gaza
Et enstemmig UHR-styre ber om bistand
Universitets- og høgskolerådets styre ber Utenriksdepartementet om å bistå forskere med oppholdstillatelse ut av Gazastripen.
«Universitets- og høgskolerådets styre (UHR) ber med dette Utenriksdepartementet om å bistå forskere med oppholdstillatelse ut av Gazastripen».
Det heter det i et brev som ble sendt til Utenriksdepartementet 22. mars.
Tidligere i uken skrev Khrono at Hege Hermansen, professor ved Universitetet i Oslo og OsloMet, ber norske myndigheter om hjelp til å få palestinske forskere fra Gaza til Norge. Dette er forskere som er omfattet av Scholars at Risk-ordningen (SAR).
— Det er mulig jeg er naiv, men jeg hadde forventet at palestinere som har fått innvilget oppholdstillatelse i Norge fikk støtte fra Utenriksdepartementet når de oppholder seg i et område hvor FN-domstolen sier det er plausibelt at det pågår folkemord, sa Hermansen til Khrono.
UiO er klare
Nå har SAR Norge henvendt seg til UHR, som altså har behandlet saken i sitt styre.
— Det var full enighet i styret om dette, sier styreleder Sunniva Whittaker til Khrono.
— Hvorfor er dette en sak UHR går inn i?
— Vi har flere medlemsinstitusjoner som er medlem av Scholars at Risk, og de ønsker å få disse forskerne ut.
Ifølge Whittaker er det så langt bare UiO som er kommet så langt i prosessen at arbeidskontrakt og oppholdstillatelse er avklart. Andre SAR-medlemmer har så langt ikke kommet så langt.
Menneskerettighetsforsvarere
I brevet fra UHR heter det at SAR-medlemmene har tilbudt palestinske forskere på Gaza-stripen midlertidig arbeidskontrakt. På bakgrunn av kontrakten søker institusjonen oppholdstillatelse for forskeren medfølgende familie når dette er aktuelt. Dette er søknader UDI er villige til å prioritere.
Både Hermansen og nå UHR peker på at det er svært utfordrende å komme seg ut av Gaza. UHR skriver at organisasjonen på vegne av sektoren ber Utenriksdepartementet om bistand.
«Akademikere omtales som menneskerettighetsforsvarere og SAR som beskyttelsesordning i den oppdaterte veilederen for utenrikstjenestens innsats for menneskerettighetsforsvarere», heter det.
Ikke hjelp til første etablering
Hermansen skrev først en kronikk i Klassekampen om saken. Svaret fra Utenriksdepartementet, som er gjengitt der, er at departementet i all hovedsak gir hjelp til norske borgere, personer med flyktningstatus i Norge og utenlandske borgere som er bosatt i Norge, men at de ikke har mulighet til å gi den samme hjelpen til de som har fått en oppholdstillatelse for å etablere seg i Norge for første gang.
Videre skriver departementet i svaret Hermansen har gjengitt at de vil hjelpe forskerne videre, så snart det er mulig for dem å reise ut av Gaza på egen hånd og oppsøke eksterne tjenesteytere.