag til høgskolestyret ved HiØ om tilslutning til akademisk boikott og Scholars at Risk, samt en oversikt og menneskerettslig vurdering av eventuelle anskaffelser relatert til Israel og de okkuperte områder. Vi håper høgskolestyret tilslutter seg våre forslag og viser at HiØ tar tydelig stilling mot de pågående menneskerettighetsbruddene og for akademisk frihet.