Vi er godt i gang med å ta grep om egen aktivitet og håper resten av sektoren gjør som oss, skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen. Foto: Siri Øverland Eriksen

Vi tar studentenes klimautfordring

Klima. … og er allerede godt i gang med arbeidet, skriver Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved UiB tar vi bærekraft på alvor. Norsk studentorganisasjon (NSO) har gitt fem råd til universiteters klimaopprop mot seg selv og vi kan forhåpentligvis glede studentene med at vi har kommet langt på denne fronten. Her følger noen eksempler organisert under NSOs råd:

Vi kan forhåpentligvis glede studentene med at vi har kommet langt.

Dag Rune Olsen

1. «Kartlegg utslippene deres og legg kjempeambisiøse planer for å kutte dem»:

UiB har vedtatt mål om klimanøytralitet i 2030. En ambisjon vi vedtok på utfordring fra studentene selv. Nærmere bestemt fra NSOs egen Stian Magelssen, da han i sin rolle ved Studentparlamentet ved UiB utfordret oss på ambisjonene våre om klimanøytralitet.

Vi har gjort et omfangsrikt arbeid med å kartlegge våre utslipp. Kartlegging av CO2-utslipp gjøres ved at vi følger Greenhouse Gas (GHG)-protokollen og vi inkluderer også effekten av indirekte utslipp (Scope 3).

Det viser seg at våre indirekte utslipp fra innkjøp av varer og tjenester utgjør over tre fjerdedeler av vårt klimaregnskap. Ved å kartlegge Scope 3-utslippene ser vi nå muligheten til å påvirke våre leverandører i en langt større grad enn tidligere. Slik kan vi kutte klimagassutslipp i hele verdikjeden rundt virksomheten.

2. «Fas ut forskningen på klimaverstingen olje og gass»:

Vi har forskere ved UiB som arbeider med både grunnforskning og teknologi som kan knyttes til petroleumsforskning. Dette forskningsfeltet har masse viktig kunnskap som må til for en omstilling til fornybar energi, og dette potensialet er vi veldig bevisste på. Derfor er det gledelig at vi har fremforhandlet den grønneste akademia-avtalen med Equinor noensinne. Den har en klar dreining mot fornybar energi, og leteforskning nevnes ikke. Som følge av avtalen har for eksempel fire forskningsprosjekter på havvind nylig fått støtte.

3. «Kutt drastisk i antall flyreiser, og ta gjerne flere møter over digitale plattformer»:

Ved UiB jobber vi for tiden med å legge frem en ny reisepolicy for våre ansatte. Gjennom den skal vi blant annet få bukt med reisene som ikke trengs. Vi har også stadig flere digitale møter, og her jobber vi med å bli enda bedre. Det må også nevnes at vi arbeider med store prosjekter for digital administrasjon og kommunikasjon på tvers i sektoren. Når det gjelder togreiser etterspør vi for tiden en ny statlig reisebyråavtale som tillater bestilling av togbilletter.

4. Tverrfaglighet. «Vi trenger eksempelvis naturvitenskapens kunnskap om hva som bør gjøres, psykologers kunnskap om hvordan vi kan engasjere individene, juristers kunnskap om hvordan regulere samfunnet på best mulig vis, og mye, mye mer»:

Vi har et bevisst ledelsesfokus på å bygge ned vanntette skott mellom fag og fakultet. Våre mange klyngeprosjekter er de beste eksemplene vi har på dette, kanskje de beste i sektoren. Vi samler ulike fag og samfunnsaktører under samme tak og synergiene er svært gode. Dessuten deltar våre forskere i mange tverrfaglige prosjekter.

For eksempel åpnet jeg nylig konferansen Bergen Exchanges on Law & Social Transformation, hvor forskere fra for eksempel samfunnsgeografi, jus, økonomi og medisin kommer sammen for å se på blant annet klimautfordringer fra for eksempel et sosialt perspektiv.

Vårt senter for klima og energiomstilling (CET) er et annet eksempel på at vi har forskere fra mange fag som kommer sammen for å arbeide med vår tids store utfordringer. Hvert år arrangerer UiB den nasjonale Bærekraftskonferansen for universitets- og høyskolesektoren i Norge - SDG Conference Bergen. Det er en arena som samler forskere og samfunnsaktører, på tvers av fag og interesseområder, for å diskutere hvordan man sammen kan finne og gjennomføre bærekraftige løsninger.

5. Bruk innkjøpsmakten! «Som universiteter og høgskoler er dere som små til mellomstore byer å regne i innkjøpskraft. Kjøp nullutslipp fremfor fossilt»:

Som nevnt i svar til NSOs første anbefaling om kartlegging, så har vi nylig fått oversikt over våre muligheter når det gjelder indirekte utslipp fra innkjøp. Og som sagt er dette veldig store muligheter, for over tre fjerdedeler av vårt utslipp kommer fra innkjøp av varer og tjenester.

Derfor er vi i prosess med å utvikle tydelige krav til leverandørene våre. Innkjøpsavtalene våre skal føres i pennen med grønt blekk slik at de matcher resten av UiBs ambisjoner.

Vi er godt i gang med å ta grep om egen aktivitet og håper resten av sektoren gjør som oss. Også gleder det oss så klart å se initiativet som vises hos landets studenter.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS