Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser 20. desember 2024 - 15:21
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut 16. desember 2024 - 16:41
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter 13. desember 2024 - 06:54
Utdanning over hele landet — styrk samarbeidet med bibliotekene Med desentralisert og fleksibel utdanning kan folkebiblioteket bli det nye campus.
Vi skylder studentene gode digitale læringsopplevelser Kommer motstanden mot nettundervisning fra mangel på kunnskap om hvordan god digital opplæring faktisk ser ut i dag? Eller er det kanskje mangel på fantasi og ambisjoner?
Røyndomen er ikkje alltid slik som det ser ut på nettet Korleis kan ein seie at nettundervisning har same kvalitet som fysisk, spør professor. — Dersom ein byter ut kvalitet med popularitet, opnar det seg fryktelege perspektiv: Kor lågt er denne leiinga villige til å gå så lenge nokon vil kjøpe?
Fleksible lærerutdanninger er populære og gode «Vi ser med bekymring på en utvikling av en lærerutdanning kun basert på samlinger og nettundervisning,» skrev åtte grunnskolerektorer i Levanger. Nå svarer Nord universitet.
Skolen er avhengig av ei god lærerutdanning på campus Vi ser med bekymring på en utvikling av en lærerutdanning kun basert på samlinger og nettundervisning. Gode lærere utvikles best gjennom fysiske menneskemøter, skriver åtte Levanger-rektorer.
Vi trenger en samfunnsdugnad Skal vi makte å få nok ungdom inn i studiene, trenger vi hjelp fra aktører rundt oss. Det er nødvendig med en samfunnsdugnad fra både offentlige og private aktører.
Me må våga å satsa på fleksible lærarutdanningar Høgskulen på Vestlandet sit på entusiasme, kompetanse og kunnskap om fleksibel grunnskulelærarutdanning på Stord og i Sogndal. Høgskulen har ikkje råd til å leggja det ned.
Fleksible studier kan gi noen utilsiktede konsekvenser Vi ser at studentgruppen som velger fleksible profesjonsstudier både øker og er i endring. Dette kan potensielt gå på bekostning av søkning til heltidsutdanningene, skriver tre Nifu-forskere.
— Ikke sunt at man sitter på rommet sitt og blir lærer Opprett flere nett- og samlingsbaserte lærerutdanninger, men ikke legg ned tilbud på campus. Det anbefaler en arbeidsgruppe ved Nord universitet.
Høyre mener regjeringen lemper på kravene for å få utdanning i distriktene — Det må være et mål at flest mulig skal ta utdanning på campus, sier Kari-Anne Jønnes (H). Hun mener regjeringen styrker desentraliserte utdanninger på bekostning av studier på campus.
Slik fikk de studentene til å strømme til barnehagelærerutdanningen 55 nye søkere ville benytte seg av det nye tilbudet ved Nord universitet.
Fryktar at studiesenter skal «stela» studentar Høgskulen i Volda har ein større nedgang i søkjartal enn landssnittet. No er rektor Odd Helge Mjellem Tonheim usikker på kva eit studentsenter ein liten køyretur unna vil ha å seia for studenttalet ved høgskulen.
1 av 10 studenter velger fleksible studietilbud 35 prosent av de som vil bli barnehagelærere velger fleksible studietilbud, mens for sykepleiere og grunnskolelærere er andelen rundt 10 prosent, viser nye tall.
Sverre (42) kunne ikkje reisa ut — vert sjukepleiar i eige distrikt Å reisa vekk for å ta utdanning var ikkje eit alternativ for Sverre Edvinsen. Sjukepleiestudenten er ein av 40 som tek utdanning i heimeregionen Lister.
Hva gjør utdanning tilgjengelig? Regjeringens omfordeling av midler løser ikke alle problemer rundt tilgang på utdanning. Vi trenger utdanningstilbud som komplementerer fysiske campus, og som også bidrar til å tilgjengeliggjøre utdanning utover geografidimensjonen.
Viderefører fire av seks forskningssentre Evaluering av universitetets toppforskningssentre er en av sakene på styremøtet ved UiA onsdag.
NTNU og medisinutdanning i Innlandet I et intervju med rektor Svein Stølen i Khrono 14. oktober kommer han med noen betraktninger rundt NTNUs rolle i forbindelse med at regjeringen har foreslått å opprette desentraliserte studieplasser i medisin i Innlandet. Jeg kjenner meg ikke igjen i det han beskriver.
Unge studenter vraker utdanning på hjemstedet 4 av 5 førstegangssøkere har mulighet for å ta høyere utdanning i nærheten av der de bor. Likevel søker de seg til utdanningsinstitusjoner andre steder i landet, viser ny undersøkelse.
Hva bremser «festen» vi ønsker oss i desentralisert utdanning? Vi trenger enda tydeligere kommunikasjon om hvilket ansvar utdanningsinstitusjonene har for å tilpasse sine tilbud til det som studentene og arbeidslivet etterspør, skriver tidligere rektor.
Handler politiets rekrutteringsproblem om finnmarkinger og samer? Det er grunn til å stille spørsmål ved regjeringens fremstilling av politiets rekrutteringsproblemer i nord. Den store utfordringen ligger heller blant personer med innvandrerbakgrunn, skriver førsteamanuensis ved PHS.
Ber om 60 studieplassar til ny campus på Gol Universitetet i Søraust-Noreg vil satsa på utdanning for grunnskulelærarar, IT, innovasjon og entreprenørskap på Gol.
Vil at universitetene og høgskolene skal miste rett til å legge ned studiesteder Styrene skal ikke lenger ha myndighet til å legge ned studiesteder, foreslår regjeringen, til tross for stor motstand fra universitetene og høgskolene selv.
Gir 200 millioner kroner til utdanning «nært folk». Denne landsdelen får mest Regjeringen styrker tilgangen til utdanning over hele landet gjennom to søknadsbaserte ordninger.
Arbeiderpartilag går mot eiga regjering Det er ikkje sikkert at strukturen i høgare utdanning er det som skal sikra målet om like tilbod i heile landet, seier Arbeiderpartiet sitt universitetslag i Bergen.
Satser på nye campus. Får kritikk på ett punkt fra sør Universitetet i Oslo vil satse på campus i sør, i Innlandet og på Kjeller. Berørte naboinstitusjoner har få innvendinger, men UiO høster kritikk på ett punkt av Universitetet i Agder.
UiO satser i Sør, i Innlandet og på Kjeller Universitetet i Oslo ønsker å bidra til desentraliserte undervisningstilbud og vi håper Regjeringen ønsker våre tre initiativ velkommen. Vi ønsker å bygge tilbud innen fremtidsteknologier på Kjeller, og i medisin og psykologi ved UiO Campus Sør og Innlandet. Vi legger inn betydelige ressurser selv for å komme raskt igang, skriver rektor Svein Stølen.
Bedre helsetjeneste vil koste for universitetene Helsepersonellkommisjonen og dagens politiske føringer legger opp til at utdanning flyttes fra den enkelte, som før dro til universitetene for å ta utdanning, til universitetene, som det nå forventes at «kommer» til den enkelte.
Henrik Asheim feilinformerer om søkjartal til Nesna Bodø er den lærarutdanninga som har klart størst utfordring med rekruttering, skriv Arna Meisfjord.
Khrono-kartet over utdanningssteder i Norge Det tilbys høyere utdanning eller fagskoleutdanning på nesten 260 ulike steder i Norge. Her er kartet som viser hvor.
— Har nok geografisk dekning av studietilbud Statsråd Ola Borten Moe varsler enda mer spredning av utdanning. Hos UiT Norges arktiske universitet mener de at de ikke trenger flere studiesteder. — Vi er mer opptatt av hva vi kan tilby på de elleve stedene vi har, sier prorektor Kathrine Tveiterås.
Statsbygg med sentraliseringsmani Har Statsbygg fått som samfunnsoppdrag å omlokalisere store delar av universitets- og høgskulesektoren?
Lite informativt om effektar av regional høgre utdanning Studiar av effektane av regionale utdanningstilbod må gjelde større regionar enn dei Torberg Falch opererer med, meiner Kåre Heggen.
Regional høgre utdanning er høgst truleg viktig for regional rekruttering Torberg Falch hevdar at regional høgre utdanning korkje styrker tilgangen til høgre utdanning eller desentral rekruttering, men analyserer ikkje det han spør om, ifølge Kåre Heggen.
Opptakskrav: Du må vera hallingdøl Sjukepleiarutdanninga i Ål har som opptakskrav at studentane kjem frå Hallingdal eller ein av nabokommunane.
Studie sår tvil om de-sentralisert utdanning En studie fra NTNU om desentralisert lærerutdanning viser at det har liten eller ingen betydning for om man blir værende i regionen man utdanner seg.
Advarer mot å spre de desentraliserte utdanningene for tynt Nokut-direktør Kristin Vinje mener det kan gå utover kvaliteten i utdanningene hvis studiestedene blir for spredt.
Søknader om 700 millioner til desentraliserte studietilbud Potten er på 184 millioner, men søkere landet rundt har bedt om 700 millioner til desentraliserte utdanningstilbud.
Hva skal til for å skape god kvalitet i høyere utdanning over hele landet? Regjeringen ønsker gode utdanningstilbud over hele landet, men hvordan sikrer man god kvalitet? Det er tema på Nokuts frokostmøte torsdag morgen.
Politisk ledelse etterlyst UHR-leder Sunniva Whittaker ønsker seg bedre dialog med politisk ledelse i Kunnskapsdepartementet.
Mener storbyene tjener på studiesentre på landet Statsråd Ola Borten Moe trekker frem utdanningssentrene som noe byer som Trondheim, Bergen og Oslo også vil få nytte av.
Danmark kutter i planene om utdanning på landet Den danske regjeringen ville etablere 7500 nye studieplasser utenfor storbyene og kutte i studieplasser hos universitetene. Nå har de blitt enige om å redusere antallet.
Gir 60 millioner kroner til Nord sin satsing på Nesna Nord universitet får 60 millioner kroner av regjeringen for å dekke ekstrakostnadene ved å reetablere studietilbudet på Nesna.
Satser på fagskoler for å dekke utdanningsbehov Regjeringen vil trappe opp satsingen på fagskoler og har bedt om en rapport om fagskolenes rolle for å dekke kompetansebehovet framover.
Dobler bevilgningen til høgskole i 2023 Fylkesrådsleder Thomas Norvoll i Nordland jubler over at Nordland kunst- og filmhøgskole får 12 millioner kroner neste år.
Ønsker mer treffsikker kunnskap om hvorfor folk vil bo i byer Svein Richard Brandtzæg er fornøyd med at den nye regjeringen vil jobbe for mer desentralisert utdanning.
Vintersportsstedet Geilo vil bli utdanningssentrum Både Universitetet i Sørøst-Norge og Norges Handelshøyskole er med på utdanningsplanene på Geilo.
Vil sende studenter til Måløy Regjeringen vil ha mer desentralisert utdanning. NMBU og HVL vil derfor sende studenter til havgapet på Vestlandet.
Desentralisering: —Ikke bare å sette strøm på en forelesning De ligger midt i hovedstaden, men halvparten av studentene sitter rundt omkring i landet. Oslo Nye Høyskole er forberedt på hardere konkurranse om desentraliserte studier.
Åtte campuser, men hvordan går det med kvaliteten da? Hvordan få til utdanningskvalitet når man har åtte campuser spredt rundt i to fylker? Det var temaet på frokostmøte som Nokut arrangerer sammen med Universitetet Sørøst-Norge torsdag.
Etter- og videreutdanning må kunne kombineres med familie- og arbeidsliv Regjeringen vil gi statlige universiteter og høyskoler mulighet til å ta betalt for etter- og videreutdanning for folk i jobb. Vanlige utdanninger skal fortsatt være gratis.
Er det et problem at distrikts- og byungdom velger forskjellig utdanning? De siste ukene har ungdom reist land og strand rundt for å slå seg ned der de skal bo de neste årene. Som student. Hvor ender de opp etterpå, når de skal ut i jobb?
Gjenreisning av Høyskolen på Nesna er ikke bare symbolpolitikk Med det skrikende behovet vi har for mer desentralisert høyere utdanning kan en ikke legge ned en institusjon som har foret landsdelen med kvalifiserte fagfolk!
Direkte fra Arendalsuka: Skal debattere desentralisert utdanning Korleis ser ein meir desentralisert og fleksibel utdanningssektor ut? Abelia inviterer til debatt i Arendal.
Fiksjon og fakta om Nesna Nesna ble lagt ned på tross av at man leverte, og på tross av behovet. Dette er det på tide å rette på.
Politikere lover gjenreising av Nesna: — Ikke mulig å garantere — Spørsmålet er hvor hvor klokt det er å love en reetablering av Høgskolen i Nesna, sier administrerende direktør i Nokut, Kristin Vinje.
— Åpenbart ikke etterspørsel etter lærer- og sykepleierutdanning i Nesna Flere partier vil gjenreise Høgskolen i Nesna. — Det er symbolpolitikk, sier NMBUs Erling Dokk Holm. — Mange politiske saker handler ofte om kamp om symboler, sier Ketil Raknes.
Framover trenger vi friere forskning og flere veier til høyere utdanning Årets stortingsvalg finner sted i en stadig mer polarisert verden, hvor store, globale kriser kommer tettere på. Venstres medisin er fri forskning og mer kunnskap for alle – uansett hvor du er i livet eller hvor du kommer fra.
Regjeringen tar distriktssats, men får ikke godkjent av sine politiske motstandere — Strategien ser mer ut som en brosjyre enn en forpliktende plan, mener Arbeiderpartiet.
Forslaget om desentraliserte utdanninger er en avsporing Forslaget om desentraliserte utdanninger er en avsporing fra behovet for å utjevne de store regionale forskjellene i kunnskapspolitikken.
Sp vil ha tilbud fra et universitet «på hvert nes» Senterpartiet ønsker seg statsråden for forskning og høyere utdanning i en eventuell ny regjering.
Den danske regjeringen vil ha flere studenter på landet Oppretter 25 nye studiesteder i Danmark for å hindre sentralisering.
Desentralisert utdanning med for mange kortvarige tilbud Det blir for mye prosjekter og for lite til gjennomføring av studier det er behov for.
Politikarar i valkampmodus? Nedlegginga av den tradisjonsrike Høgskolen i Nesna syner klårt dei negative konsekvensane av ei strukturreform som stiller dei fusjonerte universiteta i ein spagat mellom universiteta sine krav og dei regionalpolitiske utfordringane.
Arbeiderpartiets forslag om utdanningssentre – løsning for Nesna? En prosess for mer desentralisert høyere utdanning må innebære å sikre Nesnas tradisjonsrike fagmiljø og utdanningsmiljø, mener Sigmund Grønmo.
Campuser skaper kunnskapsmiljøer og er et godt distriktspolitisk virkemiddel Som Norges største universitet, er kanskje NTNUs egen rolle i befolkningsnedgangen i Nord-Norge noe man burde diskutere i seg selv, spør Øyvind Hanssen, Raymond Lillevik og Tord Steiro.
Støre vil flytte lesesalen ut i distriktene Arbeiderpartiet går inn for lokale utdanningssentre for å fylle hullene i kartet for høyere utdanning.
Ønsker å bli nasjonalt pilotprosjekt for livslang læring Statsministeren vil ha kortere og fleksible utdanningstilbud for folk flest. Et utvalg foreslår at UiT blir pilot for omleggingen.
Victor Norman vil ha påbud om desentralisert utdanning Høyere utdanning er både problemet og løsningen for distriktene, mener Demografiutvalget, ledet av Victor Norman.
Nyeste artikler
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Nøttesteik — på godt og vondt
Distriktsløft krever mer enn flere studieplasser
Mest lest
Medisinstudent ble utestengt i fire år — tapte rettssak
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut
Åpner for at studenter kan levere masteroppgaven på nytt for å få bedre karakter