avtale på plass
Danmark kutter i planene om utdanning på landet
Den danske regjeringen ville etablere 7500 nye studieplasser utenfor storbyene og kutte i studieplasser hos universitetene. Nå har de blitt enige om å redusere antallet.
Etter mange måneder med krangling og diskusjoner i Danmark om desentralisert utdanning er nå en avtale på plass. Tirsdag morgen presenterte regjeringen planene som er blitt nedskalert etter innspill fra universitetene. Men universitetene må fortsatt regne med kutt i studieplasser.
Samlet sett blir det en utflytting- og nedskaleringsprosent for utdanningsstedene på 6,4 prosent i de fire største byene. Det tilsvarer 4350 studieplasser, ifølge en pressemelding fra Utdannelses- og forskningsministeret i Danmark. For universitetene er prosentandelen enda lavere.
— Jeg legger merke til at universitetene «kun» skal flytte og nedskalere med 5,7 prosent av studieplassene fra de fire største byene, og derfor blir de ikke så hardt rammet som fryktet. Men jeg er fortsatt bekymret for utdannelser som skal nedskaleres og legges ned, sier Camilla Gregersen, formann i DM, en fagforening for akademikere i Danmark, til Akademikerbladet.
Får beholde flere plasser
For Københavns universitet var det varslet at de skulle kutte i ti prosent av studentopptaket innen 2030. Tilsvarende 1590 studieplasser. De planene ble ikke godt mottatt hos alle. I avtalen som ble lagt frem denne uken er disse kuttene redusert til rundt seks prosent, skriver Uniavisen i Danmark.
— Politikerne har vært tilfreds med vår plan, som ligger lavere enn de ti prosentene de opprinnelig la opp til. Men vår plan er laget med våre hender bundet på ryggen, og på bakgrunn av en oppgave vi selv ikke har bedt om, sier prorektor for utdanning, Bente Stallknecht ved Københavns universitet til Uniavisen.
For Aarhus Universitet (AU) betyr avtalen at de må flytte noen utdanninger til Herning og at de skal bygge opp et campus i Foulum ved Viborg. Men de må også kutte rundt 5,6 prosent av sine studieplasser.
— Vi er og blir et campus-universitet, som legger stor vekt på å samle utdanningene våre i større miljøer. Der man kan styrke det faglige og sosiale sammen. Den identitenten mener jeg vi styrker med de kommende utvidelsene i Herning og Foulum, sier AU-rektor Brian Bech Nielsen til universitetets nettside.
Politikerne ønsket også å etablere en helt ny tannlegeutdannelse i Hjørring, men på grunn av prislappen har de gått tilbake på de ambisjonene. I den nye avtalen har de heller valgt å prioritere 165 millioner kroner til å utdanne tannleger på de eksisterende utdannelsesstedene.
Får 805 millioner kroner
Avtalen tar for seg 41 utdannelsesinitiativer i hele Danmark som får 805 millioner kroner i ekstraordinære etableringsmidler.
«Med tilleggsavtale og sektorplaner tilpasses utdanningsplassene i de fire største byene frem mot 2030 med i alt 6,4 prosent tilsvarende cirka 4350 studieplasser. Cirka 2400 av plassene flyttes ut, mens cirka 1950 av plassene nedskaleres. Realiserer alle institusjonene innmeldte planer frem mot 2030 vil dette innebære at opp mot ytterligere 2000 nye studieplasser etableres utenfor de fire største byene», heter det i pressemeldingen fra avtalepartiene.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut