danmark

De danske søkertallene er klare – nesten like stor økning som i Norge

Totalt 94.604 har søkt opptak til høyere utdanning i Danmark før det kommende semesteret. Det er en økning på syv prosent fra i fjor.

Høyere utdanning i Danmark, her representert ved Københavns universitet, opplever en økning på 7 prosent i søkertall fra i fjor.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag klokken 12 gikk søknadsfristen for høyere utdanning i Danmark ut, og like etter kunne det danske Uddannings- og Forskningsministeriet meddele i en pressemelding at 94.604 personer har søkt om studieplass for studieåret 2020/2021.

Tallet er en økning på syv prosent fra i fjor da 88.754 søknader kom inn. Det er også tett på rekorden fra 2016 på 94.744.

— Bra for samfunnet vårt

Utdannings- og forskningsminister i Danmark, Ane Halsboe-Jørgensen, er glad for at såpass mange velger å søke seg videre til høyere utdanning.

— Det er bra både for dem som søker og for samfunnet vårt at så mange ønsker å utdanne seg. Jeg håper at så mange som mulig får ønsket sitt oppfylt, uttaler Halsboe-Jørgensen i pressemeldingen.

Som følge av koronapandemien har Danmark opprettet 5000 ekstra studieplasser for å gjøre plass til flere kommende studenter.

Sammenlignet med de norske søkertallene, som kom allerede i slutten av april, ligger danskene et godt stykke bak. Mens tallet i Norge var over 150.000, var det altså godt under 100.000 søkere i Danmark.

Økningen derimot, var ganske lik. I Norge opplevde man i år en økning på 8,7 prosent, mens det tilsvarende tallet i Danmark er 7 prosent, som nevnt.

Den mest populære utdannelsen hos våre venner i sør er lærerutdanningen og sykepleierutdanningen. De to har mottatt henholdsvis 5910 og 5112 søknader.

Populære velferdsutdanninger

Generelt sett er det danskene kaller velferdsutdanningene, som innebærer lærerutdanning, sykepleierutdanning, jordmødreutdanning og sosialrådgiverutdanning, de mest populære studiene. Til sammen utgjør de 19 prosent av søkertallene.

— Regjeringens prosjekt er å styrke velferden i Danmark, og derfor trenger vi at enda flere velger å ta en velferdsutdanning, sier Halsboe-Jørgensen, som legger til at hun er glad for at så mange velger å søke seg inn på nettopp disse utdanningsløpene.

— Dyktige pedagoger og lærere har stor betydning for våre barns fremtid, og sykepleiere, jordmødre og sosialrådgivere spiller en helt sentral rolle i velferdssamfunnet, uttaler ministeren videre.

I Danmark får man først beskjed om hva man har kommet inn på 28. juli.

Powered by Labrador CMS