Departementet reagerer på professor-kritikk av styret i Ås
Kunnskapsdepartementet tar klar avstand fra professor-kritikk om inkompetanse i ledelsen ved Norsk miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I et innlegg i Khrono fremmer en rekke professorer og faglige ansatte på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) kritikk mot sin eksterne styreleder, Siri Hatlen spesielt og departementets oppnevning av eksterne styreledere og -medlemmer uten akademisk kompetanse generelt.
Professorene skriver blant annet:
«Nåværende styreleder Siri Hatlen, i likhet med mange av styrets medlemmer, har ingen forskerkompetanse, og heller ingen erfaring fra å arbeide ved et universitet. Manglende forståelse for universitetenes unike struktur og kultur er derfor nærliggende som forklaring på hvorfor det bærer så galt av sted ved NMBU».
«Inkompetent ledelse»
De sju professorene, Vincent Eijsink, Åsa Frostegård, Stein R. Moe, Gaute Einevoll, Tor A. Benjaminsen, Lars Bakken og Birger Svihus kaller NMBUs øverste ledelse for et kroneksempel på inkompetent ledelse.
Vi tar avstand fra insinuasjonene om inkompetent styre og ledelse ved NMBU.
Toril Johansson
«Inkompetent ledelse som følge av manglende forståelse av universitetenes komplekse natur er et like stort problem. Situasjonen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) kan dessverre brukes som et kroneksempel på dette», skriver de vitenskapelig ansatte.
Noe av bakgrunnen for kritikken skyldes sterk uenighet om hvilken ledelsesmodell man skal velge ved universitetet og en større omorganisering som nå er satt i gang som handler om hvordan den faglige og administrative organiseringen skal være.
Hovedpersonen selv, styreleder Siri Hatlen, ønsker ikke å kommentere saken og henviser til Kunnskapsdepartementet som er de som oppnevner styremedlemmer og -ledere, og dermed vurderer deres kompetanse.
Departementet tar avstand
Og departementet tar klar avstand fra professorenes kritikk av Hatlen og styreledelsen ved NMBU i Ås:
— Vi tar avstand fra insinuasjonene om inkompetent styre og ledelse ved NMBU. Vi er også helt uenig i noen av poengene i kronikken, for eksempel mener vi at ekstern styreleder og ansatt rektor er en god løsning. Vi er likevel enige i andre poeng, som at akademisk frihet og ansvar et viktig og ufravikelig prinsipp, sier ekspedisjonssjef Toril Johansson (bildet) i Kunnskapsdepartementet til Khrono. og hun legger til:
— Vi er også enige i at for å lykkes som universitet eller høyskole kreves det endringsvillige, tilpasningsdyktige og drivende fagpersoner, med stor innsats og engasjement. NMBU er resultatet av sammenslåingen av UMB og NVH, det er helt sentralt at det tas ut synergieffekter mellom fagmiljøene og at det utvikles godt samarbeid på tvers av gamle institusjonsgrenser. NMBU innebærer også enorme investeringer i bygg og infrastruktur, som gir universitetet unike muligheter, understreker Johansson.
Styret skal tilføre kompetanse
— Hva legger departementet vekt på ved oppnevning av eksterne styreledere og -medlemmer?
— Styret er et kollegialt organ. Selv om styremedlemmene er rekruttert på forskjellig grunnlag, har alle medlemmene likt ansvar for å treffe beslutninger til beste for institusjonen samlet sett. Styreledere og -medlemmer som er oppnevnt av oss skal tilføre styrene kompetanse og erfaring, med impulser fra nærings-, kultur- og samfunnsliv. I styrene er det personer som utfyller hverandre, og det mener vi er en styrke, avslutter ekspedisjonssjef Johansson.
Fusjonsstyreleder fra 2012
Hatlen ble utnevnt til styreleder for fellesstyret til Norges Veterinærhøgskole (NVH) og Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) i 2012, blant annet for å hjelpe til i fusjonsprosessen.
Hatlen har lang styreerfaring i en rekke ulike styrer, nå sist som styreleder i Ungdoms-OL på Lillehammer 2016. I 2011 måtte hun trekke seg fra stillingen som administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, etter en konflikt om økonomistyring i det fusjonerte sykehuset, ifølge VG.
— For meg personlig har det vært fantastisk å være leder for kunnskapsbedrifter, uttalte Hatlen ifølge Uniforum, i et debattmøte om ledelse i akademia etter at hun fratrådte stillingen ved Oslo universitetssykehus.
I prosessen med sammenslåingen av sykehusene erfarte hun også hvor viktig det er å involvere og lytte til ansatte og fagmiljøer som berøres av prosessene, skrev NMBU i en pressemelding etter at Hatlen ble oppnevnt til styreleder der for fire år siden.
Les også: Ledelse uten krav til akademisk kompetanse
(Khrono gjør for ordens skyld oppmerksom på at Siri Hatlen var styreleder i Samlaget i 2008 da Khronoredaktør Tove Lie ble ansatt som direktør i forlaget. Hatlen gikk av som styreleder i forlaget i 2009).
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!