Undersøkelse om økonomi

Doktorgradsstudenter bekymret: — Jeg lever nærmest i fattigdom

85 prosent av doktorgradsstudentene bekymrer seg over å ha nok penger til mat og husleie, viser en verdensomfattende undersøkelse.

Doktorgradsstudenter tilknyttet Boston University er blant de som har svart på Natures undersøkelse, der snittlønnen for de som er på sitt andre år er rundt 40.000 dollar.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av det britiske naturvitenskapelige tidsskriftet Nature, er dårlig råd en stor utfordring for doktorgradsstudenter over hele verden.

Over 3200 doktorgradsstudenter, de fleste fra Europa, har svart på Natures undersøkelse, både via spørreskjema og ved bruk av fritekst.

Denne uken presenterte tidsskriftet resultatet, som blant annet viser at hele 85 prosent av doktorgradsstudentene bekymrer seg over at de ikke skal ha nok penger til mat, husleie og andre utgifter.

Ifølge rapporten er den svake økonomien med på å true lovende forskerkarrierer over hele verden. Nesten halvparten av de spurte svarer at de kan komme til å slutte i akademia som følge av høye levekostnader og dårlig lønn, skriver Nature.

60 prosent går til husleie

Bekymringene er aller størst i Nord-Amerika, der hele 95 prosent av respondentene melder at det aller vanskeligste med å ta e ph.d. er de økonomiske forutsetningene.

Økte levekostnader og øvrig inflasjon, og en lønnsutvikling som ikke står i stil med utviklingen, trekkes frem som hovedårsakene til funnene i undersøkelsen.

«Det er vanskelig å fokusere på forskning, undervisning, veiledning, oppgaveskriving og stipendsøking når du ikke engang har nok penger til mat.»

Det er blant svarene som formidles videre i Natures artikkel om undersøkelsen.

Andreårs doktorgradsstudent ved Boston University i Massachusetts, Carly Golden, sier til tidsskriftet at hun har store økonomiske utfordringer.

— Jeg lever nærmest i fattigdom. Jeg bruker mer enn 60 prosent av lønnen min på husleie, sier Golden.

Det fremkommer ikke om norske doktorgradsstudenter har deltatt i undersøkelsen, og det er rimelig å anta at norske doktorgradsstudenter på norske universiteter og høgskoler har bedre råd enn i mange andre land.

Leverer pizza og kjører drosje

Nevnte Carly Golden har en årslønn på 40.000 dollar, noe som tilsvarer 420.000 norske kroner. Dette er 7000 dollar mindre enn hva som regnes som «levelig lønn» for et enslig menneske i Boston, ifølge Nature.

Til sammenligning er minstelønnen for en førsteårs doktorgradsstudent i Norge like i underkant av 500.000 kroner.

— Mange doktorgradsstudenter tar på seg ekstra undervisningsoppgaver for å kunne betale regningene sine. Universiteter kan bruke den billigere arbeidskraften i stedet for å ansette fast ansatte, sier økonomiforsker Nathan Garland fra Australia til Nature.

I Australia tilsvarer doktorgradslønnen rundt to tredjedeler av den statlige minstelønnen.

— Vi ser mange eksempler på doktorgradsstudenter som leverer pizza eller kjører drosje ved siden av å bedrive forskning, forteller Garland.

Er du doktorgradsstudent i Norge, og har tanker om lønnsnivået? Da hører vi gjerne fra deg. Send oss en e-post!

Powered by Labrador CMS