horisont2020

Europa endrer søknadsfristen, Norge følger ikke etter

Alle utlysninger knyttet til forskningsprogrammet Horisont 2020 får nå utsatt frist som følge av koronaepidemien. Forskningsrådet i Norge gjør foreløpig ingen endringer.

Forskningsrådet skal denne uken diskutere om også norske søknadsfrister skal endres som følge av korona-utbruddet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Restriksjonene som er knyttet til korona-utbruddet kan påvirke søkernes mulighet til gjøre ferdig prosjektskissene sine. Derfor utsetter nå Europa-kommisjonen nå alle søknadsfrister knyttet til forskningsprogrammet Horisont 2020 (H2020). I første omgang vil dette gjelde program som har søknadsfrist fra nå og til 15. april.

Dette skriver Europa-kommisjonen på egne nettsider.

Bør forberede seg

Mariya Gabriel, som er EUs kommisær for forskning, innovasjon, utdanning, kultur og ungdom, og har ansvar for det som har med høyere utdanning å gjøre i EU-kommisjonen, deriblant rammeprogrammet for forskning og innovasjon, Horisont 2020 og utdanningsprogrammet Erasmus+, går også ut med informasjonen på Twitter.

Gabriel får svar fra flere, som tar til orde for at også forsinket oppstart av prosjekter som har fått finansering. Blant annet er det ikke så lett å få gjennomført datainnsamling fra skoler nå, skriver OsloMet-professor Halla Holmarsdottir.

De nye søknadsfristene vil bli offentliggjort etter hvert. Men det europeiske forskningsrådet kommer likevel med et tips: Potensielle søkere må gjøre det som trengs for å forberede seg, blant annet etablere effektive kommunikasjonsflater – også i tilfelle det vil komme enda flere restriksjoner.

Møte i Norge torsdag

I Norge er det foreløpig ingen endringer. Som Khrono skrev mandag, er det en søknadsfrist hos Forskningsrådet 6.mai.

Tirsdag ettermiddag skriver Forskningsrådet følgende på egne nettsider:

«Vi opprettholder forskerprosjektsøknadsfristen 6. mai kl. 13 og oppfordrer alle til å planlegge søknadsarbeidet med sikte på å kunne sende inn søknaden til denne fristen. Vi vil drøfte situasjonen og vurdere behov for tilpasninger eller endringer i utlysningen med ledelsen ved UH-institusjonene, instituttene, helseforetak og andre større forskningsorganisasjoner. Vi vil ha tilsvarende drøfting med næringsaktørene om søknadsfrister, tilpasninger og endringer for andre ordninger».

Forskningsrådets administrerende direktør John Arne Røttingen skriver på Twitter at Forskningsrådet skal ha møte med rektorer og andre ledere ved universiteter og høgskoler, institutter og helseforetak torsdag morgen.

— Det er dilemmaer og ulemper for institusjonen om det blir vesentlig forsinkelser i tildeling av midler. Vi må drøfte dette sammen, skriver Røttingen.

Tema blant prorektorer

Kenneth Ruud er prorektor for forskning ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet og også leder for gruppen forskning i Universitets- og høgskolerådet, UHR - Forskning.

Han sier til Khrono at de fire pro- og viserektorene for forskning ved de fire eldste universitetene, det vil altså si, i tillegg til hans eget, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NTNU, har uformelle samtaler knyttet til utfordringene koronaepidemien skaper for norsk forskning.

Forskningsrådets søknadsfrist er ett av punktene de diskuterer.

— Vi har mange ansatte som jobber på spreng for å levere undervisning på digitale plattformer til beste for studentene. Det er en høy belastning så vi må følge situasjonen for våre ansatte tett, for å se om det lar seg gjøre å håndtere begge prosessene samtidig, sier Ruud.

Powered by Labrador CMS