Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Annankvar svenske forskar meiner at den akademiske fridommen er truga Oppdraget var å finna ut om det finst ein kanselleringskultur ved svenske universitet. Men det er ikkje ein slik kultur som er hovudgrunnen til at den akademiske fridommen er truga, seier svenske forskarar.
En konstruktiv debatt om utdanningskvalitet: noen elementære forutsetninger Vi har valgt å være åpne om vår bekymring. Reaksjonene på våre uttalelser er egnet til å skape nye lag av bekymring.
Jeg, en «kontroversiell» forsker? Å stemple meningsmotstandere som «kontroversielle» er en metode for å legitimere sensur og kansellering, skriver Glenn Diesen.
Når det å være vanskelig kan koste deg jobben, lønner det seg å holde kjeft Når det å være vanskelig kan koste deg jobben, lønner det seg å holde kjeft. Om hvorfor midlertidighet er en trussel mot den akademiske ytringsfriheten.
Debatten raser i Israel etter at universitet suspenderte palestinsk forsker En professor ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem er blitt suspendert på grunn av uttalelser hun kom med om Gaza-krigen.
Ekstraordinært styremøte:— Full tillit til rektor Styreleder ved Høgskolen i Innlandet sier hun har full tillit til rektor Peer Jacob Svenkerud. Styret fikk torsdag kveld en orientering om saken der prosjektleder Thomas Cottis ble fjernet fra et forskningsprosjekt.
Ble avsatt som prosjektleder: — Det har vært trist og krevende Prosjektleder Thomas Cottis hevder at han varslet både Høgskolen i Innlandet og samarbeidspartner N2 Applied før han publiserte og fortalte om forskningsresultatene i media.
Rektor om fjerning av prosjektleder: Gjorde det for å innfri forpliktelser Rektor Peer Jacob Svenkerud ved Høgskolen i Innlandet avviser at saken handler om akademisk frihet.
Forskningsleder fortalte om egen forskning i media. Ble fjernet av høgskolen Høgskolen i Innlandet fjernet Thomas Cottis som forskningsleder etter at han uttalte seg offentlig om egen forskning på teknologien til en av høgskolens partnere. Nå skal ansattrepresentantene i styret diskutere saken.
Faglig uenighet er største grunn til diskriminering ved NTNU Nesten ti prosent av NTNUs vitenskapelige ansatte er utsatt for uakseptabel oppførsel, viser en spørreundersøkelse gjennomført for universitetet. Faglig uenighet er største grunn til diskriminering.
Oppfordrer til meningsbryting der man viser folkeskikk Historien til forsker Helene Muri, som har mottatt drapstrusler, berørte både statsråd og rektor. — Langt over streken, sa forskings- og høgere utdanningsminister Oddmund Hoel da NTNU og Khrono inviterte til debatt.
Utsatt for drapstrusler og kjønnsdiskriminering fordi hun forsker på klima Klimaforsker Helene Muri ved NTNU mottar drapstrusler og får høre at hun er «ei dum, stygg kjerring» som bør overlate forskningen til menn.
Hvorfor akademikere ikke bør drive med politikk Vi skal ikke bruke vitenskapen til å fortelle folk eller politikere hva de bør gjøre.
Fikk kritikk av sin egen rektor: — Følte oss dolket i ryggen NTNU-forsker Jonas Kristiansen Nøland sto i stormen da rektor Anne Borg kritiserte ham i et leserinnlegg. — En solskinnshistorie, mener Cecilie Hellestveit.
NTNU: Det handler om makt Klare endringer i maktforholdene ved NTNU må til for å snu en ledelseskultur som fremelsker husmenn snarere enn frie forskere. Gjør ikke styret det, vil tilliten til forskningen og formidlingen fra norske universiteter svekkes.
NTNU bør velge rektor Akademiske verdier, og særlig grunnverdien akademisk frihet, risikerer å ha dårligere forankring ved ansatt rektor, skriver nåværende og tidligere styremedlemmer ved Universitetet i Oslo om debatten ved NTNU.
Direktøren prøvde å stoppa forskingsprosjekt.— Angrep på akademisk fridom, meiner tilsett I Volda er det usemje om kven som er «leiinga» etter at direktøren prøvde å stoppa ei undersøking som rektor hadde godkjend. — Drygt, seier førsteamanuensis, som no har varsla om saka.
De vil ha akademisk frihet inn i Grunnloven Studentleder Oline Sæther og fagforeningsleder Guro Lind vil grunnlovsfeste akademisk frihet. De mener Anne Borg-saken viser nødvendigheten av det.
Mener idealet er forskere som er rykende uenige, for så å ta en øl sammen NTNU-forsker Jonas Nøland har opplevd at kollegene blir spammet med e-poster fra folk som er uenige med ham. På et debattmøte i Studentersamfundet oppfordret han forskere til å takle uenighet.
Mener et ytringsombud kan styrke universitetets ytringsfrihet — Et ytringsombud kan være et sted ansatte kan henvende seg til hvis ledere legger bånd på ytringsfriheten, sier professor Helge Holden. Anine Kierulf frykter det kan bli en sovepute.
Anne Borg-saken: Hva har vi lært, og hva må vi gjøre? Nå er juleferien gått siden rektor Anne Borg gikk av med øyeblikkelig virkning den 14. desember, og det er tid for å reflektere over det som skjedde.
Harvard-rektoren gikk av: — Ikke overraskende Etter flere måneder med sterkt press, og en ledelse som først støttet henne, sa Harvard-rektor Claudine Gay opp med øyeblikkelig virkning.
Varsellampene lyser etter NTNU-saken Både universitetene, høgskolene og næringslivet må gå igjennom hvordan kontakten mellom forskning og næringsinteresser skal være.
Jan Fridthjof Bernt: NTNU-rektoren som kom i skade for å si det som det er Anne Borg står ikke alene i skammekroken. Vi er vitne til en undergraving av universitetenes grunnleggende funksjon som nytenkende og samfunnskritiske institusjoner.
NTNU-rektoren trekker seg En hardt presset NTNU-rektor Anne Borg informerte fredag morgen universitetsstyret om at hun trekker seg fra stillingen som rektor. — Kritikkverdig at rektor offentlig irettesatte egne ansatte, sier styret.
Rektor i hardt vær, men hva med Norsk Industri og NHO? Jeg savner en klar og troverdig redegjøring fra både Knut Sunde og Anniken Hauglie.
Mener Anne Borg bør gå av. — Styret ved NTNU har et stort ansvar — Dette har utviklet seg som en slags Watergate-sak i miniatyr, sier professor Kristian Gundersen. Han mener NTNUs styre har et stort ansvar hvis det ikke gir rektor Anne Borg sparken.
— En rektor bør ikke ha noe behov for å «ta en prat» med forskere som har debattert i offentligheten Rektor Anne Borg står i storm etter at hun refset egne forskeres ordbruk. Det kan dessverre se ut som NTNU har et kulturproblem, som Anne Borg bør ta på større alvor.
NTNUs forskere har full ytringsfrihet Det er riktig at jeg hadde kontakt med NHO før innlegget ble publisert i DN, men dette påvirket verken at jeg skrev, eller hva jeg skrev.
Formidlingsplikt for alle? Her er et forslag: Hva om formidling gjøres til den fjerde definerte oppgaven for vitenskapelig ansatte ved universiteter og høgskoler?
Vi skal ikke være enig i alt, men vi har ansvar for å lytte Vi kan ikke velge bort historien. Men vi må våge å gå den i møte, og aller helst med de unge og kritiske stemmene ved vår side.
Marianne Johnsen: — Tone og stil i akademia kan være litt krass Oppblåste selvbilder mener UiT-styreleder Marianne Johnsen finnes i akademia som ellers i samfunnet. Hun mener omgangstonen til tider er krass, noe hun tenker ikke er verdiskapende.
Mener språket forskerne bruker ikke er til å forstå Forskerne bruker et språk rettet mot et byråkrati når de skal formidle forskning til allmennheten, hevder kommentator Maja Sojtaric i Nordlys.
Eitt av årets høgdepunkt: Å verta professor Marte C. W. Solheim vart professor i år. Ho håpar universiteta og høgskulane held fram det gode arbeidet dei gjer for og med sterkt samfunnsengasjement og formidling i 2023.
— Ikke anta at motparten har dårlige hensikter Anine Kierulf synes akademikere må bli flinkere til å tolke hverandre i beste mening. Hun og resten av Kierulf-utvalget er en av tre finalister til å bli Årets navn i akademia.
Tror de ble skyteskiver fordi ønsket om ensretting var så stort etter invasjonen Forskerne Tormod Heier og Julie Wilhelmsen fikk så ørene flagret for sine analyser rett før Russlands invasjon av Ukraina. Nå ser de tilbake på det som skjedde.
Ytringsfriheten starter på arbeidsplassen Det jeg savner aller mest i Kierulf-rapporten er en beskrivelse av tillitsvalgtes rolle i å skape godt ytringsklima og dempe konflikter internt, skriver Akademikerne-leder Lise Lyngsnes Randeberg.
Krever at pensumlitteratur også blir sett på som forskningsformidling Norsk faglitterære forfatter- og oversetterforening (NFFO) reagerer på at Kierulf-utvalget trekker fram at lærebøker kan gi personlig fortjeneste.
Tiltakene Kierulf-utvalget foreslår møtes med kritikk Akademia vender tommelen ned for mange av Kierulf-utvalgets forslag i en høring, både om å lovfeste opplæring i akademisk ytringsfrihet og å innføre en egen indikator for formidling.
Økt forskningsformidling gir ikke nødvendigvis økt kvalitet «Vi støtter mange av utvalgets konklusjoner, men vi er kritiske til utvalgets prioritering av formidling som det mest sentrale tema for utredningen», skrives det i dette innlegget fra ti norske vitenskapsakademier.
UiO-ledelsen sier nei til flere av Kierulf-forslagene Vil ikke forholde seg til begrepet «akademisk ytringsfrihet».
Forståelse må ikke fordømmes Hvis ikke forskere får lov til å forstå, er den akademiske friheten truet, skriver Sofie Marhaug.
Hevder midlertidighet hindrer motivasjon for ytring – Midlertidige kontrakter motiverer verken til å lære seg norsk språk eller samfunnsliv, sier postdoktor Dunja Blazevic.
Borg , Bovim og Tjora i samtale om akademisk ytringsfrihet under press Debattkveld ved NTNU, følg debatten fra klokken 19.00 her.
Er begrepet akademisk ytringsfrihet nyttig? Begrepet «akademisk ytringsfrihet» tilfører ikke noe og kan tvert imot forvanske eller tåkelegge en del viktige spørsmål og forbindelseslinjer, mener professor Terje Einarsen.
Hvem er bekymret for den akademiske ytringsfriheten? Debatten om Kierulf-rapporten risikerer å tilsløre mer enn den oppklarer.
Jordan Peterson skal fylle Spektrum Kontroversielle Jordan B. Peterson håper å samle tusenvis i Oslo Spektrum 6. juni.
Haugstad: — Uten faglige konflikter er antakelig akademia dødt NTNUs direktør for organisasjon og infrastruktur, Bjørn Haugstad, mener det er å forvente at akademikere holder en høyere standard for diskusjon enn andre.
Akademisk frihet, finnes den lenger? Diskusjonen om akademisk frihet har blitt redusert til en diskusjon om akademisk ytringsfrihet. Dette er en ekstrem tilbaketrekning av frontlinjen.
Ytringskulturen i akademia og løpende villsvin har noe til felles Hverken villsvin eller utfordringene med akademisk ytringsfrihet kan fanges med blikket festet på ett og samme punkt. Begge deler er i bevegelse i et skiftende terreng.
Administrativt ansatte bør ytre seg mer Administrativt ansatte bør ikke bare læres opp i, men også bruke sin ytringsfrihet i større grad, mener to forskingsrådgivere.
Rapporten om akademisk ytringsfrihet går internasjonalt Rapporten om akademisk ytringsfrihet vil bli oversatt til engelsk. Anine Kierulf er allerede invitert til Sverige og Frankrike for å snakke om den.
Problematisk beskrivelse av «kanselleringskultur» i Kierulf-rapporten I rapporten om akademisk ytringsfrihet pekes det på «kanselleringskultur» som en trussel. Likevel bidrar Kierulf-utvalgets bruk av begrepet til en potensiell utdefinering av visse stemmer.
Ytringsvettregel én, to og tre Etter å ha fått mye erfaring med formidling, opplever jeg også at de støttende stemmene stilner, skriver professor Tony Burner.
Vi oppfordrer våre ansatte til å bidra til et opplyst offentlig ordskifte «Av og til, og oftere enn før, får jeg som rektor spørsmål fra samfunnsborgere, journalister, studenter og medarbeidere om innholdet i uttalelser fra den enkelte medarbeider er i tråd med universitetets posisjon», skriver USN-rektor Petter Aasen.
Det handler om å bygge en god ytringskultur nedenfra, hver dag «Noe av det mest gledelige ved rapporten, er Kierulf-utvalgets fremheving av formidling som en like viktig del av samfunnsoppdraget som utdanning og forskning», skriver dosent Hilde Larsen Damsgaard.
Alt må ikke telles «En formidlingsindikator vil neppe fange opp mangfoldet av aktiviteter forskere deltar i», skriver Silje Maria Tellmann og Ingvild Reymert.
Å motvirke selvsensur handler om å skape gode studiemiljøer «I de aller fleste situasjoner bør det ikke være slik at studenter er redd for å dele meningene sine av frykt for negative konsekvenser», skriver stipendiat Emil Sætra.
Borten Moe vil ikke love mer penger til formidling: — Dette er jobben deres Ekspertutvalget foreslår en egen indikator for formidling, men statsråd Ola Borten Moe er lunken.
Demokratiet trenger akademikere som ytrer seg «Det frie ord møter urovekkende utfordringer som gjør at vi må snakke klart og tydelig om den akademiske ytringsfriheten og aldri ta denne rettigheten for gitt», skriver NTNU-rektor Anne Borg.
10 ytringsvettreglar og ei erklæring om ytringsfridom Det er ikkje opp til institusjonane å beskytte tilsette og studentar mot lovlege ytringar mange er ueinige i eller blir støytte av, heiter det i erklæringa om ytringsfridom.
Her er ekspertenes forslag til hvordan den akademiske ytringsfriheten skal styrkes Lovfesting av at universiteter og høgskoler skal sikre ansatte opplæring i akademisk frihet og ytringsfrihet og innføring av en indikator for formidling, er to av en rekke tiltak som foreslås.
Akademisk frihet kan være ubehagelig «Den akademiske institusjonen blir en trussel når dens ledere, akademiske kollegaer eller studenter innskrenker den enkeltes frihet.»
Rektor Mohns oppgjør med ytringsrommet i akademia: — Takhøyden har gått ned Det har stormet rundt rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn. Ytringsrommet i akademia er blitt for trangt, mener han.
Akademisk frihet for yngre forskere «Midlertidighet og usikre stillingsforhold skaper en usikkerhet som rammer unge forskeres akademiske frihet», skriver nestleder i Akademiet for yngre forskere, Kjersti Lohne.
Forunderlig at samfunnsforskere bagatelliserer ytringskultur Hvordan står det til med ytringsfriheten i akademia – i verdens frieste land og med verdens mest rundhåndete offentlige forskningsfinansiering? Toppscore her også?
Politisk meningsenfold og klasse i akademia Diskusjonen om «venstrevridde forskere», og hvorvidt partipolitiske preferanser påvirker forskningen, baserer seg på en snever forståelse av hva venstresiden egentlig er.
Én av tre studenter er redde for å si hva de mener Det er ikke alltid like lett å ta diskusjonen ansikt til ansikt, selv om man gjerne skulle ønsket det, sier student.
Klart for den store debatten om ytringsfrihet i akademia Debatten er nå ferdig. Du kan se den i opptak her.
Kierulf-utvalet kjem med forslag til lovendringar Akademisk ytringsfridom-utvalet har fått inn godt over 50 innspel.
Håper på en «institusjonell vaksine» mot kanselleringskultur NTNU-direktør Bjørn Haugstad mener det må stilles andre krav til akademikere enn «hvermannsen» når det gjelder ytringskultur.
Når akademikere tar seg ytringsfriheter Med enkle grep kan vi alle ta ansvar for at akademikeres reelle ytringsrom kan holdes videst mulig.
Overlevering av Kierulf-utvalet sin rapport utsett Nytt tidspunkt vil kome snart, ifølge Kunnskapsdepartementet.
Venstrevridde forskere er ikke så problematisk, mener flere Hva forskerne stemmer påvirker ikke hvem som blir ansatt, hvem som får forskningsmidler og hvem som blir publisert, påpeker Ingvild Reymert.
Akademisk ytringsfrihed: Danske tilstande Indtil nu er der ikke tegn på, at ansvarlige politikere i Danmark vil besinde sig og gå til forsvar for akademisk frihed, skriver professor emeritus Heine Andersen.
Et forsvar for Forsvarets akademiske ytringsfrihet Militære vitenskapelig ansatte i uniform som formidler på TV, har i det siste skapt stor debatt. Problemstillingen er velkjent.
Hvor fri er kunnskapen? Forskere er forskere verst. Sår tvil om hverandres faglighet, menneskesyn eller moral, ifølge studie fra Institutt for samfunnsforskning.
Eg reflekterer for lite over ytringsfridom Eg kjenner absolutt på at vegen kan vera kort frå at forskinga mi gjeng frå uinteressant til problematisk i auga til russiske styresmakter.
Godt ytringsklima er blitt en krevende øvelse I 2022 kommer «fasit» på tingenes tilstand når det gjelder ytringsfrihet og akademisk frihet. Et viktig spørsmål er om det kan gjøres noe med et stadig tøffere ytringsklima.
«Cecilie Hellestveit er en akademisk rollemodell» Den debatten Cecilie Hellestveit skapte føyer seg inn i et dessverre ikke uvanlig mønster – jeg vil si: Denne debattens mest nedslående mønster, skriver jurymedlem Rune Slagstad om Årets navn i akademia.
Gundersen: Rektor Borg har intet lært av Eikrem-saken og må gå av NTNU må nå skolere linjeledelsen om at de har en plikt til å forsvare friheten til den enkelte arbeidstaker, mener professor Kristian Gundersen.
Avklaring om forfølgelse og «dubiøst» tidsskrift Lundgren skal selvsagt få lov til å føle seg forfulgt når hun blir kritisert.
Den akademiske ytringsfriheten er ikke bare truet utenfra Debatten om hvordan viruset som forårsaket en pandemi oppstod, ble effektivt parkert, skriver medisinprofessor Stig S. Frøland. Dette mener han er et eksempel på at trusler mot akademisk ytringsfrihet også kan komme innenfra.
Akademisk ytringsfrihet: Tre løsningsforslag Midlertidighet, eksternfinansiering og press fra eksterne interesser kan utfordre yngre forskeres akademiske ytringsfrihet. Et eget ombud for akademisk ytringsfrihet kan være en del av løsningen.
Paragraf 185 og akademisk ytringsfrihet Kierulf-utvalget bør vurdere straffelovens paragraf 185 – paragrafens utforming, samt domstolenes og politiets bruk av den – i forhold til akademisk ytringsfrihet og faren for selvsensur.
Ytringsfrihetens ringmurer i akademia Fem trusler mot ytringsfriheten vekker særlig bekymring hos professor Kristian Gundersen.
Akademisk ytringsfrihet og akademisk forfall Det er all grunn til å tvile på om sentrale spørsmål i samband med den akademiske ytringsfriheten vil bli belyst på en skikkelig måte av Kierulf-utvalget.
Personvern og posisjonering i akademisk ytringsfridomsutvalet — Kvinnelege akademikarar har fått innskrenka sin akademiske ytringsfridom grunna kjønnsidentitetsideologiens hegemoni og mangelen på støtte til vår rett og plikt til å ytra oss i kjønnsdebatten, skriv Kalvig og Brattgjerd.
Forventer at forskere blir mer synlige og at universitetene klatrer på rangeringene Vi har aldri hatt flere akademikere i dette landet, og samtidig aldri hatt færre akademikere, relativt sett, som deltar i samfunnsdebatten. Det er et paradoks, mener Ola Borten Moe.
— Økt fokus på strømlinjeforming i akademia Akademisk ytringsfrihet under debatt i Trondheim torsdag kveld.
Studentene trenger styrket ytringsfrihet Studentenes behov for akademiske ytringsfrihet er stort når deres meninger blir møtt med hets og sjikane på internett gjennom hele døgnet.
Vil verta flinkare til å støtta forskarane i krevjande saker I staden for å tetta kunnskapshol, vågar ikkje forskarane å gå inn i krevjande tema, fryktar rektor Dag Rune Olsen.
Akademisk frihet i seks punkter Henrik Asheims uttalelser om akademisk frihet inneholder politiske slagsider som universitets- og høgskolesektoren ikke trenger.
Scenenekten eller pengesekken. Hva truer egentlig den akademiske ytringsfriheten? Peker Kunnskapsdepartementets mandat til Kierulf-utvalget, som skal se på den akademiske ytringsfriheten, på de viktigste utfordringene?
Fem mulige trusler mot den akademiske ytringsfriheten En utfordring ligger i at ulike typer trusler kommer fra nokså ulikt hold, og at det derfor er vanskelig å identifisere treffende virkemidler som virker overfor alle.
Akademisk frihet: Use it or lose it At flere blir avskjediget skyldes neppe at vitenskapelig ansatte oppfører seg mer rabiat og usaklig enn tidligere, mener advokat Vidar Strømme.
Væpner seg til tennene med ytringsfrihet Ytingsfrihetsretorikken tjener et dobbelt formål: Å sikre seg retten til å snakke usanksjonert, samt å begrense minoriteters og den ‘politiske korrekte’ akademikerelitens ytringsrom ved å diskreditere dem.
Spørreundersøkelse om ytringsfrihet får stryk: «Jeg begynner å savne journalister» Vi trenger mer kunnskap om forskeres erfaringer med ytringsrom og akademisk frihet. Dessverre egner spørreundersøkelsen som nå er igangsatt seg dårlig til å frembringe slik kunnskap, mener Heidi Østbø Haugen.
Ytringsfriheten et ufravikelig prinsipp Meninger. Ytringsfrihet. Det er lite hyggelig å innse at vi har gjort en uheldig vurdering, skriver NTNU-rektor Gunnar Bovim om Eikrem-saken, og mener kritikken mot universitetet er betimelig.
Belsom varslet om feilaktig sensur - frykter for jobben Førsteamanuensis Einar Belsom varslet HiOA om det han mener er ulovlig og urettferdig sensurmetode ved eksamen. Varslingsnemnda, ledet av Alexandra Bech Gjørv, kritiserer HiOAs metode og mener også at skolen har begrenset Belsoms ytringsfrihet på en kritikkverdig måte. Nå er han redd for å miste jobben.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år