Marte Øien og Norsk studentorganisasjon har noen gode råd til rektorer, som blant annet Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen, om å stille krav til seg selv i et klimaopprop. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Fem råd til klimaopprop mot seg selv

Klima. Norsk studentorganisasjon sammenligner universiteter og høgskoler med byer, og utfordrer dem om å bruke innkjøpsmakten til å levere på utslippsambisjonene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under Arendalsuka lanserte UiT Norges arktiske universitet et klimaopprop «mot seg selv», som også er skrevet under av blant annet rektorene ved NTNU og Universitetet i Bergen.

Vi i Norsk studentorganisasjon syns det er utrolig kult at dere stiller krav til dere selv, og det er noe vi støtter helhjertet. Derfor vil vi gjerne signere dette oppropet. Men for å ikke gå i den klassiske «festtale-fellen» der man har store ord uten en spesielt konkret handling har vi laget en liten liste med krav vi ville stilt til oss selv dersom vi var dere.

Fas ut forskningen på klimaverstingen olje og gass.

Marte Øien og Stian Skarheim Magelssen

Vi tror nemlig denne listen vil bidra til å nå ambisjonene:

1. Kartlegg utslippene deres og legg kjempeambisiøse planer for å kutte dem. Vi foreslår at alle utdanningsinstitusjoner skal bli klimanøytrale innen 2030, et mål selv klimaforskere blir blanke i øya av.

2. Fas ut forskningen på klimaverstingen olje og gass. Når forskningen deres viser at to tredeler av verdens kjente olje- og gassressurser må bli liggende for å nå togradersmålet og dere samtidig forsker på hvordan man mest effektivt kan pumpe det opp og finne nye ukjente forekomster, blir det en smule dobbeltmoralsk.

3. Kutt drastisk i antall flyreiser, og ta gjerne flere møter over digitale plattformer. Vi kan også sterkt anbefale nattog til de som bor nær en jernbane, når man absolutt må til en annen by. Du får til og med en sjokoladebit på hodeputen som en liten bonus.

4. Tverrfaglighet. Greit, her er vi enige om at det er utfordrende å være veldig konkret. Tverrfaglighet er noe det ofte snakkes varmt om i sektoren, men vi vet av erfaring at folk trives i sin egen silo. Vi trenger eksempelvis naturvitenskapens kunnskap om hva som bør gjøres, psykologers kunnskap om hvordan vi kan engasjere individene, juristers kunnskap om hvordan regulere samfunnet på best mulig vis, og mye, mye mer. Så å faktisk satse på tverrfaglighet blir et viktig steg i retning av å nå bærekraftsmålene.

5. Bruk innkjøpsmakten! Som universiteter og høgskoler er dere som små til mellomstore byer å regne i innkjøpskraft. Kjøp nullutslipp fremfor fossilt, kjøp varer som er de mest miljøvennlige på markedet. Og, hvis dere virkelig mener alvor; Still krav til alle leverandører om at de skal være klimanøytrale så snart som mulig, og senest innen 2025. Her er det bare å lene seg tilbake i rektorstolen og la markedet gjøre jobben med å kutte utslipp.

Er dere klare for å virkelig utfordre dere selv? Vi både heier på dere, og vil være med på laget for å nå målene om et bærekraftig samfunn.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS