Dekan på OsloMet, Egil Trømborg, har likevel fått gjennomslag hos OsloMet-ledelsen. Det nye dotorgradsprogrammet blir litt bredere enn først annonsert. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Utvider Ph.D-program etter protester

Ph.D-krangel. OsloMet-ledelsen har ombestemt seg, etter protester. De utvider det nye Ph.D-programmet som skal etableres. Det skal favne ingeniørfag, mens kunst og design fortsatt er ute.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag før påske sendte Egil Trømborg dekan på Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) på OsloMet ut melding til alle ansatte på fakultetet om at man nå hadde blitt enige om å lage et bredere doktorgradsprogram.

Denne gang skal man ikke bare favne informasjonsteknologi, men alle ingeniørfagene. Man skal bygge på de tre eksisterende masterene innen ingeniørfag på fakultet, samt vil supplere med to mastere som er under etablering på it og elektro. Kunst og design er imidlertid fortsatt ute av programmet.

Sterke reaksjoner

«Et slag i trynet» og «brutal og på grensen til maktmisbruk» er uttrykk som brukes etter at rektoratet på OsloMet stoppet planene om et Ph.D-program som har vært under utvikling i flere år.

I nærmere 10 år har fagmiljøer på TKD jobbet med å lage et bredt program som kan dekke over bredden av fagprogram på hele fakultetet - fra kunst og design til teknologi.

Reaksjonene lot ikke vente på seg da det i midten av mars ble informert om at rektor Curt Rice og prorektor Morten Irgens har instruert dekan på fakultetet, Egil Trømborg, om at han nå heller skal jobbe fram et doktorgradsprogram tilpasset det nye senteret som OsloMet skal etablere i samarbeid med Simula.

Dermed forlater man prosjektet med å lage et program som favner hele fakultetet.

Les også: OsloMet-ledelsen får krass kritikk for å endre planer om Ph.D-satsing

Gladmelding til ingeniørfagene

Fredag før påske kunne dekan Egil Trømborg på Fakultet for teknologi, kunst og design sende følgende melding til alle sine ansatte:

«I et møte mellom rektoratet og dekanatet på TKD tirsdag i denne uka ble det besluttet at prodekan Arild Berg skal lede den hurtigarbeidende arbeidsgruppa som skal levere utredningssøknad for OsloMets første selvakkrediterte doktorgradsprogram. Arbeidsgruppa består av professor Gro Markeset og professor Olav Lysne - i tillegg til Arild. Fakultetsdirektør Maren Moen er arbeidsgruppas sekretær. I det videre arbeidet med en eventuell akkrediteringssøknad etableres det en referansegruppe som også har medlemmer fra andre fakulteter enn TKD.»

Trømborg legger til:

«Arbeidsgruppas mandat er å utarbeide en kortfattet utredningssøknad til DGU / prorektor FoU med frist 23. april. Programmet har fått justert arbeidstittel til «Engineering Science». Faglig vil ikke programmet spenne hele TKDs fagportefølje, men det skal ha en bredde som minst dekker to eksisterende og relevante masterprogrammer på TKD. »

— Jeg er svært glad for at vi nå planlegger et doktorgradsprogram som det er enighet om både fra fakultetets og rektoratets side. Det gir oss betydelig større sjanser til å lykkes med å gi våre studenter, ansatte og samarbeidspartnere et doktorgradsprogram av svært høy internasjonal klasse som vi alle kan være stolte av, skriver Trømborg.

Glad professor

En av de to professorene som skal sitte i den hurtigarbeide arbeidsgruppa for nytt doktorgradsprogram, Gro Markeset, er svært lettet og glad for den løsningen som nå er valgt.

— Arbeidstittelen for det nye programmet er «Engineering Science». Dette Ph.D-programmet vil da dekke ingeniørfagene på OsloMet som har mastere, og den masteren som er planlagt innen IT og elektro. Kommer det flere mastere ved OsloMet innen ingeniør/teknologi i fremtiden, vil Ph.D-programmet også kunne dekke disse.

Markeset forteller at per i dag har Institutt for Bygg- og energiteknikk to mastere («Energi og miljø i bygg» og «Bygg- og konstruksjonsteknikk). Institutt for informasjonsteknologi har 1 (Universell utforming av IKT).

Man kan se for seg at vi jobber opp et Ph.D.-program til, vi kan inngå nærmere samarbeid med andre institusjoner. kanskje kan det være naturlig for noen å se mot eksisterende programmer på OsloMet.

Curt Rice

— Ph.D-programmet skal bygge videre på disse. Det er krav om at man minst må bygge på to eksisterende mastere når man oppretter et doktorgradsprogram, sier Markeset.

To instituttledere som ikke er fornøyde

Selv om noen jubler for at doktorgradsprogrammet på TKD på OsloMet skal breddes noe ut, er det andre som fortviler over at det design og estetiske fag nå er ute av grunnrammen for programmet.

Vi spør leder på Institutt for produktdesign, Gunnar H. Gundersen, om nyhetene om endret program også er gode nyheter for ham.

Han svarer:

— Det forandrer ikke noe for vårt vedkommende. Men det er snakk om å gå i dialog med AHO om en ordning med dem. Dette er det snakket om tidligere også, men denne gang blir det muligens en reell diskusjon, svarer Gundersen og legger til:

— Det må i tilfelle bli en avtale hvor vi også vil kunne bygge opp vårt faglige miljø ytterligere.

Heller ikke professor Kristin Bergaust med ansvar for masterprogrammet på Institutt for estetiske fag er kort i sin kommentar rett før påske:

— Nei, vi kan ikke si at vi som har ansvar for masteren i estetiske fag er fornøyde.

Optimist for det nye programmet

Rektor på OsloMet Curt Rice er glad for at man har kommet til en ny og noe utvidet løsning for doktorgradsprogrammet på TKD.

— Arbeidsgruppen skal etter planen levere en utredningssøknad i slutten av april. De jobber med et litt smalere faglig konsept enn det som skulle favne alle institutter på fakultetet, og jeg tror har gode muligheter til å tilfredsstille de kravene vi har til Ph.D-program, sier Rice til Khrono.

Rice har tidligere uttalt og gjentar at rektoratet hele tiden har sagt at det kommer til å være svært krevende faglig å opprette et fakultetsovergripende program som tilfredsstiller de kravene man må stille.

— De to instituttene for estetiske fag og produktdesign er ikke fornøyd med å bli utelatt. Hva er ditt budskap til miljøene her?

— Vi har like stor respekt for de våre ansatte på alle institutter på vårt universitet. det finnes mange muligheter for miljøene her også. Man kan se for seg at vi jobber opp et program til, vi kan inngå nærmere samarbeid med andre institusjoner. kanskje kan det være naturlig for noen å se mot eksisterende programmer på OsloMet, sier Rice.

FAKTA

Doktorgrads-programmer på OsloMet

  • Profesjonsstudier, etablert 2005
  • Atferdsanalyse, etablert 2010
  • Sosialt arbeid og sosialpolitikk, startet høst 2011
  • Bibliotek- og informasjonsvitenskap, etablert 2012
  • Utdanningsvitenskap for lærerutdanning, startet januar 2013
  • Helsevitenskap, etablert 2013

Uteksaminerte doktorgradskandidater fra Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet, totalt:

  • 2012: 5
  • 2013: 5
  • 2014: 4
  • 2015: 8
  • 2016: 10
  • 2017: 15
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS