korona-tiltak
Delte meninger om Forskningsrådet bør utsette søknadsfrist
Flere tar til orde for at Forskningsrådet nå må utsette søknadsfristen på sine utlysninger den 6. mai som følge av koronapandemien. Men ikke alle er enige.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I dag, torsdag morgen, skal Forskningsrådet ha møte med representanter fra Universitets- og høgskolerådet (UHR) og Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA).
På agendaen står Forskningsrådets søknadsfrist 6. mai. Dette er fristen for alle forskerprosjekt: Forskerprosjekt for fornyelse, forskerprosjekt for unge talenter, treårig Forskerprosjekt med internasjonal mobilitet og stort, tverrfaglig Forskerprosjekt.
EU utsetter
EU valgte tidligere denne uka å utsette alle utlysninger knyttet til forskningsprogrammet Horisont 2020 som følge av koronapandemien.
Inntil videre har ikke Norges forskningsråd latt seg påvirke av EUs utsettelser.
Vi skal ha møte med rektorer og andre ledere i UH, institutter og helseforetak torsdag morgen. Det er dilemmaer og ulemper for institusjonen om det blir vesentlig forsinkelser i tildeling av midler. Vi må drøfte dette sammen.
— John-Arne Røttingen (@jarottingen) March 17, 2020
De følger likevel situasjonen nøye og har derfor invitert til møte for å drøfte situasjonen torsdag.
— Det er dilemmaer og ulemper for institusjonen om det blir vesentlig forsinkelser i tildeling av midler. Vi må drøfte dette sammen, skrev direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet på Twitter tirsdag.
Vil ha utsatt frist
Dette er et hett tema som nå diskuteres internt både ved universitetene, høgskolene og de ulike forskningsinstituttene.
Selv om flere kan skrive under på at det er en krevende situasjon når alle er spredt på hjemmekontor og har fått hverdagen snudd på hodet, så er det likevel delte meninger om det er hensiktsmessig å utsette fristen.
På et hasteinnkalt møte mellom statsråd Henrik Asheim og de ulike rektorene torsdag forrige uke, spurte leder i Universitets- og høgskolerådet, UiB-rektor Dag Rune Olsen, om søknadsfristen kunne utsettes.
Direktør ved Chr. Michelsens institutt, Ottar Mæstad, tar også til orde for å utsette fristen noen uker.
— Det er ulike interesser her, men for oss er den største utfordringen nå at vi ikke får levert gode nok søknader innen fristen 6. mai på grunn av situasjonen vi står i. Vi håper derfor den blir utsatt noen uker, sier Mæstad til Khrono.
Går med på utsettelse
Daglig leder i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA), Agnes Landstad, sier hun er kjent med at UHR ønsker en utsettelse på bakgrunn av at universitetene og høgskolene nå jobber på spreng med å få på plass digital undervisning.
— Initiativet om å utsette fristen kom ikke fra oss, men vi har forståelse for det og vi kommer til å si at vi vil støtte at den utsettes. Vi har også mange forskere med barn rundt seg i disse dager, som ikke får jobbet like godt med søknader. For noen vil dette være greit og for noen vil det bety mindre, sier Landstad til Khrono.
Hun legger til at det viktigste for FFA er at ikke tildelingstidspunktet blir veldig utsatt.
— Våre institutter er veldig avhengig av å få disse pengene inn når den tid kommer, sier Landstad og legger til at de på møtet torsdag vil legge vekt på at de andre prosessene internt i Forskningsrådet må gå så fort som mulig dersom fristen utsettes.
Institusjonene kan selv få bestemme hvilke prosjekter de mener må prioriteres, i samråd med Forskningsrådet og eventuelt finansierende institusjon.
Henrik Urdal, direktør ved PRIO
Mener utsettelse er den dårligste løsningen
Direktør ved fredsforskningsinstituttet Prio, Henrik Urdal, mener at en utsettelse vil være den dårligste løsningen i denne situasjonen.
— Forskningsrådet vil slite og det vil bli forsinkelser i alle ledd. De vil slite med å få folk til å sitte i ekspertpanelene, porteføljestyrene vil ha problemer med å møtes og dersom de utsetter fristen, så er det flere som kommer til å få problemer, sier Urdal til Khrono.
Han mener flere vil slite med budsjetteringen ved en eventuell utsettelse og nevner at mange allerede føler det er for seint at tildelingen kommer i desember, slik den gjorde under normale forutsetninger i fjor.
Urdal tar derfor til orde for en alternativ allokeringsprosess.
— Det trenger ikke være en åpen utlysning, men pengene kan fordeles basert på tidligere tildelingshistorikk. Institusjonene kan selv få bestemme hvilke prosjekter de mener må prioriteres, i samråd med Forskningsrådet og eventuelt finansierende institusjon, sier Urdal.
Foreslår loddtrekning
Det er flere som også har skissert kreative, alternative løsninger i stedet for å utsette fristen 6. mai. Blant dem er professor Hilde Gunn Slottemo ved Nord universitet.
I gruppen Norsk akademia på Facebook skriver hun at «et silingssystem på grunnlag av korte, forenklede søknader er absolutt verdt å prøve ut».
Det kom som et svar på professor Aksel Tjoras forslag om loddtrekning på forenklede søknader som passerer et minstekrav.
Han mener det vil «spare både tid og penger, i tillegg til å bidra til mer spenstig forskning og ikke bare bestillingsforskning», skriver han på Facebook.
Hva som blir utfallet får vi kanskje svar på i dag, torsdag.