Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Sandra Borch om mangel på folk: — Dette er alvorlig I 2024 forventer regjeringen at universitetene tilpasser tilbudet sitt bedre samfunnets behov, sa Sandra Borch i sin tale til lederne i sektoren.
Kompetanse kan ikke være gratis Ungdommen oppfordres til å ta seg samfunnsnyttig utdanning, men hva vil skje med rekrutteringen til spesialisthelsetjenesten når sentrale yrker viser seg å gi relativt sett dårlig avkastning? Vi er i ferd med å besvare spørsmålet.
Kampen for arbeidskraft Vi har et voksende arbeidskraftproblem. Dersom vi skal klare å vinne denne kampen må vi klare å optimalisere landets tilgjengelige arbeidskraft, men også se potensialet i å få flere utenlandske studenter.
— Norge har ikke kompetansen som trengs for grønn omstilling Det er sju hindre i veien for at Norge skal klare den grønne omstillingen, ifølge Kompetansebehovsutvalget som legger fram sin rapport mandag. Det første er mangel på kompetanse.
Norge trenger flere med bachelor- og mastergrad Det er en udekket etterspørsel etter arbeidstakere med høyere utdanning både i privat og offentlig sektor. Framover er gapet forventet å øke, skriver leder av Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker.
Regjeringens mange meldinger som skal endre utdanning i Norge Regjeringen vil ha utdanningssystemer som er raskere å endre, mer fleksible og mer arbeidslivsorienterte. I tre ulike meldinger adresseres behovene.
Byråkratane får sitt eige akademi. Samarbeid med NHH og UiB om masterprogram Departementsakademiet skal bli felles arena for utdanning og styrking av kompetanse.
Får 94 millioner kroner for å jobbe med etterutdanning Ansatte blant annet i avfall- og gjenvinningsbransjen, industrien og reiselivet er blant de som får penger til å skaffe seg oppdatert kunnskap.
Mener regjeringen går til frontalangrep på det høykompetente arbeidslivet Abelia mener regjeringens forslag til statsbudsjett gjør at Norge rykker tilbake til start i kappløpet om kompetanse. De viser til at Norge trenger over 1 700 nye IKT-studieplasser årlig for å dekke behovet.
Advarer mot å spå om framtidas behov i ny stortingsmelding — Det er behov for å prioritere utdanninger som er etterspurt fra både studentene og arbeidslivet, sier Ola Borten Moe. Humaniora-ledere advarer statsråden mot å forsøke å spå om framtidas komptansebehov.
Utdanningssystemet blir viktigere for arbeidslivets omstilling «Andelen med høyere utdanning vil fortsette å vokse, samtidig som det er et stort og voksende behov for at flere fullfører et yrkesfaglig løp i videregående opplæring», skriver innleggsforfatterne.
Fire av ti voksne angrer på utdanningsvalget Alder, økonomi og mangel på tid er de viktigste barrierene for voksne, viser en undersøkelse fra Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse.
Arbeidsmarkedet trenger humanister Jeg håper den nye regjeringen anerkjenner samfunnets behov for en bredde i vår felles kompetanse og vil snu en trend som nå går i feil retning.
Direkte fra Arendalsuka: Skal debattere desentralisert utdanning Korleis ser ein meir desentralisert og fleksibel utdanningssektor ut? Abelia inviterer til debatt i Arendal.
Stort kompetansebehov, men mindre for høyere utdanning Mellom 30 og 40 prosent av NHOs medlemsbedrifter har behov for folk med høyere utdanning, viser kompetansebarometeret som ble lagt fram fredag.
Uenighet om rektor må være professor: — Jeg er redd for å virke snobbete Ny rektor trenger ikke være professor, til tross for stor uenighet i styret ved Høgskolen i Innlandet.
Fortsatt mulig å studere med dagpenger Regjeringen vil forlenge muligheten til å ta utdanning mens man er arbeidsledig eller permittert fram til 1. juli.
Mer enn bare hva man skal bli Hvis vi måler verdi ut fra nytte og suksess i arbeidslivet, står vi på bar bakke hver gang det av en eller annen grunn kollapser, skriver Torbjørn Olseth.
Et snevert og instrumentelt syn på kunnskap tjener ikke arbeidslivet Å belønne universiteter og høgskoler økonomiske etter hvor mange studenter som får relevant jobb, er sikkert godt ment. Men det kan også være et uttrykk for et snevert og instrumentelt kunnskapssyn, skriver Dag Rune Olsen og Oddrun Samdal.
Disse seks universitetene får penger for å utdanne permitterte og ledige De 20 millionene i kompetansepakken er fordelt slik.
Eit steg i rett retning Kapasitetsutvidinga med øyremerka studieplassar til helse- og sosialfag og lærarutdanning, som vi får i revidert budsjett, bør ikkje bli den siste.
Norge trenger en offentlig samtale om samfunnets kompetansebehov Humanister er viktige for å forstå og håndtere kriser, men betyr det at utdanningskapasiteten bør økes, spør Sveinung Skule.
Skule skal lede regjeringens utvalg om framtidens behov for kompetanse Sveinung Skule overtar som leder for regjeringens kompetansebehovsutvalg etter Steinar Holden.
Har 30 korte koronakurs på gang Universitetet i Agder har funnet fram til 30 ulike studietilbud å bruke regjeringens krisepakke på.
Mange søker midler til desentraliserte studier 17 universiteter og høgskoler har levert inn i alt 60 søknader om midler for å utvikle fleksible studietilbud utenfor campus.
Hvordan sikre at «ingen går ut på dato»? I Norge har vi vært svært opptatt av å svare på hvilken kompetanse vi kommer til å trenge i framtiden. Vi må være mye mer opptatt av hvordan sikrer at vi til enhver tid har den kompetansen vi kommer til å trenge.
Ny rapport: Kompetanse om undervisning blir omtalt, men teller fortsatt ikke med Ansettelser. Undervisningskompetanse har liten om noen betydning for endelig rangering av søkerne. Søkerne vier ikke undervisning og veiledning særlig stor plass i sine søknader og forholder seg i liten grad til de krav og kriterier som institusjonene har vedtatt.
Kompetansebehovet: Asheim vil ansvarliggjøre universiteter og høgskoler Kompetanse. Statsråd Henrik Asheim (H) mener at det må en mentalitetsendring til ved universitetene og høgskolene for det skal være et løpende tilbud for å dekke kompetansebehovet i landet.
Holden-utvalget: Tilfeldig og varierende kvalitet på praksis i høyere utdanning Kompetanse. Ujevn kjønnsbalanse og varierende kvalitet på praksis er en utfordring i høyere utdanning, mener utvalg som har sett på arbeidslivets kompetansebehov. Mandag kommer ny rapport.
Én av fire bedrifter samarbeider med universiteter og høgskoler Næringsliv. NHO etterlyser mer samarbeid mellom næringslivet og akademia. 25 prosent av NHO-bedriftene oppgir å ha samarbeidet med universiteter og høgskoler siste fem år.
Vi har ikke råd til å ikke investere i læringslivet Livslang læring. Automatisering og digitalisering blir ofte omtalt som den store stygge ulven når det snakkes om jobb og arbeid i framtiden, men det er ikke robotene vi skal frykte. Det er utdatert kompetanse som er den sanne fienden, skriver Abelias Ingrid Somdal-Åmodt Vinje.
En fordums høgskolemodell gjør Nord universitet irrelevant Å sette seg i en tidsmaskin med kurs for en fordums høgskolemodell er den sikreste måten å sørge for at Nord universitet blir irrelevant, skriver Lars Hovdan Molden.
Alle må med Digitalisering. Tiltak som næringsklynger og omstillingsmotorer, der kunnskap fra de beste miljøene spres på tvers av faggrenser, er nøkkelord, skriver generalsekretær i Tekna, Line Henriette Holten, om kompetansebehovet i forbindelse med digitaliseringen av landet.
Hvorfor får ikke næringslivet tilgang til nok etter- og videreutdanning? Egenbetaling. Med få unntak er det umulig å opprette kurs for næringslivet hvor man ønsker å kombinere egenbetaling med kurs som både gir studiepoeng og er identiske med kurs som inngår i ordinære studieløp, skriver Marianne Synnes (H).
Sollien: Du har valgt rett Studiestart. Arbeidstakere med master har lært å lære. Med master er du omstillingsdyktig. Arbeidslivet krever omstillingsdyktige arbeidstakere, skriver Kari Sollien.
Haga: Bra, Handal! Lærarutdanning. Utdanningsforbundets bekymring for den type akademisering som føregår ved OsloMet er høgst relevant, skriv forskar Sigurd Haga.
Et kompetent barnevern handler også om kompetente fagfolk Barnevern. Barneverntjenesten for Kristiansands-regionen vil sammen med Universitetet i Agder utvikle et Universitetsbarnevern. Styret ved UiA kan vedta femårig masterutdanning i barnevern 9.mai.
Inntakskvalitet er viktig i rekruttering av vitenskapelig personale Kompetanse. Rektoratet ved UiT Norges arktiske universitet med klar melding: Ved vitenskapelige ansettelser ved UiT er undervisnings- og forskningskompetanse like viktig.
Kvinner og merittering – mer av alt for å bli professor? Det er bra og også bli vurdert på undervisning, men det bør være alternativt til - og ikke i tillegg til - de andre absolutte kriteriene for opprykk, skriver førsteamanuensis Ulla Higdem.
Vil vite mer om behovet for utdanning i framtida Regjeringen setter ned et utvalg som skal finne ut hva slags kompetanse norsk arbeidsliv vil trenge i framtiden. Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo skal lede utvalget.
HiOA snart universitet Styremedlem ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Bjørn Smestad, mener at høgskolen er på god vei mot å bli universitet.
Fagarbeidere under 25 år skal få starte på studier i sykepleie Regjeringen vil ha flere fagarbeidere raskere inn i høyere utdanning. Nå skal også kandidater under 25 år få prøve seg selv om de ikke har generell studie-kompetanse.
Uroa over kompetansekrav Kunnskapssynet som gjer seg gjeldande når førstelektor- og dosent-kompetanse står på dagsorden gir grunn til uro, skriv dekan ved Høgskulen på Vestlandet, Anne-Grethe Naustdal.
Vest diskuterer krav om leiarkompetanse Fleire i styret ved Høgskulen på Vestlandet er opptekne av å ikkje utelukka søkarar utan doktorgrad til leiarstillingar.
Er kompetanse så nøye da? Rektor på Høgskolen Stord/Haugesund, Liv Reidun Grimstvedt, trekker fram at det er betydelige forskjeller i Kommune-Norge på kompetanseområdet.
Departementet reagerer på professor-kritikk av styret i Ås Kunnskapsdepartementet tar klar avstand fra professor-kritikk om inkompetanse i ledelsen ved Norsk miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås.
Bovim framsnakker dosentene — Jeg mener det er viktig og riktig å heve anseelsen til førstelektorer og dosenter og gjøre dem til noe mer enn «de som ikke har doktorgrad», sier NTNU-rektor Gunnar Bovim
Krevende lederkabal i Sørøst Styret ved Høgskolen i Sørøst-Norge har vedtatt så strenge kompetansekrav for lederstillinger på den nye høgskolen, at mange av dem som har lederstillinger i dag ikke er kvalifisert til sine egne jobber.
5000 bedrifter gir råd om kompetanse 5000 bedrifter har svart på hvilken kompetanse de trenger. Presentasjonen kan du se onsdag 17. februar direkte fra klokken 9.00.
Mistilpasset utdanning? Kan hende vil vi få for mange med høyere utdanning i Norge? I tillegg kan de ha feil kompetanse i forhold til samfunnets behov, sier forskningsdirektør.
Kunnskap direkte fra seminarer i Arendal Mandag 17. august var dagen for debatter og seminarer om kunnskap, kompetanse, utdanning og skole under Arendalsuka.
HiOA vil hjelpe NAV Høgskolen har planer om å både kurse og forske på NAV-ansatte. Fra 2015 kommer HiOA/NAV-enheten.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024