OsloMet: Første PhD som universitet
Doktorgrad. OsloMet har etablert sitt første egne doktorgradsprogram som universitet. Programmet kom på fakultetet som ikke hadde et slikt program fra før av, Fakultet for teknologi, kunst og design.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Doktorgradsprogrammet er etablert på fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) og er i ingeniørvitenskap og kunstig intelligens og heter Engineering Science.
Det er det første doktorgradsprogrammetN OsloMet har etablert på egen kjøl. Det ble vedtatt av styret på OsloMet fredag 14. desember.
Dekan på TKD, Egil Trømborg, er glad og stolt over at programmet nå er landet, og ser fram til oppstart i januar.
— PhD Ingeniørvitenskap kompletterer utdanningstilbudet til TKD slik at fakultetet endelig kan tilby et gjennomgående utdanningsløp fra bachelor via master til PhD. Dette betyr at vi har fått på plass den siste og kritiske byggesteinen som gjør oss til et fullverdig universitetsfakultet, understreker Trømborg.
En lang reise
Trømborg trekker fram at det ikke er så veldig lenge siden fakultetet hans var fokusert mot å utdanne de beste bachelorkandidatene i Norge, mens forskning var lavere prioritert for mange.
— I tråd med samfunnsoppdraget har fakultetets ansatte samarbeidet om å endre på dette og etter en fenomenal omstilling er fakultetet per nå høyest publiserende per faglige ansatt på OsloMet. Den krevende målestokken for alle våre ansatte som forsker er den internasjonale forskningsfronten, og i det perspektivet er utdanning av PhD-kandidater en naturlig del av forskningsarbeidet vi skal utføre, sier Trømborg.
Og naturligvis, så er jeg så heldig å være omgitt av mange hyggelige og flinke kolleger som jeg treffer hver dag – og som jeg gjerne kan tenke meg fortsette samarbeidet med.
Egil Trømborg
Trømborg trekker fram at TKDs nye program har en anvendt profil som innebærer at mange av de utdannede kandidatene forventes å arbeide i næringslivet, både som faglige spydspisser med breddeforståelse og som link til akademia.
— For fakultetets ansatte gir dette muligheter for mye tettere samarbeid med bedrifter som allerede er avhengige av svært avansert teknologi og sikrer fokus på problemstillinger med høy næringslivsrelevans, sier han og legger til:
— Videre har utviklingsarbeidet vært et første steg mot å etablere et tett samarbeid mellom SimulaMet og TKD. Nye relasjoner og faglige muligheter har vokst fram – og vi ser allerede nå hvordan SimulaMet og TKD blir tildelt nye EU-prosjekter innen spennende forskningstemaer i tråd med samarbeidsavtalen. Vi utfyller hverandre på en spennende måte – og jeg ser allerede hvordan interessen for fysisk samlokalisering for tettere samarbeid har vokst kraftig.
— Har gitt mer tverrfaglighet, forståelse og stolthet
Veien til et nytt doktorgradsprogram på TKD har ikke bare vært enkel.
I nærmere 10 år har fagmiljøer på TKD jobbet med å lage et bredt program som kan dekke over bredden av fagprogrammer på hele fakultetet - fra kunst og design til teknologi.
De holdt også på å strande vinteren 2018. Curt Rice og Morten Irgens hadde gitt beskjed om å dreie om doktorgradsarbeidet til kun å rette seg inn mot samarbeidet med Simula.
Les også: OsloMet-ledelsen får krass kritikk for å endre planer om Ph.D-satsing
Protestene var knallharde, men resultatet ble en ekstra runde, og etablering av en ny komite som skulle inkludere noe mer av fagene på TKD. Kunst og design var fortsatt ute av programmet, men de andre ingeniørfagene ble med inn.
Les også: Utvider Ph.D-program etter protester
— Hva har prosessen bidratt til på TKD?
— For TKD har prosessen satt fokus på mulighetene som fakultetets store faglige bredde skaper gjennom aktiv utvikling av tverrfaglig samarbeid, sier Trømborg. Han legger til:
— Ambisjonen er at vi skal klare to ting på en gang, nemlig både å være faglig svært dyktige innen våre ulike forskningsområder - samtidig som vi skal ha respekt og forståelse for andres fagområder slik at nye tverrfaglige samarbeid som skaper fremdrift og innovasjoner kan etableres. Prosessen med å utvikle PhD-programmet har etablert nye fora og spennende møteplasser for tverrfaglige diskusjoner og erkjennelse av at vi har mer felles potensial, også internasjonalt.
Trømborg vil også trekke fram at en annen viktig ting er at dette har bidratt til mer stolthet blant de ansatte for det komplette tilbudet de nå kan levere til samfunnet.
— Og så må jeg få nevne at dette naturligvis betyr at mange ansatte opplever at de nå har en enda mer spennende arbeidshverdag å gå til – og dermed bidrar PhD-programmet til økt trivsel.
Dekan-prosessene på OsloMet
Egil Trømborg ble ansatt som dekan i 2015 og startet samtidig med rektor Curt Rice. Hans åremål går da ut i juli 2019.
De tre andre fakultetene på OsloMet har åremålsperioder for sine dekaner.
Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier har nettopp fått ny dekan, etter at Knut Patrick Hanevik sluttet rett før sommeren. Sarah J. Paulson kom fra Nord universitet og hennes åremål varer fram til sommeren 2022.
Ann-Helén Bay er dekan på Fakultet for samfunnsvitenskap og hennes åremål varer til 1. februar 2020. Det samme gjelder Gro Jamtvedt på Fakultet for helsevitenskap. De ble ansatt samtidig.
Trømborg: Jeg søker fire nye år
Egil Trømborg forteller at har bestemt seg for å søke ny periode som dekan på TKD.
— Hvorfor?
— For 3,5 år siden gikk TKD i gang med en spennende, men utfordrende omstilling av fakultetet. Utfordringene var mange og til dels svært krevende. Mange prosesser ble påbegynt og har skapt endring, uten at de ennå er ferdige, forteller Trømborg og han fortsetter:
— Likevel har utviklingen i fakultetets resultater vært svært positive og en ny «framoverlent lagspillende» kultur er i ferd med å etablere seg. Nøkkelindikatorene har hatt en formidabel utvikling og utløser både entusiasme og engasjement. Jeg synes dette er spennende og meningsfylt – og tenker at jeg gjerne vil være med på å få gjennomført og fullført mer av dette omstillingsarbeidet.
Han trekker videre fram at han mener TKD har potensial til å spille en langt mer sentral og viktig rolle for den videre utvikling av Oslo-regionen og Norge. Gitt de riktige rammebetingelsene, så er mulighetene store, ikke minst gjennom et tettere samarbeid med regionalt næringsliv og organisasjoner som IKT-Norge, påpeker han.
— Her er et viktig aspekt å tilrettelegge for mer innovasjon og entreprenørskap gjennom utnyttelse av Makerspace, Gründergarasjen og gryende samarbeid med innovative aktører som Norway Health Tech, Aleap og EpiCenter. Og ikke minst er det store muligheter ved tettere samarbeid med de øvrige fakultetene hvor TKD foreløpig har utviklet en ekstra nær tverrfaglig relasjon til Fakultet for helsevitenskap. I sum er dette spennende - og tanken på å kunne bidra til å utløse mer av dette potensialet gir både energi og pågangsmot, sier Trømborg som avslutter med å understreke:
— Og naturligvis, så er jeg så heldig å være omgitt av mange hyggelige og flinke kolleger som jeg treffer hver dag – og som jeg gjerne kan tenke meg fortsette samarbeidet med.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!